🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Българската следа в умната къща

Решенията, които спестяват време и разходи на потребителите

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Оборудването на дома с умни устройства, които улесняват живота на потребителите, спестявайки им най-вече време и ресурси, става все по-достъпно. Компаниите постоянно увеличават портфолиото си от продукти, чиято цена пък с всяка година намалява. Концепцията за интелигентен дом добива все по-голяма популярност и в България и на пазара вече се предлагат редица лесни за внедряване решения. От отделни умни устройства за сигурност, управление на осветление, температура и вода до цялостни централизирани системи за автоматизиране на дома.

Иновативни решения предлагат и все повече български компании. Въпреки че продажбите им до голяма степен са насочени към по-големи чуждестранни пазари, продуктите им могат лесно да бъдат поръчани и тук. Представяме ви умните устройства за дома на три български производителя, които увеличават разнообразието си от продукти, готови да се конкурират с водещите глобални компании в сектора.

MClimate

Българският стартъп MClimate е сред най-бързо разрастващите се в екосистемата и след близо шест години на пазара екипът на компанията вече предлага пет умни устройства за автоматизация на дома. Фирмата започва първо с разработването на аксесоара за климатици Melissa, който не изисква монтаж и управлението на климатика става чрез мобилно приложение. През него може да се зададе определен график за включването и изключването му или автоматично да се задейства през геолокацията на смартфона в зависимост от местоположението на потребителите. Цената на устройството е 99 евро, а освен удобство компанията обещава и спестяване от разходите за ток. Сред другите продукти за регулиране на температурата в дома на българската MClimate е устройството за радиатори Vicki. Възможностите му се припокриват с тези на Melissa, а цената му е 59 евро.

Стартиращата компания разраства портфолиото си от продукти и предлага на пазара още умни контакти SmartPlug на цена 33 евро и устройство за управление на бойлер Bobbie за 129 евро. MClimate разработва и цялостна умна прахосмукачка робот Maya на цена 359 евро с вградена камера, чрез която може да се проследява движението й, както и да се правят снимки от разстояние. Всеки от продуктите може да се управлява дистанционно, през мобилното приложение, а ползвателите му получават в реално време информация за потреблението си. Българската компания предстои да пусне на пазара и решения за сигурност, които включват детектор за дим, сензор за движение, устройства за течове и отворени врати и прозорци.

Най-голяма част от продажбите на MClimate са в скандинавските страни и доста по-малко в България.

"Теси"

От пролетта на 2017 г. българската компания "Теси" започна продажба на умния си бойлер Modeco Cloud. Уредът има Wi-Fi връзка и може да се настройва от разстояние през мобилното приложение tesyCloud, разработено също от компанията. Потребителите могат да регулират дистанционно включването и изключването му, температурата на водата, както и да проследяват потреблението си. Умният бойлер може да работи и на енергийно ефективен режим, който отново може да се зададе през мобилното приложение. Така уредът се настройва според навиците на потребителите и работи тогава, когато има нужда от топла вода и в зависимост от необходимото количество. Цената на бойлерите варира според обема им - 82-литровите са на стойност 479 лв., а 143-литровите струват 529 лв. Българската компания продава уредите както в България, така и в редица друга европейски държави.

В портфолиото си от умни продукти "Теси" включва и електрически конвектор с интернет управление Convecto Cloud, което също се управлява през мобилното приложение на фирмата. Функциите му наподобяват тези на бойлера, като допълнително може да бъде настроен и например режим "отворен прозорец", при който конвекторът се изключва при падане на температурата в помещението. Цената му варира в зависимост от мощността, като започва от 249 лв. за 500 W до 349 лв. за 3000 W.

"Алтерко роботикс"

Българската технологична компания "Алтерко роботикс", част от холдинга "Алтерко", предлага на пазара умни устройства за автоматизация на домовете от серията Shelly. Портфолиото на компанията включва преходника за контакт Shelly Plug, умната крушка Shelly Bulb, детекторите за дим и влажност Shelly Smoke и Shelly H&T, както и система за наблюдение.

Умната крушка Shelly Bulb може да бъде настроена според предпочитанията на потребителя чрез безплатното мобилно приложение Shelly Cloud. Тя може да се включва и изключва сама в определени часове, както и да следва залеза и изгрева на слънцето по предварително зададен седмичен график. Цената варира според закупеното количество, като започва от 19.90 евро за крушка. Чрез умния преходник за контакт Shelly Plug потребителите могат да управляват дистанционно всеки свързан в него електроуред, както и да проследяват в реално време количеството консумирана енергия. Цената му започва от 32.40 евро.

Устройството Shelly H&T проследява прекомерните промени на влажността в дома и температурните колебания. Компанията обещава 16 дни издръжливост на батерията, както и съхранение на всички данни от използването на устройството на цена 23.99 евро. Умният детектор за дим Shelly Smoke се свързва към домашната Wi-Fi мрежа и няма нужда от допълнителни контролери. При засичане на дим устройството изпраща известие на мобилните устройства на потребителите, както и издава звуков и светлинен сигнал. Цената му е 39.99 евро. Системата за наблюдение на българската компания пък може да изпраща известие за движение в наблюдаваната в реално време зона, а записите се пазят за период от една седмица. Цената му е 199 евро.

От "Алтерко роботикс" разработват още и универсалното устройство Shelly Sense за управление на различни уреди в дома, сред които климатик, телевизор, система за домашно кино, както и разполага със сензори за движение, засичане на температура, влажност, сила на светлината и звука. Цената му е 99 евро и също се управлява през мобилното приложение на компанията.
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал