🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кризата в Молдова: Две правителства и много рискове

В Кишинев се развива безпрецедентна политическа ситуация, която може да ескалира и да застраши и Украйна и Румъния

Новото правителство в Молдова заседава под тежка охрана. Паралелното правителство също работи
Новото правителство в Молдова заседава под тежка охрана. Паралелното правителство също работи
Новото правителство в Молдова заседава под тежка охрана. Паралелното правителство също работи    ©  Reuters
Новото правителство в Молдова заседава под тежка охрана. Паралелното правителство също работи    ©  Reuters

След повече от три месеца политическа парализа миналия уикенд Молдова скочи в откровена управленска криза. В понеделник страната вече имаше две правителства, провеждащи паралелни заседания. И докато изход от безпрецедентната ситуация засега не се вижда, кризата има потенциал да ескалира както във вътрешен план, така и да засегне съседни страни като Украйна и Румъния.

Всичко започва от изборите през февруари, когато нито една партия не печели ясно мнозинство. След месеци безвремие на 9 юни проевропейският блок ACUM и проруската Социалистическа партия (PSRM) изненадващо загърбиха различията си, съставиха коалиция в парламента и избраха ново правителство. Целта им е да се борят с корупцията и да държат далече от властта доскоро управлявалата Демократическа партия (PD) на влиятелния олигарх Владимир Плахотнюк, както и нейни сателити като партията на бизнесмена Илан Шор, осъден на първа инстанция във връзка със случая, наречен "Огромният грабеж" на 1 млрд. долара от молдовската банкова система.

Сега двете партии решиха, че социалистите ще вземат поста на председател на парламента за Зинаида Гречани, а ACUM ще получат премиерската позиция за Майя Сънду. Формациите обещаха да проведат деолигархизация, да деполитизират държавните институции и да подготвят честни предсрочни избори. "Ако кабинетът на Сънду се задържи и PD отстъпи, обещаните реформи трябва да бъдат въведени и комуникирани много ефективно. Хората се умориха от неуспешни политически експерименти", посочва пред "Капитал" Ангела Грамада, директор на базирания в Букурещ аналитичен център Experts for Security and Global Affairs Association (ESGA). Майя Сънду положи клетва миналата събота пред президента Игор Додон и буквално навлезе в тъмна територия, тъй като токът в сградата на парламента спря.

Въпросът е колко издръжлива би могла да бъде новата коалиция. "Подобен съюз – технически, както бе наречен в Кишинев, няма голям шанс да се задържи за дълго време. Опасенията от режима на Владимир Плахотнюк доведоха до съставянето на този невъзможен съюз, но вътрешният и външният натиск ще го разкъсат", казва пред "Капитал" експертът по постсъветски държави Михай Исак.

Ние управляваме, вие управлявате

Последва политически блицкриг, след като лидерът на PD заяви, че съставеното мнозинство е незаконно и има елементи на преврат. След неговото изказване излезе решение на Конституционния съд, че всичко това е незаконно, тъй като крайният срок от 90 дни след изборите за сформиране на мнозинство е изтекъл, преди PSRM и ACUM да гласуват новото правителство.

Скоро основните държавни здания бяха обградени от полицаи, а "цивилни милиции", съставени от поддръжници на PD, разположиха палатки пред сградите на правителството, парламента и прокуратурата. Контрамитингът на PD беше още по-драматичен.

Същевременно проруският президент Игор Додон бе лишен от правомощия от Конституционния съд, след като основният тв канал на PD - Publika TV, излъчи видео, в което Додон признава, че получава 700 000 – 800 000 долара на месец от Москва за функционирането на PSRM. Временният премиер Павел Филип зае неговото място като временен президент и обяви предсрочни избори на 6 септември. "Кризата е както политическа, така и законова, а последиците ще бъдат за гражданите, чието социално и икономическо положение не може да бъде подобрено при двама премиери и двама президенти", твърди Ангела Грамада.

