Г-7 е критикувана за малко помощи за зелена енергия по време на пандемията

Повече от 189 млрд. долара за възстановяване са били изразходвани за изкопаеми горива въпреки обещанията за намаляване на емисиите

Водещите световни икономики са отпуснали общо над 189 млрд. долара в подкрепа на бизнеса с изкопаеми горива по време, на и след пандемията въпреки обещанията на правителствата за "по-екологично възстановяване" и за намаляване на въглеродните емисии.

Повече от половината от сумата от 372 млрд. долара, инвестирана от страните от Г-7 в производство и консумация на енергия от януари 2020 г. до март тази година, е била за въглища, нефт и природен газ според проучване на благотворителната организация за развитие Tearfund, подкрепено от два независими мозъчни тръста.

По-голямата част от парите са били предоставени на компаниите, без от тях да се очаква намаляване на въглеродния отпечатък, съобщава Financial Times.

"Икономическото възстановяване след COVID е огромна възможност за ускоряване на прехода към зелена икономика, смята Рич Гауър, старши сътрудник в Tearfund. В момента страните от Г-7 не се възползват от тази възможност."

Пандемичните помощи, подчертани в проучването, включват спасителната програма на германското правителство на стойност 9 млрд. евро за авиокомпанията Lufthansa и подкрепата от 10 млрд. долара от правителството на САЩ за американските летища.

Около 147 млрд. долара от средствата са насочени към проекти за чиста енергия, като например данъчен стимул в Италия, който да насърчи хората да направят домовете си енергийно по-ефективни.

Страните от Г-7 изхвърлят около една четвърт от глобалните въглеродни емисии, макар че представляват само около 10% от световното население. Правителствата поеха своите "зелени" ангажименти тази година преди Конференцията на ООН за изменението на климата, известна като COP26, която ще се проведе в Глазгоу през ноември. По-амбициозни планове за намаляване на емисиите се появяват заедно с обещанията за инвестиции в разработването на нови зелени работни места и зелени индустрии.

През май страните от Г-7 обещаха да спрат всякакво ново финансиране на чуждестранни проекти за въглища до края на тази година. Освен това те гарантират, че ще положат "ускорени усилия" за ограничаване на глобалното затопляне до 1.5 градуса па Целзий.

Повече централи на въглища

Изследването на Tearfund обаче установи, че голяма част от разходите за възстановяване до момента са в противоречие с плановете за приемане на по-чисти източници на енергия. В отделен доклад, публикуван в сряда, Международната енергийна агенция (IEA) заяви, че е имало увеличение на одобренията за електроцентрали, работещи на въглища през 2020 г., задвижвани от проекти в Китай и някои други азиатски страни. Инвестициите в петролната и газовата промишленост се очаква да нараснат с около 8% тази година, но ще останат под нивата отпреди кризата, добавят от IEA.

"Правителствата трябва да направят повече от това да обещават, че ще намалят емисиите, и трябва да предприемат конкретни стъпки за ускоряване на инвестициите в готови за пазара решения за чиста енергия и в насърчаване на иновациите в технологиите на ранен етап", заяви Фатих Бирол, изпълнителен директор на IEA.

Според доклада на Tearfund правителствата на Австралия, Индия, Южна Корея и Южна Африка - гостите на срещата на Г-7, са подкрепяли разширяването на производството на въглища или финансово, или с политически мерки от януари 2020 г. насам. От организацията препоръчаха на Г-7 да прекратят даването на публични средства за добив на въглища, нефт и природен газ и да задължат създаването на "зелени връзки" към всяка подкрепа за сектори с интензивно използване на изкопаеми горива. Г-7 също трябва да използва своето влияние, за да призове банките за развитие да приведат дейността си в съответствие с ограничаването на глобалното затопляне до 1.5 градуса, се казва в доклада.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jazzdevil avatar :-|
    jazzdevil

    Дружно напред, другари - Зелената енергия - прекия път към комунизма!

    Нередност?
Нов коментар