🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Председателят на Фед предупреди за проблеми пред икономиката на САЩ въпреки ваксините

Нарастващите случаи на COVID-19 могат да се окажат предизвикателство през следващите няколко месеца, смята Джером Пауъл

Управителят на Фед Джером Пауъл и финансовият министър Стивън Мнучин (вляво) ще бъдат изслушани днес в Конгреса.
Управителят на Фед Джером Пауъл и финансовият министър Стивън Мнучин (вляво) ще бъдат изслушани днес в Конгреса.
Управителят на Фед Джером Пауъл и финансовият министър Стивън Мнучин (вляво) ще бъдат изслушани днес в Конгреса.    ©  Reuters
Управителят на Фед Джером Пауъл и финансовият министър Стивън Мнучин (вляво) ще бъдат изслушани днес в Конгреса.    ©  Reuters

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл предупреди Конгреса, че увеличаването на случаите на COVID-19 може да се окажат предизвикателство през следващите няколко месеца, дори когато обнадеждаващите новини за разработването на ваксини подобриха перспективите за икономиката в средносрочен план.

В изявление, част от което беше публикувано в понеделник преди насроченото изслушване на Банковия комитет във вторник, Пауъл отново подчерта, че централната банка на САЩ е "решена да използва пълния набор от инструменти", за да помогне за възстановяването, но отказа да посочи конкретни бъдещи действия. Председателят на Фед обаче подчерта, че икономическите перспективи остават "изключително неопределени" - фраза, която той използва през цялата пандемия, отбелязва Financial Times.

"Увеличението на новите случаи на Covid-19 тук и в чужбина е тревожно и може да се окаже трудно през следващите няколко месеца. Пълното икономическо възстановяване е малко вероятно, докато хората не се убедят, че е безопасно да се включат отново в широк спектър от дейности", казва Пауъл. Въпреки че напредъкът в разработването на ваксини, обявен този месец, беше "много положителен в средносрочен план", председателят на Фед е предпазлив по отношение на тяхното въздействие. "Все още е трудно да се оцени времето и степента на икономическите последици от това развитие с каквато и да е степен на увереност", казва той.

Разрив с финансовия министър

Пауъл ще говори пред Конгреса заедно с министъра на финансите Стивън Мнучин във вторник след разрив между двамата заради опита на администрацията на Тръмп да сложи край на няколко програми за спешно кредитиране на Фед, създадени в началото на пандемията. Председателят на Федералния резерв не говори директно за несъгласието си с Мнучин в изявлението си, но казва, че действията на централната банка по време на кризата са помогнали за близо 2 трлн. долара финансиране за подкрепа на големи и малки бизнеси, организации с нестопанска цел, както федералното и местни правителства.

В своето изявление Мнучин призова законодателите да се споразумеят за "целенасочен бюджетен пакет", като заявява, че отиващата си администрация на Тръмп е "готова да подкрепи Конгреса в това усилие да помогне на американските работници и малкия бизнес, които продължават да се борят с въздействието на COVID-19".

Въпреки това няма признаци за сериозни преговори по новия пакет стимули, като Белият дом и републиканците предлагат много по-малък пакет от плана за 2 трлн. долара, подкрепен от демократите в Конгреса и избрания президент Джо Байдън.