🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Промяната в Закона за енергетиката създава гаранции за независимост

Меглена Русинова

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Принципите, на които се основава дейността на КЕВР изначално предпоставят независимостта на Регулатора и подчинението му единствено и само на Закона. В този смисъл е несправедливо отправянето към КЕВР на проблеми, които са наследени от необмислени политически решения, законодателни недомислици и липса на политическа воля за непопуляни, но важни за стабилизирането на енергийния сектор решения.

Съгласна съм, че тежкия политически натиск върху Енергийния регулатор, особено през последните три години, го дискредитира, защото функциите му на практика бяха иззети от министри, депутати и "анализатори", които с цел краткосрочни политически дивиденти ежедневно предопределяха цената на електроенергията, водейки електроенергийния сектор до неизбежния финансов колапс. Отказът да се признаят пред обществото истиските проблеми и честно и публично да се дискутират възможните решения, пък били те и непопулярни, задълбочиха кризата и направиха нетърпимо и за Европейската комисия потъпкването на основни правила на конкуренцията и правовата държава (напомням острото писмо на Комисаря по енергетика г-н Йотингер до министъра на енергетиката от пролетта на 2014г).

Съгласна съм, че стабилността за инвеститорите в енергетиката стана "чужда" дума, това просто изчезна, отчитайки, че именно енергийния сектор поради дългосрочността на инвестициите и заложената по-ниска норма на възвращаемост в сравнение с другите сектори, жизнено се нуждае от гаранции за стабилност. Това поведение беше държавна политика – непрекъснат стрес за частните инвеститори в енергетиката и ежечасно изменяща се регулаторна среда, зависима от персоналното желание на определени непублично заявени частни интереси. Съгласна съм, че като последица от описаната среда, създадена съзнателно от политици, държавните енергийни дружества и конкретно НЕК ЕАД задлъжня до степен на технически фалит, натоварен с кредитите за "Белене", "Цанков камък" и заложен в зловещи размери тарифен дефицит в политически продиктуваните решения на Регулатора.

Точно, защото съм съгласна с всичко описано, твърдя, че с промяната в Закона за енергетиката от м. март 2015г, създаването на гаранции за независимост и избора на експертен Енергиен регулатор от Народното събрание, повече от девет месеца се усеща различна, много по-балансирана и предвидима регулаторна рамка. Заедно със започналата реформа в сектора, експертната работа на КЕВР доведе до приемането на новия ценови модел и ценовото решение от 1-ви август, които поставиха здрав фундамент и направиха възможно и неотменимо въвеждането на либерализиран пазар на електроенергия в България.

Финансовите показатели на НЕК ЕАД са най-красноречивото доказателство за устойчивия успех на новия ценови модел и реформите – намаляване с 400 млн. лв. на загубата само за една година и положителен финансов резултат от регулаторната дейност в размер на 14 млн. лв. при само пет месеца прилагане на новото ценово решение. Далеч съм от оптимизма, че КЕВР и сега не е подложена на политичсик натиск, напротив, свидетели сме и на публично заявен натиск върху работата му от лица с отчетлив конфликт на интереси. Променената среда обаче вече е стабилен резултат. Представлявайки производители от възобновяеми източници, е честно да отбележа, че ние също имаме своите критики и недоволство от определени решения на новоучредената КЕВР, оспорваме една част от тях в съда, водим институционален диалог за решаването на натрупали се проблеми.

Извод: Изборът на експертен Енергиен регулатор от Народното събрание и независимостта му от политическата конюктура, създадоха условия за приемането на ценово решение, което без да увеличава цената на електроенергията за домакинствата, стъпвайки на приетите реформи в законодателството, стабилизира финансово електроенергийния сектор и подготви въвеждането на либерализирания пазар на електроенергия, при все още най-ниската в Европейския съюз цена на електроенергията за икономиката.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал