Рюте е на път да спечели четвърти премиерски мандат в Нидерландия

Той превърна страната в един от основните политически играчи в ЕС

Рюте си спечели прякора Тефлоновия Марк заради способността да излиза от кризи
Рюте си спечели прякора Тефлоновия Марк заради способността да излиза от кризи
Рюте си спечели прякора Тефлоновия Марк заради способността да излиза от кризи    ©  Reuters
Рюте си спечели прякора Тефлоновия Марк заради способността да излиза от кризи    ©  Reuters

Марк Рюте е на път да спечели четвърти мандат като нидерландски премиер, като така ще стане вторият най-дълго управлявал лидер в ЕС след унгареца Виктор Орбан, когато Ангела Меркел се оттегли от германската политика по-късно тази година. Партията VVD на Рюте, която е дясноклоняща и либерална, водеше в социологическите проучвания преди тридневните национални избори, завършващи на 17 март.

Четвъртият мандат на Рюте ще го превърне в най-дълго управлявалия нидерландски премиер. Популярността му у дома остава забележително стабилна въпреки критиката за правителствените послания относно локдауна заради COVID-19 и скандала за детските помощи, довел до оставката на неговия кабинет през януари. През 11-те си години на поста той си спечели прякора Тефлоновия Марк заради способността да излиза от кризи, докато политическите му опоненти затъват, пише Financil Times.

"Двойствен говор" за ЕС

Според политическия теоретик Луук ван Миделаар "двойственият говор" на Рюте за ЕС е спомогнал за широкоразпространения евроскептицизъм в страната: "Позицията на правителството е, че интересът на Нидерландия е в ЕС, но има нежелание да се подчертава тази теза у дома. Рюте смята, че трябва да защитава десния си фланг, и това е неговото извинение, за да избягва европейските теми. В дългосрочен план обаче тази стратегия има отрицателни страни."

След като Великобритания гласува да напусне ЕС през 2016 г., Рюте издигна Нидерландия до един от основните политически играчи в ЕС. Страната поде традиционни британски каузи като нуждата от по-малък европейски бюджет, исканията за фискална отговорност и приоритизирането на единния пазар пред новите интеграционни инициативи. Това спечели на Рюте съюзници сред държави като Финландия, Швеция и Дания, но и привлече критика в части от Източна и Южна Европа. Пикът на противопоставянето беше миналото лято, когато в ЕС течаха преговорите за фонда за възстановяване от пандемията на стойност 750 млрд. евро. Тогава нидерландският премиер оглави групата на "пестеливите страни", които бяха против грантовете за пострадалите от коронавируса икономики и настояваха за по-малък общ европейски бюджет. Тази позиция сблъска Нидерландия с възгледите на Германия и Франция.

Проф. Катерине де Вриес от университета "Бокони" посочва, че страната все още не е формулирала своя "конструктивен глас в ЕС". Пожелал анонимност европейски дипломат обобщава: "Нидерландия беше най-голямата от малките държави в ЕС. Сега е най-малката от големите страни членки и това изисква голяма промяна. Не можеш да се държиш като подрастващ."

Често безцеремонният стил на нидерландската дипломация обтяга връзките с ЕС, както това стана при усилията на съюза да намери решение за най-тежката икономическа криза в Европа след Голямата депресия. Но въпреки цялото внимание, което Нидерландия си спечели в Брюксел, европейската тема отсъства от изборите в страната, като кампанията бе доминирана от мерките срещу пандемията и негативните реакции срещу вечерния час. Де Вриес коментира, че ЕС дотолкова не е бил споменаван, че е наречен "слонът в стаята". "Това е жизненоважно време за нидерландците да решат какво искат от ЕС, а никоя партия не говори за това", заявява тя. И допълва, че традиционните формации са вътрешно разделени по въпроса как да се отнасят към основните европейски теми.

Рюте като надзирател как се усвояват евросредствата

Прагматичният и неидеологически подход на Рюте му спечели сравнения с Меркел. Като германския канцлер той обезсилва противниците вляво, като насочва партията си към фаворизиране на държавната интервенция и по-големия бюджетен дефицит по време на пандемията. Също така подкрепя тенденцията към по-"зелени" политики, макар че преди формацията му възприемаше притежаването на автомобил за свещено право. По отношение на Европа Рюте често е сравняван с Дейвид Камерън - консервативният британски премиер, който свика и загуби референдума на Обединеното кралство за ЕС. Точно като Камерън нидерландецът не желае да се изправи срещу евроскептиците в собствената си партия и в крайнодесния политически спектър.

Нидерланското противопоставяне не спря придвижването на ЕС към по-голям политически и фискален съюз. След споразумението от 2020 г. за сформиране на възстановителен фонд, към което се включи и страната, Рюте заяви, че ще действа като надзирател и ще наблюдава плановете за усвояване на средствата на другите членки, за да се гарантира, че парите са харчени за дългосрочни инвестиции и структурни реформи. От нидерландското финансово министерство заявяват, че ще изготвят индивидуален доклад за плановете на всяка страна. Или както коментира пожелал анонимност нидерландски представител: "Това няма да ни спечели приятели в Брюксел."