🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Европа се включва в надпреварата за ваксината и събра 7.4 млрд. евро за разработването й

Сред участниците в събитието за набиране на средства бяха всички членове на Г-7 без Тръмп

"Днес можем наистина да кажем, че светът е обединен срещу коронавируса", коментира председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен
"Днес можем наистина да кажем, че светът е обединен срещу коронавируса", коментира председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен
"Днес можем наистина да кажем, че светът е обединен срещу коронавируса", коментира председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен    ©  Reuters
"Днес можем наистина да кажем, че светът е обединен срещу коронавируса", коментира председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен    ©  Reuters

"Направихме го. Само за няколко часа общо събрахме 7.4 млрд. евро", заяви председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен. В понеделник тя ръководи събитие за набиране на средства за ваксина, лечение и диагностициране на COVID-19, в което посредством жива или записана видеовръзка се включиха лидери от цял свят. Първоначалната цел от 7.5 млрд. евро за малко не беше постигната, дори след като беше решено да се приспаднат парите, които вече са били похарчени или предвидени в борбата с пандемията.

Въпреки че не е ясно каква част от обещаните от участниците в събитието 7.4 млрд. евро представляват нови средства, включително и ангажиментът на ЕС за предоставяне на 1.4 млрд. евро, Фон дер Лайен приветства постигнатите резултати, пише Politico.

Глобално обединение срещу пандемията

"Днес можем наистина да кажем, че светът е обединен срещу коронавируса. И светът ще победи", коментира председателят на ЕК. Сред лидерите, които участваха в събитието, бяха всички членове на Г-7 без Доналд Тръмп - френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Ангела Меркел, италианският премиер Джузепе Конте, японският премиер Шиндзо Абе и канадският премиер Джъстин Трюдо. Включиха се кралски особи като крал Абдула Втори от Йордания, както и други световни ръководители като турския президент Реджеп Тайип Ердоган и израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Макрон, който обяви национален ангажимент от 500 млн. евро, посочи: "Никой няма да ни разбере, ако загубим време. Никой няма да ни разбере, ако пропилеем парите." Сред останалите дарители бяха Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс (50 млн. долара), Wellcome Trust (50 млн. долара) и певицата Мадона (1 млн. долара).

Два съществени проблема

На този етап не е напълно сигурно колко точно са събраните нови средства. Миналата седмица ЕК реши, че разходите на националните правителства от януари насам в борбата с коронавируса ще се приспаднат към целта за набиране на 7.5 млрд. евро. Освен това в сметката влизат гаранциите за заеми и друго финансиране, което по принцип не се смята за дарение за медицински изследвания. Ангажиментът на ЕС за 1.4 млрд. евро пък включва "реприоритизацията" на 600 млн. евро, които вече са бюджетирани от изследователската програма Horizon 2020, 80 млн. евро от съществуващ фонд за управление на бедствията и 400 млн. евро под формата на гаранции за заеми. Експертите са на мнение, че ще бъдат необходими много повече средства, особено когато се стигне до етапа на производството и разпределението на ваксините.

Друг проблем е, че САЩ и Русия не участваха в събитието, което обедини различни страни в борбата срещу пандемията. А това очертава една потенциална опасност - някоя световна сила да опита да спечели ексклузивен достъп до ваксината, за да я предостави първо на своите граждани.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    orchis avatar :-|
    orchis

    Урсула фон дер Лайен се очертава като най-безличния лидер.
    ЕС буквално изчезна от радара през последните 2 месеца, а точно подобни кризи трябва да се използват за заздравяване на съюза.


    Нередност?
Нов коментар