🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

СТО: Проблемите с глобалните вериги за доставки ще продължат няколко месеца

Според генералния директор на организацията шипинг компаниите не са очаквали толкова силно икономическо възстановяване

Генералният директор на СТО Нгози Оконджо-Ивеала казва, че се наблюдава глобално възстановяване на две скорости
Генералният директор на СТО Нгози Оконджо-Ивеала казва, че се наблюдава глобално възстановяване на две скорости
Генералният директор на СТО Нгози Оконджо-Ивеала казва, че се наблюдава глобално възстановяване на две скорости    ©  Reuters
Генералният директор на СТО Нгози Оконджо-Ивеала казва, че се наблюдава глобално възстановяване на две скорости    ©  Reuters

Проблемите с глобалните вериги за доставки могат да се проточат няколко месеца на фона на опитите на шипинг компаниите да запълнят дупката между търсене и предлагане и да се справят с продължаващия недостиг на контейнери. Това казва в интервю за Financial Times генералният директор на Световната търговска организация (СТО) Нгози Оконджо-Ивеала.

Тя посочва, че трилиони долари под формата на свързани с пандемията стимули подхранват скока на търсенето от страна на потребителите. Но предупреждава, че сред бизнесите има паника, че техните вериги за доставки ще бъдат засегнати.

Недостиг на контейнери

По думите на Оконджо-Ивеала шипинг компаниите не са очаквали толкова силно икономическо възстановяване. "Те намалиха наличните контейнери и сега се наблюдава недостиг", заявява тя и допълва, че различните равнища на ваксиниране също утежняват проблемите, тъй като създават глобално възстановяване на две скорости - някои икономики се връщат към живота, докато други изостават.

Генералният директор на СТО казва, че богатите страни, които са ваксинирали над 50% от населението си и са въвели фискални стимули за милиарди долари, "са на път да постигнат по-добро възстановяване от по-бедните държави, които нямат фискален буфер и имат ограничен достъп до ваксини". "Фактът, че над 60% от хората в много богати икономики са имунизирани спрямо под 2% ваксинирани в бедните държави, дава представа за равнището на несъответствието", коментира Оконджо-Ивеала.

Неравномерно разпределяне на ваксините

Според генералния директор на СТО се наблюдава провал на световните лидери в гарантирането, че ваксините са разпределяни равномерно в глобален мащаб. "Имаме технологията да спасяваме човешкия живот и все пак не можем да я доставим там, където е необходима", казва тя и допълва, че богатите страни са обещали стотици милиони ваксини на бедните държави, но това "не се превръща в разпределяне на дозите, където са нужни".

Същевременно Оконджо-Ивеала успокоява притесненията, че търговската война между САЩ и Китай може да доведе до разделяне на глобалната търговия, което би могло да навреди на икономическия растеж. "Когато слушаме риториката, идваща от двете страни, може да останем с усещането за това разделяне, но доказателствата на терен по отношение на търговията не подкрепят тази теория", казва тя.

Все още няма коментари
Нов коментар