🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Повелителят на таласъмите

На 20 км от Стара Загора живее автор на бестселъри, който превзема бавно, но сигурно пазара на детски книги

Никола Райков с "госпожица Петя" и малката стена с книги зад гърба му, които чакат да бъдат разпратени към читателите му. "Сега е малка, когато дойде ново издание не можеш да влезнеш в стаята" - разказва той.
Никола Райков с "госпожица Петя" и малката стена с книги зад гърба му, които чакат да бъдат разпратени към читателите му. "Сега е малка, когато дойде ново издание не можеш да влезнеш в стаята" - разказва той.
Никола Райков с "госпожица Петя" и малката стена с книги зад гърба му, които чакат да бъдат разпратени към читателите му. "Сега е малка, когато дойде ново издание не можеш да влезнеш в стаята" - разказва той.    ©  Надежда Чипева
Никола Райков с "госпожица Петя" и малката стена с книги зад гърба му, които чакат да бъдат разпратени към читателите му. "Сега е малка, когато дойде ново издание не можеш да влезнеш в стаята" - разказва той.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"В България има развит пазар за детска литература"

Никола Райков

По полето, през гори и градинки, зад една магистрала и отвъд един град, имаше едно селце, а в него - един писател. Така би трябвало да започне нашата история за Никола Райков - писателят на детски книжки, родом от Стара Загора, който стана известен със своята първа книга "Големите приключения на малкото таласъмче". Сега Райков живее в село Арнаутито, на 20 км от града, и от тази си малка база иска да завладее не само българския пазар на детски книги.

Приключенията на Никола Райков, които започват от Града на поетите и го водят към писането на детски книги, са не по-малко интересни от историите му. В края на 90-те той заминава да учи уеб дизайн в Щатите, но бързо се разочарова от прекаления фокус към парите и прекалената обсебеност с конкуренцията на американската култура. Затова и се завръща през 2003 г. В следващите години продължава да се занимава с уеб дизайн, като за него най-любима е креативната част. За голямо съжаление обаче клиентите обръщат най-малко внимание именно на нея.

Това налага Райков да излива креативността си другаде. Така се появява "Голямото приключение...", което е и началото на

Новата му кариера - като детски писател

Самият той споделя, че повод за него да започне да пише са детските книжки, които чете на сина си: "Прочетох някои и си казах, че мога да се справя и по-добре." Вдъхновение са му и книгите-игри, които бяха много популярни през 90-те в България и които той обича като тийнейджър. Затова и се запитва дали книга-игра за малки деца - каквито досега няма много, няма да е успешен експеримент.

"Капитал" е част от проекта "Европа говори", който цели да насърчи диалога между хора с различни политически възгледи от цяла Европа. За да участвате, попълнете краткия въпросник долу:

Следва опит от негова страна - Никола написва сам историята, купува изображения от интернет, сам подготвя и предпечата за "Голямото приключение". Таласъмчето е книга-игра, която дава възможност на читателя сам да избира посоката на развитие на сюжета. След всяка глава, желаещият да продължи приключението има избор, в съответствие с който може да предпочете нова глава. Така книгата има 20 различни завършека.

Решава сам да се издава и къщата му бързо се изпълва с напечатаните книги от печатницата. Но не за дълго, защото първите 1000 бройки от първия тираж се продават за по-малко от шест месеца. За сравнение, много издателства в България считат една книга за изплатила инвестицията си при първия тираж от 500 бройки и за успешна, когато регистрира печалба при втория. Достъпността, приятният хумор и стил на автора се харесва на децата и техните родители и първата книга, издадена през 2013, вече навлиза в 13-хилядния си тираж.

След "Голямото приключение" на следващата година излиза и не по-малко успешното "Още по-голямото приключение на малкото таласъмче". През 2016 Никола Райков публикува и още една книга - "Дребосъците", която има и хубави авторски илюстрации, дело на Мая Бочева. През 2018 издава още една книга - "Приказка от два свята", и настолна игра "Таласъмски истории".

