🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Давос 2020: Меркел настоява за глобално сътрудничество по отношение на климатичните промени

Германският канцлер предупреди и за огромното напрежение между селските райони и градовете по отношение на мерките за справяне с промените в климата

Меркел приветства активността на новото поколение климатични активисти, като каза, че нетърпеливостта им е нещо, което всички трябва да почувстваме
Меркел приветства активността на новото поколение климатични активисти, като каза, че нетърпеливостта им е нещо, което всички трябва да почувстваме
Меркел приветства активността на новото поколение климатични активисти, като каза, че нетърпеливостта им е нещо, което всички трябва да почувстваме    ©  Reuters
Меркел приветства активността на новото поколение климатични активисти, като каза, че нетърпеливостта им е нещо, което всички трябва да почувстваме    ©  Reuters

Общи мерки и план за действие във връзка с климатичните промени. Този призив отправи германският канцлер Ангела Меркел по време на редовната си реч на Световния икономически форум в Давос. Тя предупреди и за огромното напрежение между селските райони и градовете по отношение на мерките, които ще са необходими за справяне с климатичните извънредни ситуации. Причината за това е, че както общественият транспорт, така и инфраструктурата са значително по-добре развити в градските райони.

Германският канцлер подчерта, че въпреки ясните доказателства за изменението на климата обществата трябва да бъдат особено внимателни, защото "когато факти и емоции се сблъскат, хората често се опитват да заемат позиция, противоречаща на фактите". Меркел приветства активността на новото поколение климатични активисти, като каза, че нетърпеливостта им е нещо, което всички трябва да почувстваме.

Германският канцлер отбеляза "големия напредък през последните 30 години, който се изразява в увеличението на доходите на глава от населението, рязкото намаляване на бедността и напредъка в здравеопазването". Меркел подчерта, че тези постижения се базират на сътрудничеството на международно ниво между редица държави, като отбеляза, че подобен подход трябва да се предприеме и по отношение на климата.

Кристалина Георгиева очаква стимулиращата и приспособяваща парична политика на водещите централни банки да продължи.

Същевременно по-рано на събитието управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева призова за "по-голяма предвидимост в международната търговия", подчертавайки, че "всичко, което може да се направи за намаляване на несигурността, е полезно за икономическия растеж". По отношение на САЩ конкретно ръководителят на МВФ отбеляза, че американската икономика преживява "рекорден растеж" и че това "добро състояние на американската икономика е добро и за останалата част на света".

Призив за действие

По време на Световния икономически форум лидерът на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо призова международната общност да помогне за свалянето на президента на страната Николас Мадуро. Председателят на Националното събрание на Венецуела, признат от повече от 50 държави като временно изпълняващ длъжността държавен глава на страната, призова за "спиране на катастрофата" във Венецуела.

Той пренебрегна забраната за напускане на страната в неделя. Оттогава Гуайдо е провел срещи с държавния секретар на САЩ Майк Помпео, британския премиер Борис Джонсън, а също така се обърна към Европейския парламент.

Неясното бъдеще на изкуствения интелект

"Китай се интересува от етичните въпроси при използването на изкуствен интелект точно толкова, колкото и САЩ." Това заяви главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела в Давос, като се обяви и за създаването на глобални правила в сферата на AI, включително в сектори като лицево разпознаване. "Лицевото разпознаване само по себе си не е добро или лошо – то е просто технология. От значение е как се използва", каза Надела. Американският гигант е сред нарастващия брой компании, които призовават за регулации на технологията. Коментарите на Надела идват в момент, когато САЩ увеличават рестриктивните мерки срещи китайски компании, разработващи изкуствен интелект.

В същото време китайските компании в сектора продължават да се разширяват в световен мащаб, тъй като Пекин се стреми да бъде световен лидер в областта на изкуствения интелект до 2030 г. "Да предположим, че китайското правителство не се ангажира с въпросите около регулацията на изкуствения интелект, би било проблем. Затова смятам, че САЩ, Китай и ЕС трябва да създадат общ набор от принципи, които да управляват развитието на технологията", каза Надела в Давос.

Изказването на главния изпълнителен директор на Microsoft идва едва ден след като главният изпълнителен директор на компанията - майка на Google, Alphabet Сундар Пичай също призова за регулиране на изкуствения интелект.