🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Задължителните цели имат позитивен ефект

Никола Газдов

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Дискусията поставя много интересни въпроси и съм благодарен на коментиращите, за активното им участие. Няма как да отговоря на всички теми, но ще се спра на някои от основните.

Разходи и ползи

Въпреки регулаторните неуредици, ВЕИ предоставя на граждани, общини и предприятия възможността за избор – от пасивни консуматори да се превърнат в активни производители на електроенергия. Надали скоро ще можем да изграждаме малки АЕЦ или ТЕЦ, за да покриваме собственото си потребление. Но вече е напълно постижимо да инсталираме фотоволтаична система на покрива си, или малка вятърна перка в двора. Ако добавим и газови електро-инсталации за резерв, се оказва, че ВЕИ може да направи тока от мрежата излишен. Несъмнено, личният избор на мнозинството от българите е да скъсат взаимоотношенията си с "монополите".Възобновяемата енергия предоставя реална възможност за това, стига законодателя и регулатора да създадат необходимите условия.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал