🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

България не се рекламира достатъчно и изостава от съседите като инвестиционна дестинация

Интервю с Асен Лисев, управляващ директор на MBL CBRE

   ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Асен Лисев е основател и управляващ директор на MBL, водеща компания в предоставянето на консултантски и брокерски услуги в областта на бизнес имотите и асоцииран партньор на международната консултантска компания CBRE. Работил е по мащабни и сложни сделки и проекти, консултирал е различни инвестиционни фондове, купувачи и продавачи като Europa Capital, Heitman и др. Притежава бакалавърска степен по икономика от СУ "Св. Климент Охридски" и магистърска степен (MBA) по финанси от Kogod School of Business, Вашингтон. Разговаряме с него за тенденциите на инвестиционния пазар в страната и региона и очакванията му за завръщането на международните инвеститори тук.

Няколко чуждестранни купувача, с които сме в контакт, имат готовност да стъпят за първи път в България, привлечени от стабилните макроикономически показатели и сравнително високата доходност при инвестиция в бизнес имоти.

Годината за бизнес имотите определено беше динамична. Според Вас кои са основните пазарни тенденции през 2015 г.?

- Както през 2014 г., така и през 2015 г. преобладаващи са местните купувачи, които търсят алтернатива на ниските лихви в банките или купуват проблемни имоти, които имат потенциал да увеличат стойността си. Тези купувачи имат ниска покупателна сила и таргетират основно сделки до 15-20 млн. евро, като това е причината да не виждаме по-мащабни сделки (над 50 млн. евро например). Сред положителните тенденции се отличават по-атрактивните условия на финансиране, предлагани от банките, които определено са важен фактор при взимане на решение за инвестиция в имоти.

Какъв е размерът на инвестиционните сделки в България?

- През 2014 г. обемът на инвестициите в имоти, които генерират доход от наем, се повиши, като общият оборот на сделките с такива инвестиционни имоти достигна малко над 80 млн. евро. До момента общият за 2015 г. оборот на сделки в инвестиционни имоти обаче не надвишава 20 млн. евро.

- Възможно е да видим повишен интерес и първи стъпки към инвестиции в България от страна на нови чуждестранни инвеститори. Очакваме във фокуса им да бъдат офис сгради на атрактивни локации с международни наематели и дългосрочни, непрекъсваеми договори за наем. От друга страна, банките в момента имат апетит към интересни проекти и предлагат все по-атрактивни условия за финансиране на сделки с инвестиционни имоти. Ако тази тенденция продължи и през следващата година, това със сигурност ще допринесе за повишаване на ликвидността на пазара на инвестиционни имоти.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал