🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Ате Пласт" увеличава производството на индустриални опаковки с 30%

Компанията планира през следващите години да изгради нова производствена база

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

75%

от продукцията на дружество са за износ.

Старозагорското дружество за производство на полиетиленови фолиа и опаковки "Ате Пласт" ще увеличи производството си на индустриални опаковки с 30% през следващите месеци. Компанията внедрява нова, модерна линия за производство на индустриални фолиа, която ще даде възможност производството да се увеличи с 300 тона на месец. Сега "Ате Пласт" произвежда месечно 800 тона индустриални фолиа. "Инвестиционната ни петгодишна програма включваше закупуване на модерна многослойна екструдерна инсталация за производство на фолиа за хранително-вкусовата промишленост. Наложи се обаче спешно да закупим инсталация, насочена отново към индустриалните ни продукти, за да бъдем конкурентни на пазара", казва управителят на предприятието Мария Жекова. До 2012 г. конкуренцията за "Ате Пласт" на пазара на индустриални опаковки в Европа е основно от съседна Турция и отчасти от Полша. Вследствие на европейските програми в целия източен европейски блок влязоха много средства, които позволиха на предприятията от бранша да направят крупни инвестиции. Така в момента конкуренцията за "Ате Пласт" е с много по-широк диапазон - Унгария, Чехия, Словакия, Полша, Румъния, но въпреки това българското предприятие стои стабилно на европейския пазар.

75% от продукцията на "Ате Пласт" е за износ. През последните години предприятието успява да разшири значително пазарите си в Европа. През 2015 г. фирмата навлиза в скандинавските пазари, изнася за Германия, Холандия, Белгия, Великобритания. Успех през последната година "Ате Пласт" бележи и на пазарите в Румъния, Македония и Турция. Една от основните задачи пред мениджмънта на предприятието е да разшири продажбите си на българския пазар.

Модернизацията

Един от най-търсените продукти на старозагорската фирма в областта на индустриалните фолиа и опаковки е термосвиваемото фолио. Стремежът на "Ате Пласт" е да поевтинява непрекъснато стойността на единица опаковка и да намалява себестойността на продукта за клиентите си. "Това е основното предимство на нашите продукти, което ни носи голям брой клиенти от чужбина", казва финансовият мениджър на фирмата Иво Жеков. Компанията е разработила нов продукт при термосвиваемото фолио, който сваля разходите на клиента с 10-15% на единица опаковка. "Например, ако опаковката на стек минерална вода до момента е струвала на клиента 10 стотинки, с новия ни продукт разходите му за тази опаковка ще бъдат 8 стотинки. Така при годишно потребление на опаковки от порядъка на 500 хил. лв. реално правим 50 хил. лева икономия на клиента", посочва Жеков. Същата икономия "Ате Пласт" реализира за колбасарските преработвателни предприятия в Европа. Фирмата продава опаковки, които спестяват до 25% от ръчния труд в тези предприятия. Компанията постига по-ниски цени на новите си продукти чрез въвеждане на иновативни технологии и материали в производството. Произвежданите фолиа са изтънени, но имат по-висока здравина и еластичност. Въпреки всички свои предимства новите продукти на "Ате Пласт" трудно намират реализация на българския пазар, тъй като фирмите у нас се интересуват преди всичко от цената на опаковката на килограм. "При нас тя е по-висока, но реално от този килограм, могат да се направят с 20% повече опаковки", казва Жеков.

От 2011 г. старозагорската компания отбелязва всяка година средно по 10% ръст в оборота си. "В печалбата невинаги успяваме да постигнем планирания ръст, тъй като имаме големи разходи за международен транспорт и ако скочи цената на бензина, разходите ни по това перо също скачат", казва Иво Жеков. По-високата цена на електроенергията също оказва влияние върху финансовите резултати. Фирмата планира през следващите години да разшири производството си, като изгради нова производствена база в близост до сегашните си производствени помещения в индустриалния квартал на Стара Загора. В нея ще бъде монтирана нова екструдерна линия за производство на фолиа за хранително-вкусовата промишленост. Според техническото задание на проекта планираните инвестиции са в размер на около 8 млн. лв. Кога ще бъде осъществена инвестицията зависи и от това дали фирмата ще има възможността да ползва европейски средства през новия програмен период.

Все още няма коментари
Нов коментар