Коалицията на Доналд Туск печели местните избори в Полша с малка преднина

Консервативната опозиция се представя стабилно и запазва влиянието си в провинциалните райони

Партиите в тройната коалиция на премиера Туск спечелиха общо 51.2 % от гласовете според официалните резултати
Партиите в тройната коалиция на премиера Туск спечелиха общо 51.2 % от гласовете според официалните резултати
Партиите в тройната коалиция на премиера Туск спечелиха общо 51.2 % от гласовете според официалните резултати    ©  Reuters
Партиите в тройната коалиция на премиера Туск спечелиха общо 51.2 % от гласовете според официалните резултати    ©  Reuters

Местните и регионалните избори в Полша през уикенда не успяха да осигурят на премиера Доналд Туск категоричната победа, на която се надяваше, за да преобърне осемгодишното управление на популистката партия "Право и справедливост" (ПиС), обвинена от Европейския съюз в подкопаване на демократичните норми.

Екзитполовете, публикувани след приключването на гласуването в неделя, показват, че центристката "Гражданска коалиция" на Туск се е представила добре в големите градове, където е популярна сред социалните либерали. Опозиционната партия "Право и справедливост" обаче спечели повече гласове на изборите за 16-те регионални събрания на страната, запазвайки господството си в консервативните селски райони в Източна Полша, съобщава Associated Press.

Партиите в тройната коалиция на премиера спечелиха общо 51.2 % от гласовете според официалните резултати, публикувани късно в понеделник. Но ПиС на Ярослав Качински, дългогодишния враг на Туск, получи 34.3%, което означава, че остава партията с най-голяма подкрепа в Полша.

Изборите бяха тест за Туск четири месеца след завръщането му на власт като министър-председател - длъжност, която той заемаше от 2007 до 2014 г. Той спечели последните избори с обещания да възстанови демокрацията и независимостта на съдебната система, след като промените в нея накараха Европейския съюз да спре финансиране за милиарди евро. И докато в края на февруари европейските фондове за Полша бяха възстановени, пътят пред министър-председателя остава дълъг и труден.

Откакто Туск встъпи в длъжност през декември, Качински води ожесточена битка, за да осуети проевропейския дневен ред на премиера, разчитайки на президента и съдилищата, където ПиС постави свои лоялни привърженици през осемте си години на власт. И въпреки че на парламентарните избори през 2023 г. Туск и коалицията му успя да нанесе "зрелищно поражение" на ПиС в големите градове, сред които и Варшава, опозицията успя да мобилизира своя консервативен електорат в селските райони. Гласуването в неделя, казва Туск, цитиран от Financial Times, показва, че неговата коалиция все още е изправена пред още работа, за да спечели гласоподавателите на ПиС. "Този път няма да е лесен", допълва той.

Качински също обяви победа в неделя и отхвърли критиките към неговото ръководство на партията. "Както Марк Твен е казал веднъж - съобщенията за моята смърт са силно преувеличени", коментира той. По думите на крайнодесния лидер ПиС трябва да се съсредоточи върху осигуряването на повече гласове на изборите за Европейски парламент през юни и на президентския вот през следващата година, преди да се стреми да спечели следващите общи избори.

"Право и справедливост", изглежда, също се е възползвала от по-слабата избирателна активност в сравнение с октомври, когато тя беше 74% . Малко под 52% от избирателите са гласували в неделя, което също е по-малко от 54.9% участвали в последните местни избори през 2018 г.

Гласоподавателите избраха членове на 16-те регионални събрания на Полша, както и хиляди кметове и местни съветници. На 21 април ще се проведе балотаж за кандидатите за кметове, които не са събрали повече от 50% от гласовете.

Във Варшава кметът Рафал Тшасковски от "Гражданска коалиция" на Туск беше преизбран с 57% от гласовете. Туск приветства резултата, който може да помогне на Тшасковски да започне нова президентска кампания през следващата година, след като загуби с малко от кандидата на ПиС Анджей Дуда през 2020 г.

"Местните избори станаха важни, защото победителите ще получат достъп и до много пари от ЕС, които ще бъдат разпределени чрез местните власти", отбелязва Изабела Шостак-Смит, местен политик от лагера на Туск във Варшавска област.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Защо ли розовите медии могат да работят единствено с клишета?

    Това са местни избори! Дори в братска Полша няма пряка връзки между премиера и кмета на гр.Х, дори да са от една партия!

    Да, упралвеващата лява коалиция на Туск има преднина пред доскорошните десноцентристи от Право и справедливост, които продължават да бъркат в очите на брюкселаците, но ако погледнем резултатите от местния вот по партии, ПиС е убедително на първо място по предпочитане от поляците. Левите са КОАЛИЦИЯ от няколко партии, които вече започват да се карат за министерски постове.

    Конгломератът от няклкото леви партии заложи в местните избори основно на антикатолическата в католическа Полша тема за свободата на абортите, която сигурно е подкрпена в големите градове, но е неприемлива за останалите консервативно мислещи поляци. Които класуваха за ПиС.
    Това е пример, че лявата управляваща коалиция на тези избори не можа да издигне касаеща мнозинството поляци тема. Което - естествено! - налива вода във воденицата на опозицията. Всеки провал на управляващите е бонус за опозицията.

    И пак да повтора - в Полша управлява лява/социалистическа коалиция, част от която са и правоприемниците на бившите полски комунисти.

    Нередност?
Нов коментар