🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ОСП трябва да отразява различните икономически условия

Ивайло Тодоров

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Общата селскостопанска политика на Европейския съюз в следващия програмен период 2014-2020г. определено трябва да бъде по-разбираема и по-достъпна за прилагане от всеки земеделски производител. Същевременно трябва да отразява различните икономически и агроклиматични условия на отделните региони и държавите-членки, за да се постигне баланс между екологичност и жизнеспособност на земеделието. За България обаче, въвеждането на задължителен елемент за "зелени дейности", който представлява 30% от предвидените средства е твърде висок.

В тезата на опонента в настоящия дебат не виждам доводи, които да променят мнението ми. Изложеното от г-н Великов изглежда приемливо като научна хипотеза, но практиката е твърде различна. Ако се водим от нея, то в настоящия програмен период сме усвоили едва 3% от предвидените агроекологични плащания, което е изключително ниско, въпреки че при програмирането имаше подобни хипотези.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал