Какво означава убедителната победа на гръцките консерватори на местните избори

Това позиционира "Нова демокрация" като формацията с добри шансове за спечелването на парламентарния вот

Новоизбраният кмет на Атина Костас Бакоянис    ©  Reuters

Опозиционната консервативна "Нова демокрация" отбеляза още победи срещу управляващата "Сириза" на местните избори в Гърция в неделя. Това се случва преди предсрочния парламентарен вот на 7 юли, което позиционира "Нова демокрация" като формацията с добри шансове за спечелването му, прогнозира АP.

Лявата "Сириза" на премиера Алексис Ципрас претърпя първата си голяма загуба от години от консерваторите на изборите за Европейски парламент миналата неделя, което накара Ципрас да свика предсрочен вот на 7 юли. На втория тур на сегашните местни избори постовете кмет на Атина и губернатор на областта Атика бяха най-важните за спечелване, пише Reuters. Кандидатите на "Нова демокрация" получиха и двете позиции, което дава на консерваторите още един стимул преди парламентарния вот следващия месец. Освен това лидерът им Кириакос Мицотакис обеща програма с орязване на данъците и привличане на инвестиции с цел по-бърз икономически растеж.

Затвърждаване на тенденцията

Резултатите затвърдиха тенденцията от първия тур на местните избори и от изборите за Европейски парламент преди една седмица. При преброени 98% от бюлетините сега кметското място в Атина се печели от Костас Бакоянис от "Нова демокрация", получил 65% от вота, или 30 пункта повече от най-близкия си съперник. В областта Атика консерваторът Гиоргос Патулис победи губернатора от "Сириза", взимайки 66% от гласовете.

На проведения вот за Европейски парламент разликата между водещата "Нова демокрация" и "Сириза" бе с около 10 пункта. Същия ден консерваторите спечелиха и 5 от 6 региона на първия тур на местния вот. Според резултатите от тази неделя те получават още 6 от общо 13 региона на втория тур.

Еволюцията на Ципрас

Ципрас дойде на власт през 2015 г. с програма срещу икономиите, но беше принуден да се съгласи с болезнена нова спасителна програма месеци по-късно. Страната излезе от стриктния надзор на кредиторите през август 2018 г.

Миналия месец Ципрас представи данъчни съкращения и пенсионни надбавки, които до известна степен компенсираха някои от икономиите. Това стана точно в навечерието на евровота и според някои анализатори тези мерки са предотвратили по-голямо изборно поражение за "Сириза".

Ципрас сега е изправен пред неясна изборна съдба. "С времето той се превърна в господар на традиционните партии, променяйки се и узрявайки в представител на реализма. До такава степен, че много европейски лидери, сред които и германският канцлер Меркел, която преди заплашваше да го изхвърли от еврозоната, сега го хвалят като доверен съюзник", обобщава анализ на DW.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Престанете да преписвате чужди "анализи"!
    Ето един читав анализ в десния Катимерини:
    http://www.kathimerini.gr/1027168/opinion/epikairothta/politikh/h-ptwsh-twn-isxyrwn
    За съжаление го няма в англоезичната версия на сайта, но обективно разказва историята на Сириза и причините за катастрофата й.

    И аман от тия 9 процентни пункта разлика в евроизборите и разлика от 1 евродепутат! В Гърция на 26 май се проведоха два избора: за ЕП и местни избори. Ципрас подаде оставката на правителството, защото още на първия тур на местните избори 26 май се видя, че ще загуби 11 от 13-те гръцки провинции.
    Кое според вас е по-определящо за подкрепата към Сириза: това, че опозицията праща 1 депутат повече в ЕП, или че губят подкрепа в 85% от Гърция?

    Сириза се появи като несистемно народно движение, като протест срещу десетилетното редуване във властта на двата гръцки политически клана: Папандреу (Пасок) и Мицотакис-Караманлис (Неа демократия).

    Сириза е протестен продукт от най-голямата политическа криза в следвоенната гръцка история. Подкрепата за Ципрас беше уникална: цяла Гърция стоеше зад него в битките му с Тройката. Но когато Алексис клекна, изгони Варуфакис и прие всички условия на кредиторите (разбирай на Германия) хората се отдръпнаха и падането му беше само въпрос на време.

    За оцеляването си във властта през тези 4 г. Сириза използваше всички оръжия на класическия арсенал, обогатен с хиперинфлация на обещания, стигматизация на опонентите и кръгова отбрана срещу абсолютно всички: десни, леви, националисти, комунисти, анархисти - всички!

    След предателството пред Тройката, както гърците открито назовават споразумението с кредиторите, вторият пирон в политическия ковчег на Сириза бе забит с отдаването на три нова бази на армията на САЩ: край Александруполис, Волос и Лариса и разширение на ВМ им база на о. Крит.
    Опелото на Сириза започна с предаването на Македония в Преспанския договор. Само два гласа не стигнаха тогава на НД да свали Ципрас.

    Но гърците го свалиха на първите възможни избори.

    А и щом Маркел продължава да им го хвали, Ципрос ще види през крив макарон.

    Нередност?
  • 2
    rdb41527334 avatar :-|
    rdb41527334

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Този профил е руски троло и работи от доста години насам

    Нередност?
  • 3
    borodino avatar :-P
    borodino

    До коментар [#2] от "rdb41527334":

    Трол, трол, ама каква дача му е дал Путин в Ялта!

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-P
    D-r D

    До коментар [#3] от "borodino":

    Борко, моля те! Тия тъпаци нямат чувство за хумор. Ще вземат заради дачата, която всъщност е от прадядо ми, генерала, масово да наслагат червените петолъчки и ще ми се разводни бизнесът тук.

    Нередност?
Нов коментар