🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕЦБ се очаква да промени целта си за инфлацията

Стойността на показателя в еврозоната вече достигна 4.1% през октомври

ЕЦБ ще проведе важно заседание през декември, което ще се следи с интерес от инвеститорите.
ЕЦБ ще проведе важно заседание през декември, което ще се следи с интерес от инвеститорите.
ЕЦБ ще проведе важно заседание през декември, което ще се следи с интерес от инвеститорите.    ©  Reuters
ЕЦБ ще проведе важно заседание през декември, което ще се следи с интерес от инвеститорите.    ©  Reuters

Европейската централна банка (ЕЦБ) се очаква да промени краткосрочната си цел за инфлацията. Според експерти банката продължително е подценявала темпа на покачване на цените, сочат бележки от срещата на финансовата институция този месец. Членове на управителния съвет на банката смятат, че рискът от покачване на инфлацията през 2023 и 2024 г. се е увеличил, а ЕЦБ използва именно това като един от главните критерии, за да определи размера на покупките на облигации и вдигането на лихвените проценти.

"Въпреки че увеличаването на рисковете за повишаване на инфлацията трябваше да бъде признато, беше счетено за важно управителният съвет да избегне свръхреакция, както и неоправдано бездействие и да запази достатъчна възможност за калибриране на мерките на паричната си политика, за да отговори на всички сценарии на инфлация, които може да се разкрият", се казва в изявление на банката. Голяма част от управителния съвет смята, че е важно банката да поддържа опции при покупките си на облигации, като това би дало нужната стабилност и гъвкавост в зависимост от развитието на икономиката.

Времето за решения настъпва

Инфлацията вече достигна 4.1% през октомври, което е двойно над поставената от ЕЦБ цел - 2%. Това накара много експерти да вярват, че лихвите в еврозоната ще бъдат вдигнати, но банката все още не е предприела подобен ход. Причината е, че според прогнозите на ЕЦБ голяма част от факторите, които задвижват инфлацията в момента, ще започнат да отшумяват догодина. Финансовата институция обаче признава, че това ще се случи по-бавно от очакваното. "Членовете постигнаха широко съгласие относно очаквания модел във формата на гърбица в краткосрочните перспективи за инфлация", заяви говорител на банката пред Financial Times.

ЕЦБ ще проведе заседание през декември, което ще бъде от голямо значение. Източници на Financial Times твърдят, че се очаква на тази среща да бъде обявен краят на програмата за купуване на облигации, която е на обща стойност от 1.85 трлн. евро. Тя започна миналата година като отговор на кризата в резултат на пандемията от коронавирус. За да няма този ход сериозни последствия върху икономиката, от банката се очаква да обявят и ускоряване на дългогодишната програма за купуване на активи, като надеждата е ситуацията да остане горе-долу същата. Това искане има противници в управителния съвет, като няколко членове смятат, че банката трябва да спре програмата си догодина, ако инфлацията не спре ръста си.

Според експерти разделението в управителния съвет на банката може да има тежки последствия за икономиката. "С разширяването на разделенията в управителния съвет и огромната несигурност относно средносрочните перспективи за инфлация може да е трудно за ЕЦБ да се ангажира с допълнителна подкрепа за дълъг период от време", смята Фабио Балбони, старши икономист в HSBC.

Служителите в ЕЦБ искат по-голям ръст на заплатите

ЕЦБ твърди, че инфлацията е "временна", но служителите й искат по-голямо увеличение на заплатите, за да защитят намалялата си покупателна способност. Според синдиката на работещите във финансовата институция IPSO: "ЕЦБ предложи увеличаване на заплатите на работещите с 1.3%, но това е далеч под равнището на нарастване на цените в Германия от 4.6% през октомври. Разликата между тези две стойности означава, че заетите в банката страдат от постоянна загуба на покупателната способност. ЕЦБ не може (или не желае?) да защити собствените си служители от влиянията на инфлацията."