PD обвини Додон в измяна и проведе кампания по своите медии и по улиците срещу предателя, което събуди опасения, че се опитва да осъществи сценарий ала "Янукович" в Молдова. Плахотнюк и други партийни лидери хвърляха пуйки по президентството, а проруският президент драматизира с ролята на жертва и преспа в руското посолство в Кишинев.

На този фон и при силно охранявана от специалните сили правителствена сграда новият кабинет, воден от Майя Сънду, проведе първото си заседание в понеделник и издаде заповед за освобождаването на ръководителите на силите на реда. Сънду призова всички за сдържаност и да не се ескалира ситуацията до възможни улични борби. Тя поиска държавните институции да застанат под контрола на новото правителство по силата на закона. ЕС, Русия и САЩ публикуваха изявления, признаващи новоизбраното правителство и изразяващи желание за сътрудничество с него.

Същевременно зам.-председателят на PD Андриан Канду намекна, че тежката охрана на държавните институции се дължи на възможно руско вмешателство с "малки зелени човечета", визирайки възможен сценарий за руско военно нахлуване от отцепилия се регион Приднестровие. "Живеем в регион с високо ниво на риск, що се отнася до нашата сигурност. В този уязвим период на криза не бихме искали "зелените човечета" да се появят на улиците", посочва Канду. Русия държи около 1500 войници в този отцепнически регион, а местната армия, лоялна на Тираспол, се изчислява на около 15 000, което е двойно повече от молдовската армия.

Криза, която може да прелее навън

Ситуацията в Молдова крие рискове за съседните Украйна и Румъния. С въоръжен конфликт на своя територия в източните райони и анексиран от Русия Кримски полуостров Украйна се притеснява от развитията в Кишинев. В Румъния, външна граница на ЕС и НАТО, кризата в Молдова също се смята за сериозна заплаха.

"В Украйна молдовската нестабилност се разглежда като част от хибридната война на Русия и като засилване на руския фактор на нейната западна граница. Едно разкриване на планове за федерализация на Молдова ще има голям политически отзвук в Киев и Украйна ще засили наблюдението, включително разузнаването в Приднестровието", твърди пред "Капитал" анализаторът по сигурността Клаудиу Дегерату. Той допълва, че националистическите сили в Украйна ще направят всичко възможно да използват молдовската криза, за да докажат, че руската заплаха се поддържа от политическите сили в Молдова. "Недоверието между Киев и Кишинев ще се увеличи до притеснителни равнища", заявява Дегерату. Анализаторът подчертава, че за Русия кризата ще бъде добра възможност допълнително да окаже поддръжка на проруските партии под претекста, че се ангажира с решаването на ситуацията в Кишинев.

От друга страна, Михай Исак посочва, че и Киев, и Букурещ са крайно недоволни от влизането на проруската PSRM в правителството в Кишинев. "Заплахата от използването на възможния молдовски федералистки прецедент за пълната федерализация на Украйна плаши властите в Киев. Скорошни изявления на украинското външно министерство и на украинските тайни служби директно предупреждават Кишинев, че промяна в политиката към Украйна ще има сериозни последици за двустранните отношения", обяснява Исак.

Според Ангела Грамада евентуален сценарий за федерализация в Молдова би означавал създаването на прецедент за Украйна: "Прецедент, който Киев не може да приеме на фона на конфликта в източната част на страната." Михай Исак допълва, че Румъния също се притеснява от кризата в Кишинев и не желае провокации срещу сигурността в региона.

"Правителство в Кишинев, доминирано от PSRM, ще доведе до усилване на присъствието на руско разузнаване в Молдова, което очевидно е неблагоприятна ситуация за НАТО и ЕС", обобщава Исак. И допълва, че всяко забавяне на сформирането на стабилно управление в Кишинев дава нови причини на Кремъл и Тираспол да продължават с политиката на замразяване на разрешаването на приднестровския конфликт.

* Мадалин Нексуту е журналист от BIRN

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 3

    Биенето по ламарината за станалата банална "руска опасност" е запазена марка на газетата, та ако ще да се пише на фертилността на пингвините в Антарктида.

    Вездесъщите зелени човечета ще бъркат да им крадат яйцата. Щото друго какво да правят в Антарктида?
    Универсалното обяснението на всичко със зелени човечета може да помага на някои доволно да се чешат по корема, но не придава обективност на обясняване на събитията в Молдова.

    Това, което се случва в Молдова, е уникално по характер и съм леко разочарован, че авторката се е изпързаляла по темата.

    А колко му е било да открои същественото!

    Две изконно враждуващи партии - проруската социалистическа на президента Додон и ратуващата за присъединяване на Молдова към Румъния АКУМ - след 91 дни пазарлъци загърбиха стотиците си различия и се концентрираха върху единственото, което ги свързва: борбата с това, което погубва държавата им - олигархията, проникнала във всички структури на държавата.

    Звучи ли ви познато със ситуацията в БГ?

    Абсурдно е да не се спомене, че в Молдова повече от половината от населението е и с румънско гражданство, а политищите 100% са и с румънски паспорти.

    Повод за конституционната криза е именно 91-ият ден, защото в молдовската конституция е записано, че ако до 90 дни след изборите няма съставено правителство, президентът М О Ж Е (!!!) да разпусне парламента и да насрочи нови избори. "Може", а не "е длъжен", както тълкува текста Плахотнюковия Конституционен съд. И Додон не го разпуска, но КС "разпуска" него...

    Медии писаха, че преди да предприеме преврата, Плахотнюк е използвал посредничеството на Додон (след провала на което наистина качва въпросното видео, което скоро след това премахва), за да си издейства от Москва прекратяване на наказателното преследване за присвояване в особено големи размери и неприкосновеното си оттегляне от политиката.
    След като Москва не реагира на офертата, овладяният от Плахотнюк шестчленен Конституционен съд "уволнява" президента Додон, разпуска парламента, бламира излъченото от новата коалиция правителство и оставя на власт завареното правителство на ДП на Плахотнюк с премиер Филип, който е обявен и за президент!
    Олигархът докарва с автобуси "протестиращи" от цялата страна, разчитайки да доката ситуацията до кръв и тогава отново да поиска индулгенция за себе си срещу оттегляне.

    Това е фактологията на случилото се в Молдова до момента.

    И - О.К. - соцпартията там е проруска Но е много трудно да се обясни как прекратяването с преврат на нейното и на румънофилите от АКУМ участие в изпълнителната и законодателната власт и връщането на всички власти в държавата у Демократическата партия на олигарха Плахотнюк облагодетелства Русия?

    И на какво да се федерализира Молдова? На молдовци с румънски паспорти и на молдовци, чакащи за румънски паспорти ли?
    Към федерализация върви Македония - на територии, компактно населени с албанци и на такива с някакви второ поколение македонци.

    А бе, както винаги - очаквано тъпо и необективно се е получило.
    Но пък текстчето отдавна е легнало на нечие бюро на Козяк и платежното нареждане с гранта е подписано...

    За единия долар чудеса на низост правите!
    Нали помните, че написаното слово остава?

    Нередност?
  • 2
    xte29566872 avatar :-|
    xte29566872

    Обещахте - обяснихте. Благодаря.

    Нередност?
  • 3
    xte29566872 avatar :-|
    xte29566872

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Благодаря на вас, не на Капитал.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#3] от "xte29566872":

    Нямах намерение да продължавам темата, но горният текст ме провокира с измислената си пропогандна проблематика, която е далеч от реалността.

    Как ли ще коментира горната Мадалин събитията от днес: Плахотнюк е наредил правителството на партията му да се съобрази с декрета на "увалнения" президент Додон и да подаде оставка.

    С две думи: коалиралите се антагонистични политически сили в Молдова направиха печеливш ход за отвоюване на завладяната си от олигархията държава. Господ знае дали ще успеят, но предприемат стъпки.

    А ние? Докога ще търпим близнаците?

    Нередност?
Нов коментар