Райков е истински самиздат

Създаването, издаването, маркетирането на книжките са изцяло негово дело. Това му позволява едновременно да поддържа книгите си в диапазон между 15 и 20 лева и да получава по-голяма печалба, отколкото да разчита на 5-10% печалба на корична цена, каквато е практиката на българските издатели. Райков ползва възможностите на съвременния пазар, за да разчупи традиционните модели. Продажбите се извършват онлайн, има собствен сайт "Приказка-игра", а доставките са по пощата. Засега във фейсбук авторът на малкото таласъмче има близо 17 хиляди последователи.

По думите му първата книга се превръща в нещо като класика и все още е водеща в продажбите. "Родителите започват с нея и после продължават с другите заглавия", шегува се Райков. Тя е и с широк диапазон - за деца от 3- до 9-годишна възраст, което също спомага за успеха.

Според него това, което най-много допада на феновете му, е неговият стил и хумор и не на последно място фактът, че с книгите-игри поставя децата в центъра на събитията. За родителите не по-малко ценно е, че с една книга получават възможността за разнообразие при четенето. Както обяснява съпругата на автора Любомира, отглеждането на техния син е помогнало на Райков да избистри идеята: "Имаше една любима книжка за жълтото патенце, накрая просто я знаехме наизуст."

Друг интересен елемент е, че историите на Никола рядко включват негативен герой: "Обикновено са свързани с преодоляване на някаква трудност", разяснява той. Настолната игра също така няма състезателен елемент, а е по-скоро кооперативна - има обща цел, в която всички едновременно печелят или губят.

С книгите идват и наградите

А те са много, включително и награда на участниците на конкурса "Южна пролет" и "Най-добър автор на детски фантастични книги" на конференцията Eurocon 2014.

Участието на Райков на международни изложения - като това във Франкфурт, което е най-голямото в света, и Болоня, което е водещо за детска литература, му помага да подписва договори за издаване в чужбина. Сумата за участие на подобни фестивали е доста сериозна, затова тук Никола ползва подкрепата на министерство на културата, което подпомага участието на български автори на подобен форум.

В къщата му в с. Арнаутито на стената виси карта. На нея някои държави са отбелязани с червено, а други - със зелено. "В зелено са в напреднал стадии на преговори. Червено са с договори", разяснява Райков. Така виждаме и че договори вече има за Латвия, България, Китай и преговори с Беларус и Южна Корея.

Китай е големият и последен успех - от края на 2018 г. До него се стига по друга линия, типична за модерния маркетинг - от уста на уста. Българската консулка, която има малко дете, споделя на учеща българистика в Пекин студентка за Никола Райков и неговите книги. Последната се заинтригува и решава да преведе книгите му. Впоследствие от Българско-китайската организация за бизнес развитие се обръщат към него със запитване дали могат да представят книгите му на изложението в Шенжен, като същевременно го свързват и с издателство.

А защо в Арнаутито? Това може би отива на характера на самия писател. Съпругата му се шегува: "Той е толкова спокоен, че понякога може да те изнерви." Двамата живеят в селото от 2009 г. Тя учи в Тракийския университет и се радва, че съпругът й се занимава с нещо, което обича. Единственият недостатък на "самиздата" на Райков, казва Любомира, е, че големите стени от книги, които чакат доставка, окупират всекидневната им. И я пълнят с малки таласъмчета.

Топ 10 любими детски книги на Никола Райков

подредени по възраст, започвайки от най-малкитеМечо Пух – Алън Милн

Лиско отива на море – Борис Априлов

Десетте приключения на Лиско – Борис Априлов

Приключенията на Лукчо – Джани Родари

Книга за джунглата – Ръдиард Киплинг

Джелсомино в Страната на лъжците – Джани Родари

Невидимото дете – Туве Янсон

Алиса в Страната на чудесата – Луис Карол

Приказка без край - Михаел Енде

Братята с лъвски сърца - Астрид Линдгрен

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    263i avatar :-|
    263i
    • + 2

    Успех ! (Внимавайте с начина на отчитане на продажбите в Китай)

    Нередност?
  • 2
    lba57600777 avatar :-|
    lba57600777

    До коментар [#1] от "263i":

    Благодаря!

    Нередност?
Нов коментар