Иран има над 12 пъти повече обогатен уран от лимита

Изборът на Байдън за американски президент засилва надеждите за намирането на дипломатическо решение след "максималния натиск" на Тръмп

Иранският президент Хасан Рохани коментира, че би приел "всяка възможност да се вдигне натискът на санкциите от раменете на нашия народ"
Иранският президент Хасан Рохани коментира, че би приел "всяка възможност да се вдигне натискът на санкциите от раменете на нашия народ"
Иранският президент Хасан Рохани коментира, че би приел "всяка възможност да се вдигне натискът на санкциите от раменете на нашия народ"    ©  Reuters
Иранският президент Хасан Рохани коментира, че би приел "всяка възможност да се вдигне натискът на санкциите от раменете на нашия народ"    ©  Reuters

Иран има над 12 пъти повече обогатен уран от позволеното според ядрената сделка със световните сили от 2015 г., посочва Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Според неин доклад запасите на Техеран от нискообогатен уран са достигнали 2442.9 кг този месец, пише ВВС.

Агенцията, която извършва мониторинг над Иран, заявява, че обяснението на властите на страната за наличието на ядрен материал в необявен обект са били "неправдоподобни".

Байдън предлага "обратен път към дипломация"

Миналата година Техеран публично обяви, че започва да не спазва ангажиментите си спрямо ядрената сделка, сключена с Китай, Франция, Германия, Русия, Великобритания и САЩ. Това стана в отговор на решението на американския президент Доналд Тръмп едностранно да напусне споразумението и да върне стриктните икономически санкции по силата на политиката за "максимален натиск".

Сега избирането на Джо Байдън за нов държавен глава на САЩ връща надеждите за излизане от кризата. Байдън демонстрира желание страната да се върне към ядрената сделка и предложи на Иран "обратен път към дипломацията". През седмицата иранският президент Хасан Рохани коментира, че би приел "всяка възможност да се вдигне натискът на санкциите от раменете на нашия народ".

Саудитска Арабия атакува

Основният ирански регионален противник - Саудитска Арабия, заяви, че светът трябва да предприеме "решителна позиция", за да гарантира, че Техеран няма да се сдобие с оръжие за масово унищожение. "Ние подчертаваме заплахите от регионалния проект на Иран, неговата намеса в други страни, неговото отглеждане на тероризъм, неговото раздухване на пламъците на сектантството", посочва саудитският крал Салман. Същевременно иранският посланик в ООН Маджид Тахт Раванчи каза, че Техеран и МААЕ са се разбрали "да работят с добри намерения", за да разрешат спорните въпроси.

МААЕ не обявява обекта, където е намерен ядреният материал. Но казва, че Иран продължава да обогатява уран до 4.5%, което е в нарушение на лимита от 3.67%, разрешен според ядрената сделка. Агенцията все още анализира проби, взети през септември от два подозрителни предишни ядрени обекта, които допуснаха инспектори тази година.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mickmick avatar :-|
    mickmick

    Че то нали американците я развалиха тая сделка.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D

    След оттеглянето на САЩ от Съвместния всеобхватен план за действие – т.н. ядрена сделка – и налаганите санкции, както и неизпълнението на ангажиментите по него от Франция, ОК, Германия и ЕС, реално планът пропадна.

    И като ще се транслира по ВВС западната гл.т., не е зле да се познава и иранската. Защото що за договор е този, по който 5/8 от участниците не си спазват задълженията, но настояват другата страна да е абсолютно точна?

    Иранският парламент неотдавна прие стратегически план за противодействие на антииранските санкции, който задължава правителството да прекрати достъпа на инспектори на МААЕ до ядрени обекти в страната. Ограничението е за срок от два месеца, и окончателно, ако в течение на три месеца банковите отношения и продажбите на ирански нефт за останалите европейски страни по СДПД, не достигнат равнищата отпреди излизането на САЩ от договора, което е записано в Допълнителния протокол към СВПД от януари 2016 г.

    Според решението на иранския парламент на МААЕ през тези три месеца ще бъде разрешено единствено контрол по параметрите по изпълнението на Договора за неразпространение на ядрени оръжия.

    Оказва се, че за 2020 г на Иран се падат почти 1/4 от всички проверки на място, правени от МААЕ по света!
    И тъй като често чета, че Израел и Саудитска нещо много са се сближили по ядрените теми. МААЕ покана ли чака да се самосезира?

    Нередност?
Нов коментар