🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Декарбонизация и миграционна реформа са сред приоритетите на новото правителство на Германия

Социалдемократите, Свободните демократи и Зелените постигнаха съгласие за трипартийна коалиция

Олаф Шолц ще е новият канцлер на Германия, който ще замени Ангела Меркел, която управлява 16 години.
Олаф Шолц ще е новият канцлер на Германия, който ще замени Ангела Меркел, която управлява 16 години.
Олаф Шолц ще е новият канцлер на Германия, който ще замени Ангела Меркел, която управлява 16 години.    ©  Reuters
Олаф Шолц ще е новият канцлер на Германия, който ще замени Ангела Меркел, която управлява 16 години.    ©  Reuters

Трите политически сили, които водиха преговори за съставяне на правителство в Германия, в сряда постигнаха споразумение за управленска коалиция. Това са лявоцентристката партия на социалдемократите SPD, екологичната партия на Зелените и либералните свободни демократи FDP. Справянето с пандемията ще бъде основен приоритет за новото правителство, разкри лидерът на социалдемократите Олаф Шолц, сочен за наследник на Ангела Меркел. Споразумението ще доведе на власт първото трипартийно коалиционно правителство начело на федералната република от 50-те години на миналия век, съобщава Deutsche Welle.

В основата на управленската програма е "съчетаването на благосъстоянието с опазването на климата", сподели съпредседателят на Зелените Робърт Хабек. Свободните демократи пък акцентираха, че ще работят за модернизиране на страната. Шолц разкри, че се планира антикризисен екип към канцлерството, който да координира здравните политики на федерално и местно ниво, и спомена, че се обмисля задължителна ваксинация за някои уязвими групи от населението.

За какво се споразумяха партиите?

Въпреки идеологическите различия партиите са постигнали съгласие по ключови въпроси. Ето акцентите в програмата на бъдещото правителство:

  • Преустановяване на производството на електроенергия от въглищата до 2030 г. и осигуряване на 80% от енергийния микс от възобновяеми източници
  • Увеличаване на минималната работна заплата на 12 евро на час
  • Възможност за имигрантите да кандидатстват за гражданство след 5 години пребиваване и позволяване на двойното гражданство
  • Легализиране на канабиса
  • Построяване на 400 хил. нови жилища на година за справяне с кризата с липса на домове
  • Увеличаване на товарния железопътен транспорт с 25% и поне 15 млн. електромобила в употреба до 2030 г.
  • Натиск за по-високи такси за полетите в Европа, каквито има в Германия
  • Понижаване на минималната възраст за гласуване на 16 години
  • Реформа на имиграционната система, така че да се привличат квалифицирани работници.

Преговорите, изглежда, са успели да изгладят част от различията между партиите. Зелените са се отказали от въвеждането на ограничение на скоростта на магистралите, а Свободните демократи са склонили на по-ранно отказване от въглищната енергия. Споразумението предстои да бъде одобрено от органите на трите партии чрез вътрешно гласуване.

Изборите в Германия се проведоха на 26 септември, а преговорите за правителство започнаха на 21 октомври. Ако всичко върви по план, новото управление ще бъде факт сравнително бързо - 73 дни след изборите в сравнение със 171 дни в случая на голямата коалиция на Меркел. Ако Шолц встъпи в длъжност като канцлер през втората седмица на декември, каквито са намеренията, управлението на Ангела Меркел ще остане едва с месец по-кратко от това на най-дълго заемалия поста Хелмут Кол.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    clint_eastwood avatar :-|
    clint_eastwood
    • + 1

    "Възможност за имигрантите да кандидатстват за гражданство след 5 години пребиваване и позволяване на двойното гражданство"

    Това ли им е реформата? Аз си мислех, че са си отоврили очите и са решили да ограничат притока на необразовани, бедни хора, които са културно несъвместими с Европа, която мразят, но явно на левите и крайнолевите (Зелените) им трябва електорат.

    Почивай в мир, Германия!

    Нередност?
Нов коментар