🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нови 5.2 млн. безработни в САЩ за седмица

Над 21 млн. души се обявиха за безработни пред правителството в рамките на месец

Още 5.2 млн. души са се обявили за безработни в САЩ, сочат новите седмични данни, публикувани от правителството. Междинната информация за нивото на безработица показва, че то вече е 8.2%, но дори това число изглежда прекалено ниско, предвид, че през последния месец безработните заявления са над 21 млн. През първата седмица от спряната икономика те бяха 3.3 млн. души, последваха две седмици по 6.6 млн. души и сегашната.

В страната вече се води ожесточен дебат кога да бъде отворена отново икономиката, която беше почти напълно замразена заради коронавируса COVID-19. Президентът Доналд Тръмп иска това да започне да се случва от 1 май, като някои щати са съгласни с него, но не са съгласни с детайлите в плана. По-късно днес Тръмп трябва да даде "насоки" как да се случва преминаването обратно към работеща икономика.

Няколко щата, сред които и Ню Йорк, които отговарят за непропорционално голяма част от американския брутен вътрешен продукт - 35%, вече обявиха, че ще търсят свой път по отношение на икономическото бъдеще, в разрез с желанието на Тръмп. Ню Йорк, най-силно удареният щат, където са една трета от всички над 600 хил. случаи в САЩ, е наела консултантската компания McKinsey за изготвянето на план за постепенното отваряне на икономиката.

Гласните и негласни надежди на икономисти и управляващи са, че голяма част от хората, обявили се за безработни, са извадени от активната икономика само за кратко време, докато голяма част от фирмите и заведенията нямат работа и съответно приходи. Тежест в числото по всяка вероятност има и промяната в законодателството, което вече дава възможност и на самоосигуряващи се лица да се обявяват за безработни и да искат помощ от държавата. Социалните помощи пък вече са двойно по-високи, отколкото преди икономическия пакет, приет за спасяване на икономиката.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dabeda avatar :-?
    Da be.. da..
    • + 1

    Странно...
    Капитал не се занимава с безработицата, причинена в БГ,...

    но със страната на супербогатите, на които им е през .. исляма за бедните., безработните..
    в УСА, 350 млн, ако съберем статистиките, 40 млн са в затвора... 90 млн нямат или са с минимални осигуровки, 130 млн работят поне на 2 места, за да си съберат краищата....
    Само едни 10-12% са в състояние да ни убедят, че Милтън Фридман е бил прав за фримаркет икономиката, където КИТАЙ е фабриката на света.

    Интересува ли се Капитал - какви са причините... за уволненията в БГ на ниски нива... Там, където шефа идва с Порше.... на инспекция...

    В Ботевград, например...

    Нередност?
Нов коментар