🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Юлия Григорова

експерт земеделие и развитие на селските райони

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Продуктите, суровините и храните, които предлагат малките земеделски стопанства, в голяма степен са екологично чисти, добити без употребата на минерални торове и препарати (най-вече поради липсата на средства за закупуването им), вкусни и произведени в домашни условия, но поради финансови затруднения - неотговарящи на изискванията на законодателството. Именно това наложи Комисията по земеделие и развитие на селските райони да разработи и внесе за гласуване в Европейския парламент през 2013 г. Доклад относно бъдещето на малките стопанства. Основен приоритет в него е осигуряването на адекватна финансова, техническа, съветническа и административна подкрепа за тяхното опазване и развитие, което ще има ефект и върху навлизането на нови млади земеделски стопани в сектора, както и превенция на застаряването и обезлюдяването в селските, планинските и полупланинските райони в България, а също и върху съхраняването на местните, вкусни, традиционни храни.

С оглед осигуряването на реална подкрепа по първи стълби на ОСП 2014-2020 г. се даде възможност на България да въведе основни схеми за подпомагане, които включват целенасочена подкрепа за дребните земеделски стопани и целят допълняемост на техните доходи и повишаване на конкурентоспособността им. Размерът на годишното плащане по схемата за всеки земеделски стопанин се определя от размера на подпомагането, което кандидатът би получил по схемите за директна подкрепа, за които е допустим, но не по-малко от 500 евро. Подпомагането по схемата за дребни земеделски стопани замества подпомагането по всички други схеми за директна подкрепа, но не замества плащанията по схемите за преходна национална помощ. Приложимите схеми за преходна национална помощ от 2015 г. са: схема за преходна национална помощ за земеделска земя на хектар; схема за преходна национална помощ за тютюн, необвързана с производството; схема за преходна национална помощ за говеда, необвързана с производството; схема за преходна национална помощ за овце-майки и кози-майки, обвързана с производството.

В допълнение се дава възможност за стимулиране на младите земеделски стопани, които са започнали земеделска дейност през последните пет години и през първата година на кандидатстване са на не повече от 40 години. Предвижда се подпомагане за първите 30 ха от стопанството с надбавка от 25% от плащането по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП). Изискването към младите земеделски стопани - кандидати по схемата, е да притежават професионални умения и познания, свързани със земеделието, които към момента на подаване на заявлението трябва да удостоверят. Естествено има и изисквания, като например за активен фермер, които обаче не се прилагат за земеделски стопани, които за предходната година са получили директни плащания под 3 000 евро.

Втори стълб на ОСП или Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. също дава възмжности за финансово подпомагане на малките земеделски стопанства. И поради големия им брой и значението им за жизнеността, заетостта и икономическото развитие на тези райони България защити и прилага специална Тематична подпрограма за малките стопанства с общ бюджет от приблизително 110 млн. евро, в която са включени ключови мерки, необходими за развитието на малките стопанства. Кандидатстването дава предимство на тези стопанства да се конкурират само с малки такива, при по-облекчени условия и по-високо ниво на подпомагане.

Възможностите за подпомагане на малките стопанства по мерките от ПРСР 2014-2020 г. са:

- Мярка "Консултански услуги", подмярка 2.1 Помощ за осигуряване на консултански услуги и подмярка 2.2 Помощ за изготвяне на консултански услуги

- Мярка "Инвестиции в материални активи", подмярка 4.1 Помощ за инвестиции в стопанството, подмярка 4.2 Помощ за инвестиции в преработка/търговия на селскостопански продукти, подмярка 4.4 Помощ за инвестиции в непроизводствени дейности;

- Мярка "Развитие на стопанства и предприятия", подмярка 6.3 Стартова помощ за развитието на малки стопанства, подмярка 6.4 Инвестиции в създаването и развитието на неземеделски дейности,

Възможностите за комбиниране на някои от мерките би могло да осигури високо ниво на подпомагане на малките земеделски стопанства и да им даде възможност да бъдат конкурентоспособни и пазарноориентирани, което е една от основните цели на ОСП 2020 г.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал