🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Шистовият газ е новата зелена енергия, която може да осъществи прехода към възобновяеми енергийни източници

Кристалина Стойкова

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Нека започна с това, че хидрофракингът (хидроразривът) се използва най-вече при проучване и експлоатация на газови и нефтени находища. Такива находища сме имали/имаме в Чирен, Бутан, Бърдарски Геран, Долни Луковит, Ъглен и т. н. Поради отдалечеността във времето е трудно да се посочи колко точно такива процедури са извършени в България. По данни от сондажния инж. Асен Георгиев последната такава процедура е извършена на сондаж Р-1 Бъзовец при налягане 500 атм. през 1993 г., от държавното тогава предприятие "Проучване и добив на нефт и газ" ЕАД.

В тях, за да се стимулира продуктивният пласт, съдържащ нефт или газ, се прави напукване чрез нагнетяване с вода и пясък под налягане. Понякога са се добавяли и специални керамични гранулки. В зависимост от спецификата на скалите, съдържащи въглеводородите (колектора), са добавяни минимални количества или солна, или сярна киселина, или и двете. Това се прави с цел да се разтвори спойката на скалите (карбонатни и глинести минерали) и изкуствено да се създадат повече пори и пукнатини, по които да тече газа. (сярна киселина заедно със солна – при карбонатен тип колектори; солна – при глинест тип спойка на колектора). Така се повишава ефективната проницаемост на пласта и се отварят пътища, по които газът да бъде извлечен. Преди да се приложи напукването, обаче, са отчитани много внимателно геоложките условия в дълбочина за всяко конкретното място – дали има дълбоки проводящи разломи, дали има системи от пукнатини, които е възможно течността да мигрира и да замърси околното геоложко пространство, най-вече подземни води, и т.н. Изисква се да са изпълнени комплекс от критерии, за да се приложи. Прилаган е в десетки сондажи (едва ли някой е водил статистика за точния им брой), без никакви регистрирани аварии досега в България. Зная това от колеги петролни инженери и геолози с богат практически опит – инж. Георги Димов, инж. Христо Казанджиев.

Друго, което е прилагано след напукването, е обработка на сондажния отвор с повърхностно активни вещества (ПАВ) – органични вещества, базирани на въглеводороди, с оглед увеличаване на извлекаемостта.

Няма точно фиксиран диапазон от налягания, които се прилагат – това зависи много от дълбочината и литологията (състава) на пласта, който ще се разбива. Едно е при 3000 m, друго – над 5000 m. По правило то трябва да превишава пластовото (геостатично) налягане на самия пласт, което е пряка функция на дълбочината на залягане. От колегите знам, че са прилагани налягания над 500-700 атм., но това е област, в която не съм компетентна. По данни от инж. Христо Казанджиев наляганията, които се използват при хидроразривите, са в широк диапазон в зависимост от дълбочината и състава на скалите. Тези налягания се определят за всеки конкретен случай чрез лабораторни стрес тестове и математически методи. Конкретно в България хидроразриви са правени с налягания от порядъка на 500 – 700 атм.

Правилото в мораториума, което забранява употребата на над 20 атмосфери налягане, означава, че се блокира всякаква сондажна дейност. Което е абсурдно. Потвърждава го изразеното тези дни становище на българската геоложка и минна камара. Например, ако хората на сега действащите сондажи в България спазват тази забрана, при един внезапен приток на въглеводороди те няма да могат да упражнят отгоре налягане и да го подтиснат, а така газът ще фонтанира и ще запали сондажа. И тогава наистина ще пострадат хора.

Хидрофракингът се прилага и при редица инженерни дейности. Практиката, която беше демонизирана от протестиращите, всъщност не е нещо ужасно, а метод, прилаган непрекъснато, повече от 40 г., в служба на българското общество за задоволяване на енергийните му потребности. Хидрофракингът за добив на шистов газ е понататъшен нов етап в развитието на тази класическа технология.

Ако в България започне да се прилага тази практика за проучване за шистов газ, то хоризонталният сондаж и напукванията (разрива) биха били на километри под водоносния хоризонт – между два и три километра. Още през 50-те и 60-те г. на миналия век са правени сондажи на 2500-3000-3500 метра в Добруджа и са открити черни шисти. Знае се, че те са от геоложките периоди, в които са формирани находищата на шистов газ в света. Вероятността тази огромна геоложка бариера от 3-4 километра плътни скали да бъде разпукана и да се осъществи комуникация с подземните води е минимална.

Рискът е съвсем другаде. Водоносните хоризонти винаги се замърсяват само по един начин. Когато сондажът минава през този хоризонт и не е добре изолиран. Ако той е добре изолиран, няма как да се получи пробив и замърсяване. А тези участъци от сондажа задължително се уплътняват двойно – тройно – четворно, циментират се и се тества здравината на цимента, преди да се продължи с пробив надолу.

Винаги, каквито и сондажи да се правят, а в Добруджа вече има над 200 такива, се знае предварително на каква дълбочина е водоносният хоризонт. И сондажът се обсажда в неговия участък с няколко метални тръби една в друга, между които има цимент. След тази циментация сондажът се тества на високи налягания дали конструкцията ще устои и така целият отвор се изолира. В находищата в Тюленово, Камен бряг, Шабла нефтът и газът се намират в същия този водоносен хоризонт – малм-валанжински. Там имаме вода, нефт и газова шапка – в едни и същи порьозни скали. И те съжителстват, без да се замърсява питейната вода. Оттам се черпи нефт, но това не означава, че питейната вода на Добруджа и околните курорти, чиито водни сондажи се намират на точно същото място, се замърсява. Ако сте наясно с това и ако го видите на място, ще разберете колко преувеличени са страховете на хората. 

Двете най-големи аварии, които са се случили до сега у нас – сондажите при Чирен и Бутан, са в резултат на неспазване на технологичните изисквания и процедури и немарлива дейност в процеса на сондиране – употреба на некачествени сондажни разтвори и пр. от сондьорите. В резултат на това при Чирен загива човек, а в Бутан сондажът фонтанира, избухва и изгаря напълно сондажната кула. Тези аварии са резултат на човешка грешка, но практически не са увредили околната среда.

По темата за химикалите, използвани в хидрофракинга има доста спекулации. По-горе посочих какво е използвано досега в България. В света вече се експериментира използването на 100% рециклируеми гелове, които се употребяват по десет хиляди пъти. И отдолу в геоложката среда не остава нищо от тях. Напълно се решава проблема с големите количества вода, необходими за напукването (вместо 1000 цистерни с вода за 1 сондаж са необходими 33 цистерни гел), при това те се използват и рециклират отново за друг сондаж. Сега те са много скъпи, но до няколко години, предвид средствата, които се инвестират в сектора, ще поевтинеят.

Колкото до опасността от проучванията, докато не се пристъпи към реално сондиране, те са 100% безопасни. Преди да се сондира, един терен трябва да се проучи. И той се проучва с геоложки карти, сеизмични профили – 2D и 3D (снимка на подземните пластове), геохимични изследвания на органичното вещество в скалите, което може да генерира въглеводороди, степен на зрялост, физико-механични свойства на скалите и как те реагират на напукване и пр. – всичко това е съвършено безопасна работа, провеждаща се в кабинети. След това се взема от съществуваща в националното ни скално хранилище ядка, която се изследва детайлно. Едва тогава (средно след 4-5 години от началото на проучването) се прави сондаж, в който сe доказва има ли ги подходящите скали. Ако ги има, се прави малък хоризонтален сондаж (десетки метри), в който може да се изпита перспективната скална формация чрез напукване. Той трябва да покаже дали е възможно и икономически изгодно извличането на газа.

Нито един сериозен експерт не би могъл да твърди, че това е 100% безопасна технология – няма такива технологии. Много по-голяма вреда обаче на българската природа се нанася и в момента от изгарящите въглища ТЕЦ-ове. В резултат от дейността им най-големите замърсени полета в Европа са от пепелите, които тецовете произвеждат, и това можете да го видите на сателитни снимки на Европа. Ние добиваме сега тази енергия, защото нямаме друга алтернатива. Но ако имаме друга, при която да преценим и сведем до минимум риска – това, което правят и развитите икономики като Америка и Канада, тя би била много по-щадяща към природата ни. Ето защо светът гледа на природния газ, заключен в шисти, като на новата зелена енергия, която може да осъществи плавния преход на човечеството от изчерпаеми енергийни източници (изкопаеми горива) към възобновяеми енергийни източници.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал