Маниерът на Макрон да действа едностранно притеснява европейските партньори

Това дестабилизира френско-германските връзки, които винаги са били в ядрото на ЕС

Макрон е възприеман като арогантен от другите европейци
Макрон е възприеман като арогантен от другите европейци
Макрон е възприеман като арогантен от другите европейци    ©  Reuters
Макрон е възприеман като арогантен от другите европейци    ©  Reuters

Маниерът на френския президент Еманюел Макрон да действа едностранно подлага на изпитание търпението на неговите партньори от ЕС. "Това е някой, който се държи доста арогантно", посочва пред Financial Times висш дипломат от Брюксел.

Макрон ухажва руския държавен глава Владимир Путин, отхвърли започването на преговори за еврочленство за балканските страни и не искаше да удължи крайния срок за Brexit. Склонността му да пренебрегва общия консенсус притеснява дори дългогодишните съюзници.

Натрупване на напрежение

Подходът на френския президент дестабилизира френско-германските връзки, които винаги са били в ядрото на ЕС, пише Financial Times. Без винаги да държи канцлера Ангела Меркел в течение, той посредничеше за постигането на примирие между Русия и Украйна, както и опитваше да договори нова ядрена сделка между Иран и САЩ. Поради тази причина напрежението в отношенията между Берлин и Париж се натрупва, твърди Даниела Шварцер от германския Съвет за външни отношения. И допълва, че когато Макрон е направил предложението си към Путин през лятото и е призовал за нов подход на ЕС към Русия, "много хора казаха, че той дори не ни е предупредил преди това".

Френски правителствени представители приемат, че Макрон е възприеман като арогантен от другите европейци, но те защитават неговата твърда позиция по редица въпроси, като например да няма удължаване на Brexit без достатъчно добра причина и интеграцията на настоящия ЕС да се задълбочи, преди да се присъединяват нови членки. "Истина е, че Макрон има глас, който е по-силен от този на останалите европейски лидери. Но това не е, за да ядосва партньорите, а защото той има визия", коментира неназован представител от Елисейския дворец.

Липса на алтернатива

Всъщност френският президент е най-видимият лидер в ЕС напоследък не само защото категорично отстоява собствената си позиция, а защото няма очевидна алтернатива. Великобритания е в процес на напускане на съюза, а Меркел е към края на политическата си кариера. Освен това някои експерти посочват, че склонността на Макрон да поема водеща роля дава прикритие на страни, които тихомълком подкрепят позицията му, но не искат да са толкова активни.

Дори и така френският президент е под натиск да възприеме един по-консенсусен подход. "Ако една страна стои в своя ъгъл, това може да навреди на способността на ЕС да взема решения", твърди пожелал анонимност европейски дипломат.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 1
    • + 6

    Егати газетата!
    Непожелал да си напище името преразказва непожелали да си кажат името...

    Сигурно дрескодът е и читателят да е маскиран...

    Нередност?
Нов коментар