🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пламен Андреев: Секторите IT и ВРО ще повлияят значително на развитието на офис пазара

Управителят на Planex Holding пред "Капитал"

   ©  Мария Съботинова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Имоти Инвестиции. Всички текстове по темата може да откриете тук.

Визитка

Пламен Андреев е управител на "Планекс холдинг" и на "Планекс инвест" - инвестиционната компания на холдинга. От основаването й до днес фирмата е построила над 600 обекта – хотели, жилищни и ваканционни комплекси, търговски и офис центрове и др. В момента "Планекс холдинг" контролира дейността на 12 дъщерни дружества в областта на строителството и инвестициите. За последните три години собствените инвестиционни проекти на "Планекс" са с РЗП над 150 хил. кв.м. "Планекс" е носител на множество регионални и национални награди за строителство.

Какви са специфичните изисквания на наемателите на офис площи и основно на компаниите от IT и BPO бизнеса? Как инвеститорите да отговорят на тези изисквания, какъв е опитът на "Планекс"?

- Компаниите от IT и ВРО бизнеса вече не са новост за пазара на офис площи в България, но техните изисквания се развиват в посока не само работна среда, а и към комплексно обслужване и допълнителни услуги, по възможност в самата сграда или поне в непосредствена близост до нея. Ние бяхме сред първите компании, които успяха да актуализират концепцията на съвременната офис сграда, разработвайки проекта Smart Center в Бургас. Още повече че допълнителните услуги – хранене, почивка в извънработно време, конферентни зали, спорт (фитнес зали и други спортни активности) трябва да имат възможността за последващо развитие в резервирани за целта площи. Изискванията за функционалност на работните площи, перфектна климатизация, комуникационно осигуряване, обезпечаване на 24/7 режим на работа и др. не подлежат на коментар, те вече не са екстра, а необходимо условие.

Какви са новите тенденции в строителството, как се променя пазарът вследствие на нарасналото търсене?

- Запълването с наематели на наличните офис площи в София вече насочва вниманието на наемателите към Пловдив, Бургас и Варна. До голяма степен тази тенденция се повлиява и от необходимостта от работна ръка. Прецизирането на разходите, в това число за наеми и заплати, също е в подкрепа на тази тенденция. Очакванията за съдействие от общините в осигуряването на служители е факт. Добър пример за това е Бургас.

Естествено приоритетният интерес на тези наематели е към София, където и в момента започна строителството на нови офис сгради. Тук възниква въпросът има ли място за нови проекти в София. Моето мнение е, че няма логика да сме прекалено големи оптимисти. Да – сгради можем да построим, изискванията са ясни, но проблемът със специалистите, които са необходими за IT и ВРО бранша, все повече ще се задълбочава.

Правилната посока за държавата ни е да полага системни усилия за подпомагане на този бизнес – с кадри, с държавни поръчки във висшите учебни заведения, с допълнителни стимули, стабилна данъчна система и дългосрочна визия. Политика на връщане на младите хора в България, сигурност и добри условия за реализация за тези, които са тук, за да не заминат. Спрямо стандарта на живот в България и прогнозите за близкото бъдеще IT и ВРО секторът гарантират добро заплащане, трайна заетост и устойчив растеж, което прави възможни описаните по-горе процеси.

Какво според вас е бъдещето на тази индустрия и съответно на офис пазара?

- Дейностите, които се извършват в една офис сграда от IT и ВРО сектора всъщност са по-скоро индустрия, отколкото административни процеси и бизнес управление.

Затова и по аналогия с високопроизводителните индустрии може би следващата стъпка в изискванията ще бъде "съседи" на офис сградата да бъдат общежитията, спортните площадки, детски занимални и разширяване на трудовия пазар с "внос" на специалисти от други държави.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал