САЩ предложиха палестинска държава със столица в Източен Ерусалим

Израел и Палестина имат четири години за преговори

Израелският премиер Нетаняху заяви, че приема да преговаря с палестинците, но те засега не смятат да започват разговори
Израелският премиер Нетаняху заяви, че приема да преговаря с палестинците, но те засега не смятат да започват разговори
Израелският премиер Нетаняху заяви, че приема да преговаря с палестинците, но те засега не смятат да започват разговори    ©  Reuters
Израелският премиер Нетаняху заяви, че приема да преговаря с палестинците, но те засега не смятат да започват разговори    ©  Reuters

Източен Ерусалим ще бъде столица на бъдеща палестинска държава, която ще "удвои" териториите, които в момента са под ограничен палестински контрол. Ерусалим обаче ще остане "неделима" столица на Израел, под пълен израелски контрол ще преминат и селищата, построени в окупираните през втората половина на миналото десетилетие територии. Договорени са стъпки с "решение с две държави", което "най-после ще позволи на палестинците да имат собствена държава", и това е шанс, какъвто може да няма повече.

Какво се знае

С тези думи американският президент Доналд Тръмп представи във вторник вечерта дългоочаквания план за решаване на израелско-палестинския въпрос на среща с израелския премиер Бенямин Нетаняху и лидера на най-голямата опозиционна сила "Синьо и бяло" Бени Ганц. На срещите във Вашингтон нямаше палестински представители, но Тръмп увери, че е изпратил писмо на президента на Палестинската автономия Махмуд Абас, в което излага официално предложението. Нетаняху заяви, че приема да преговаря с палестинците.

В плана, чийто архитект е зетят на Тръмп Джаред Къшнър, се предвижда още замразяване на изграждането на израелски селища в Западния бряг за четири години, докато се водят преговори за бъдещата палестинска държавност. Последният диалог в четиристранен формат с участието на САЩ и Русия се провали през 2014 г., а с новия план Тръмп на практика се отказва от постигането на международен консенсус за разрешаването на проблема.

По думите на Тръмп ще има и други условия - укрепване на върховенството на закона, край на заплахите за сигурността на Израел и "спиране на "Хамас" - организацията, завзела ивицата Газа преди десетилетие. Как точно ще изглежда бъдещата палестинска държава ще бъде уточнено в карта, очертаваща евентуалните граници на двете страни, която ще бъде публикувана от американската администрация.

Президентът добави, че палестинците имат правото да решат какво да правят с плана, но добави, че имат четири години да го приемат или да "приемат последствията".

Очаквано планът от 80 страници не включва редица палестински искания, като премахване на израелските колонии на Западния бряг, незаконни според международното право и изцяло законни, ако планът бъде приет. Според предварителната информация на Reuters Израел би могъл да анексира еврейски селища - 121 на Западния бряг и множество в Източен Ерусалим - незабавно, ако приеме плана. Част от Западния бряг същевременно се оказва под палестински контрол.

Ограничен засега суверенитет и политическа автономия са предвидени за палестинците на Западния бряг и в Източен Ерусалим - най-близкото до "държавност", което би предложил Белият дом. Инвестиционен план за 50 млрд. долара в палестинските територии беше представен като "икономическата" част на плана, а парите ще бъдат събрани предимно от страните от Персийския залив.

Палестинската реакция

Дълго време преди обявяването му планът се смяташе за по-благоприятен за Израел, отколкото за палестинците. За Рамала и Газа сделката е "мъртвородена", включително заради факта, че целият Ерусалим ще е под контрола на Израел, въпреки че източната част на града, отвоювана от Йордания през 1967 г., беше окупирана от Израел заедно със Западния бряг.

Враждуващите движения "Хамас" и "Фатах" се събират на спешна среща, ръководена от палестинския президент Махмуд Абас. Той и други палестински представители вече увериха, че отхвърлят инициативата като твърде облагодетелстваща Израел. Независимо от палестинската позиция - а и от разнобоя между арабските държави (само ОАЕ обяви подкрепата си за новия мирен план, а повечето от останалите страни нито го одобряват, нито порицават) - Арабската лига също се събира спешно в неделя, за да обсъди предложението.

На хартия планът най-накрая дава на палестинците държава, както и частично замразяване на заселническата дейност в продължение на четири години. Израелският премиер Нетаняху обаче няма да чака. Той заяви, че в неделя ще обяви суверенитет над стратегически значимата долина на река Йордан и над всички еврейски селища на Западния бряг, подчертава New York Times.

Европейската позиция

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви, че инициативата на американския президент Доналд Тръмп за Близкия изток дава възможност да бъдат подновени спешно необходимите усилия за постигане на договорено и осъществимо решение на израелско-палестинския конфликт.

ЕС ще проучи и оцени направените предложения, се казва в изявление на Борел. Съюзът е привърженик на постигнато чрез преговори и "жизнеспособно решение за съществуване на две държави, което взима предвид законните стремежи и на палестинците, и на израелците, зачитайки всички съответни резолюции на ООН и международно договорени параметри".

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    drilldo avatar :-P
    Георги Георгиев
    • - 1

    Зетя на Тръмп доведе световния мир.

    Подай нобеловата награда там!

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    Нямам представа кой откъде е преписвал, за да вземе хонорара за този текст, ама изобщо не се е справил. Не с граматиката, с мисленето, щото освен назнайване на английски, си трябва и малко мислене...
    Горе няма елементарни отговори:

    1. Как отвън се предлага мирен план на два враждуващи от 1948 г. насам субекта, единият от които не го приема?

    2. Що за "държава" всъщност се предлага на палестинците? Никой не знае. И от тая карта горе нищо не става ясно. Самостоятелна държава с граници и всички атрибути на суверенитет - едва ли.

    3. Как роденеят в люлката на демокрацията Къшнър ще разкара от политическия живот парламентарно представената в Ливан партия Хамас, която участва в правителството?

    4. Как обявени с резолюция на ООН за незаконно окупирани от Израел арабски територии изведнъж с "плана" ще станат законно окупирани? Къшнър да не е разпуснал междувременно ООН?!

    Незнайният автор на горното изобще не е обърнал внимание на срока, поставен от Тръмп на палестинците да клекнат: ЧЕТИРИ ГОДИНИ!!!

    Хайде да мислим: защо тъкмо 4 години, а не до 31.12 или до Великден?
    Много просто - защото е безкрайно делече - в някакво необозримо бъдеще време.

    Междувременно ще се случат едни пределно важни избори, на които т.н. "мирен план" трябва да привлече гласове към един точно определен кандидат.
    в Израел на 2 март ще се проведат третите избори и проеврейското Тръмпово лобиране е най-сетне Нетаняху да успее да си осигури мнозинството в Кнесета. Ако не успее той - и Бени Ганц беше във Вашингтон на спявката...

    Всъщност какво ще се случи на 3 март в Израел и кой от двамата (а и дали) ще бъде премиер, на Доналд видимо му е през ...перчема . Него живо го вълнуват 8-мо ноемврийските президентски избори в САЩ.
    И както Тръмп смята, че си е осигурил гласовете на 10-милионната полска диаспора със скорошната отмяна на визите за пътуване в САЩ за граждани на Полша, така и с произраелския "мирен план" слага "В торбата" и гласовете на милионите американски евреи.

    И дали ща се случи мирния план?
    На кого му пука?

    А, накрая преводачът е писал, че някакъв ЕС шял да чете и да мисли.
    Всъщност ЕС отдавна загуби сублектност и никой реално не се интересува от плода на тегавото Брюкселско "мислене".

    Всъщност от Вашингтон Биби Нетаняху лети за Москва...

    Нередност?
  • 4
    xyha avatar :-|
    xyha

    Всъщност изрелци и палестинци са един народ разделени от религията . Да се забрани религията , а не да се разрешаваа всякаква такава .

    Нередност?
  • 5
    tomysbg avatar :-|
    невалиден

    къв хамас,къв ливан бе? ти кво си чел?

    Нередност?
Нов коментар