🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Норвегия няма да се откаже от петрола и газа

Бъдещето на индустрията за изкопаеми горива ще бъде на дневен ред до септемврийските избори

Солберг е единственият дясноцентристки премиер в скандинавските страни и един от най-успешните консервативни лидери в Европа след германския канцлер Ангела Меркел.
Солберг е единственият дясноцентристки премиер в скандинавските страни и един от най-успешните консервативни лидери в Европа след германския канцлер Ангела Меркел.
Солберг е единственият дясноцентристки премиер в скандинавските страни и един от най-успешните консервативни лидери в Европа след германския канцлер Ангела Меркел.    ©  Reuters
Солберг е единственият дясноцентристки премиер в скандинавските страни и един от най-успешните консервативни лидери в Европа след германския канцлер Ангела Меркел.    ©  Reuters

Премиерът на Норвегия Ерна Солберг заяви, че страната ще продължи добива на петрол и газ като част от предизборната си кампания, в която бъдещето на индустрията за изкопаеми горива предстои да бъде широко обсъждано.

Солберг, която е на власт от 2013 г. и се кандидатира безпрецедентно за трети мандат за консервативен премиер в Норвегия, каза пред Financial Times, че производството на петрол в страната се забавя. Тя обаче отказа да подкрепи призивите на Международната агенция по енергетика да спре всички нови петролни проекти, за да контролира изменението на климата. Солберг настоя, че продължава да има нужда от норвежки петрол и газ, включително за производството на водород.

"Настъпват големи промени и преходът към зелена енергия така или иначе ще се случи. Въпросът обаче е колко бързо ще върви. Не възнамеряваме да ускоряваме промените политически", каза премиерът по време на предизборно събитие в южния град Тведестран. Норвегия е най-големият производител на петрол в Западна Европа, поради което разчита до голяма степен на нефта и газта.

Предизборни сметки

Бъдещето на индустрията ще е гореща тема покрай националните избори, които ще се проведат на 13 септември. Според социологическите проучвания Солберг изостава. До миналата година десният център разчиташе на популярността ѝ, на активността ѝ в социалните медии и топлата ѝ личност. Но подкрепата към премиера понесе удар, след като стана първият държавен лидер в света, който беше глобен за нарушаване на правилата за социално дистанциране на собствената си страна, след като отпразнува 60-ата си годишнина през април миналата година. В момента най-голямата ѝ надежда е да мотивира десноцентристките гласоподаватели и да се надява, че някои от левите групи няма да прескочат 4-процентния праг.

Солберг вярва, че предизборната кампания ще е "дискусия за пътя на Норвегия оттук нататък", която ще помогне на десния център. Норвежката петролна индустрия има потенциала да стане част от "зелената трансформация", добавя тя, докато природният газ ще играе роля във "водородното бъдеще на Европа".

Защитниците на индустрията, включително премиерът, твърдят, че производителите на петрол имат необходимия капитал, за да инвестират във възобновяеми енергийни източници, а петролните компании могат да променят своите бизнес модели, за да помогнат за инсталирането и обслужването на вятърни турбини.

Солберг е единственият дясноцентристки премиер в скандинавските страни и един от най-успешните консервативни лидери в Европа след германския канцлер Ангела Меркел. "Да, трябва да имате добра икономика, трябва да сте сигурни, че давате приоритет на създаването на работни места, конкурентоспособността но при трансформацията към нови технологии, към цифровизация, това може да остави хората безработни. Така че трябва да имате приобщаваща политика по отношение на образованието и набора на умения, за да сте сигурни, че хората ще имат работа."

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Какъв дясноцентрист е Меркел, при всичката ЛГБТИ гържавна пропаганда в Геймания?!

    Нередност?
Нов коментар