🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Осем години след първата копка мол "Марково тепе" ще отвори през октомври

Инвестицията в търговския център е 120 млн. лв., застроената площ е 56 хил. кв.м

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Регионален бизнес: Пловдив. Още за развитието на бизнеса в отделните региони в страната може да откриете тук.

Осем години след началото на строителството му най-новият търговски център в Пловдив е на път да отвори врати. Официалното откриване на "Марково тепе мол" е предвидено за края на октомври, а инвестицията в проекта е 120 млн. лв. През февруари 2015 г. той беше придобит от строителната "Джи Пи груп", която размрази проекта за изграждането му. Отварянето на търговския център на централния пловдивски булевард "Руски" ще разкрие 500 работни места в града, съобщават от PR агенцията на мола.

Разнообразен микс

В сградата с обща разгърната застроена площ от 56 000 кв. м. и отдаваема търговска площ от 21 000 кв. м. ще влязат чуждестранни и български марки, сред които Terranova, LC Waikiki, CCC, Tom Tailor, Guess, Liu Jo, Clarks, Geox, Carducci, Original Marines, Yves Rocher и др., съобщават от компанията инвеститор. Те ще бъдат разположени на четири надземни нива заедно с детски център, фитнес зала, супермаркет, сладкарница и зона за бързо хранене.

В "Марково тепе мол" ще бъде и първото в Пловдив заведение от софийската верига пицарии "Виктория". В града се завръща и кино "Арена", което ще отвори третата си IMAX зала в страната, след закриването на местното кино "Арена Фламинго" на бул. "Шести септември" през 2014 г.

Търговският център ще има и подземен паркинг, разположен също на четири нива, с близо 600 паркоместа, като се предвижда и изграждането на открит паркинг.

"Миксът от наематели на мол "Марково тепе" е прецизно подбран, така че всеки посетител на мола да остане доволен, без значение дали той иска да се отдаде на шопинг, спорт, забавления, или има нужда да напазарува за дома", посочва Нина Николова, която е мениджър управление на активи в търговския център.

Нов собственик и ново начало

Историята на проекта за мол "Марково тепе" започна в последните години преди кризата, като тогава инвеститор беше българско-израелската компания "Мелина". Към началото на 2010 г. плановете бяха търговският център да отвори врати в средата на годината, а от консултантската компания Forton, която отдаваше магазини в него, молът е бил отдаден на близо 50%.

С влошаването на икономическата ситуация обаче "Мелина" спря да обслужва кредита си от 45 млн. евро към австрийската Investkredit Bank и финансовата институция пое контрола над проекта. През 2011 г. банката продаде мола на регистрираното в Кипър дружество Atiumko.

През февруари 2015 г. свързваната с Валентин Златев строителна компания "Джи Пи груп" придоби търговския център. На практика сделката беше за прехвърляне на вземането на дружеството "Марково тепе мол" от Investkredit Bank по схемата "дълг срещу собственост".

Новият собственик размрази проекта за изграждането на мола, като бяха внесени и някои промени в концепцията. Най-съществената от тях беше прекрояването на вътрешното разположение на обектите, така че да може да се освободи пространство за кинозали, каквито не бяха предвидени в първоначалния проект.

"В момента се изгражда и цялостната инфраструктура на обекта, което допълнително ще улесни достъпа до него", уточняват още от PR агенцията на търговския център.

Пловдив на три мола

Първият търговски център в града под тепетата – Mall Plovdiv, беше построен през 2009 г. и в момента е единственият работещ търговски център в Пловдив. Площта му е близо 45 000 кв.м, от които 20 000 кв.м е отдаваемата площ със 108 магазина и 650 места за паркиране. Заетостта му доближава 100%, а сред ключовите наематели са киноверигата Cinema City и марки като H&M, Bershka, NewYorker, Pierre Cardin, Adidas и др. В началото на годината единият от партньорите с 50% участие в проекта – GE Capital Real Estate, продаде дела си на другия – ирландската компания за управление на инвестиции в недвижими имоти Avestus Capital Partners, като цената не беше обявена.

Другият голям търговско-развлекателен център в града, "Галерия Пловдив", от известно време е затворен и тече процес по преработването на концепцията му. В края на 2015 г. местни медии съобщиха, че общината се е договорила с търговския център да разсрочи дълга му от около 90 хил. лв., в замяна на което новият му собственик се е ангажирал да направи мащабен ремонт и сградата да заработи през 2016 г. Заради необслужван кредит през 2014 г. управлението на "Галерия Пловдив" беше поето от Райфайзенбанк, която прехвърли вземането си в размер на 47.77 млн. евро към компанията "Алфа Младост девелопмент", зад която стоят гръцки инвеститори.
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    plamenss avatar :-|
    plamenss
    • + 1

    Гръцки инвеститори, Златев, Кипърска офшорка, необслужвани кредити. Мила родна картинка.

    Нередност?
  • 2
    murttle avatar :-|
    murttle

    Заради този мол съсипаха и последните остатъци от тепето и събориха хубава и здрава къща, която собствениците не искаха да продават - не мисля, че това ще бъде мое място за пазаруване и развлечения. Ако ще и три аймакса да направят. Всъщност, има градска легенда, че който е посегнал на Марково тепе, добро не е видял. Историята досега я потвърждава, да видим г-н Златев и компания дали ще я опровергаят.

    Нередност?
  • 3
    v_l avatar :-|
    v_l
    • + 1

    До коментар [#2] от "murttle":
    Нищо лично, но тая къща (признавам си приятна архитектура) на колко точно хора в града е помогнала с нещо за по добър и приятен живот?
    И собствениците и не само, че искаха да я продават, ами се и пазаряха, защото им беше станало ясно, че за ответната страна няма друга опция освен да махне къщата и съответно ще плащат като попове. Само че нещата толкова изнагляха, че сумите бяха неприемливи дори и за поставен в ъгъла инвеститор.

    Иначе ако хората в Пловдив искат да си пазят архитектурата трябва да внимават на кой и какви проекти разписват пак от тия хора избраните чиновници. Проекта за този мол е включвал събаряне на къщата. Аз си признавам - нито внимавам кой знае колко кой избирам, нито после следя ... ама и не мрънкам постфактум. Активната гражданска позиция изисква ангажираност, не само мрънкане и протести.

    А относно мола и работните места - същите тия работни места бяха закрити за съжаление с мол галерия в Тракия. Ай дано на тоя му тръгне по добре. Мястото е атрактивно. Наличието на достатъчно голям паркинг е от ключово значение обаче, понеже други опции за паркиране там няма.

    Нередност?
  • 4
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Сега ако се одържави като компенсация от неплатените от Златев данъци, ама не би..

    Нередност?
  • 5
    murttle avatar :-|
    murttle

    До коментар [#3] от "v_l":

    Не мисля, че функцията една частна къща е да допринася за по-добрия живот на другите жители на града. Това е частно жилище както всички други и толкова. А доколко един мол, особено на такова място, е полезен, също е спорен въпрос. Не става въпрос за мрънкане, ясно е, че повечето "граждани" харесват идеята, аз изразявам лично мнение.

    Между другото, вече започнаха проблемите : http://podtepeto.com/defile/plen-absurd-stoyan-sariev-si-zagradi-trotoar-do-mol-markovo-tepe/
    Не че злорадствам, но не мога да не отбележа факта :)

    "Галерия" не беше лош, но него Карфур го подведе.

    Нередност?
Нов коментар