🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Отличен 6.3 по скалата на Лещански

Каква диагноза поставят на хората прогнозите на астролога

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В един хладен мартенски ден жителите на италианския град л'Акуила виждат по улиците на града няколко фургона с монтирани върху тях мегафони. От вискоговорителите се чува гласа на техника в Италианския национален институт по астрофизика Джоакино Джулиани, който ги предупреждава за предстоящо опустошително земетресение. Хората в л'Акуила са възмутени - никой не му вярва и се обаждат в полицията, която веднага арестува човека. Няколко дни по-късно земетресение от 6.3 по скалата на Рихтер срива града и загиват над 150 души.

По същото време в България се разиграва огледален вариант на същата история. Астрологът Емил Лещански предсказва земетресение в Хасково, ужасно много хора вярват на прогнозата му, че от орбитата на Maрс и позицията на Плутон следва, че градът ще бъде сринат по Великден, но за щастие нищо подобно не се случва. Пророчеството на астролога и реакцията на повярвалите обаче показват съвсем различна трагедия. Тя опустошaва не сгради, а вътрешната представа на плашещо много хора за света, който ни заобикаля.

Чуйте първо

историята за астролога

предизвикал паника в Хасково:

Мнозина смятат, че хороскопите биват два вида – тези на Лещански и всички останали. "Вярвам само на Лещански", казва например Бойко Борисов в интервю за "Стандарт", където астрологът пише в последните години. Според премиера той всяка сутрин хвърля по едно око на "прогнозата" си деня. Списъкът с известните личности, които вярват на астролога, вероятно е голям, но по-важното за него е, че той се чете от наистина много и всякакви хора.

В началото на 2009 Лещански прогнозира "разрушителен трус" точно на Великден в Хасково и това беше достатъчно, за да накара неочаквано много семейства да се изнесат от града или да спят по парковете и стадионите. За масовата психоза трябваха само няколко интервюта на астролога и нищо не беше в състояние да я спре. Опитаха се учени сеизмолози с аргумента, че Хасково не е земетръсна зона и там не може да се случи нищо унищожително. Не помогна. Да се спре масовата психоза не успя и неговата конкурентка в бизнеса с разчитане на бъдещето – астроложката на bTV Светлана Тилкова-Алена. Тя директно обвини Лещански в лъжа.

Освен сеизмолозите и Алена срещу прогнозата на Лещански застанаха още:

маг Селена ("третата по величина ясновидка след Ванга и Вяра Кочовска"), маг Живин ("носител на престижни награди за сериозни постижения в сферата на висшата приложна и кармична магия"), Божидара Христова ("експерт по карма и съдба, тасеография, нумерология, биоенерготерапия, астрология"), маг Асия (ясновидка), Стоянка Митева ("с две фонтанели на главата и дарбата да усеща природните бедствия поне с половин година по-рано") Боряна Тотева ("славянски маг, жена-легенда, чиито невероятни лечителски умения направо потресоха иначе недоверчивия Изток")...

Всичко това беше напразно. Лещански се изправи

сам срещу цяла армия

хора с афинитет към свръхестественото и извоюва съкрушителна победа – през нощта срещу Великден в Хасково се мислеше и говореше само за едно. Земетресението.

Самият астролог имаше възможност на няколко пъти да се откаже или да коригира своята прогноза. Той обаче не го направи и предпочете да играе докрай. С прогнозата си натисна копче в главите на хората, което се е случвало и преди – както в България, така и по света. Донякъде Лещански може да бъде сравнен с Пако Рабан. Ексцентричният моделиер беше видял края на света, който според него ще дойде в точно определен ден през 1999 заедно с падането на орбиталната станция "Мир". С наближаването на датата истерията около пророчеството се засилваше, но Пако Рабан също не се отказа от него и Париж изживя лека паника. Класическият случай за създаване на масова психоза (сигурно знаете, но все пак да кажем) е излъчената през 1933 г. радиопиеса на Орсън Уелс "Война на световете". В нея се описва марсианско нашествие, което хората в САЩ приемат за истина и в паниката дори има загинали. За това допринася изключително реалистичният формат на пиесата, който наподобява репортажи от мястото на събитието. За този експеримент нейният автор Орсън Уелс е съден и оправдан. У нас подобна психоза предизвика предаването на "Ку-Ку" за авария в АЕЦ "Козлодуй", за което екипът му също беше съден. Двата казуса обаче са принципно различни и доста по-сериозни от този с Лещански, защото заблуждават хората, че тези неща се случват наистина. Докато предсказанието на Лещански никога не е беше заявено като нещо повече от "астрологична прогноза".

Интересните истории около апокалиптичното за Хасково пророчество не спряха дори и след като то не се случи. Хасковската прокуратура образува наказателно производство срещу Лещански, като юристите там вероятно са прекарали доста време в чудене на кой точно текст от Наказателния кодекс да се позоват. Накрая магистратите избраха чл. 326, който гласи: "Който предава по радио, телефон или друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години или с поправителен труд, като съдът може да постанови и задължително заселване."

Особеното в случая е, че със задачата да се даде под съд астрологът се зае именно държавата, а не "пострадали" от предсказанието. Според адвокат Михаил Екимджиев това действие на прокуратурата е напълно абсурдно. "Става въпрос за една прогноза, т.е. твърдение, което съдържа в себе си вероятност да не се сбъдне. Това важи за всички видове прогнози, но прокуратурата няма да преследва примерно синоптиците, които обещаваха хубаво време за празниците", коментира той пред сп. "Правен свят". Адвокатът е категоричен, че Лещански само изразява своето мнение за това, което предстои – право, гарантирано му все пак от конституцията.

И наистина астрологът, по макар и странен начин, упражнява правото си да изразява мнение. Всъщност силата му, която го прави и толкова популярен, е в

Умението му да пише

Повечето хора четат не просто хороскопи, а съвети, които ги карат да погледнат за малко към себе си, да се замислят за нещата, които правят. В това отношение Лещански (а и другите астролози) играе донякъде ролята на психоаналитик. В хороскопите си той описва често срещани и предимно психологически състояния. "Денят е граница между вчерашната неустойчивост, поддържана на основата на нереални страхове, и днешната категоричност, дефилираща като ярко присъствие на самочувствие и убеденост в бъдещото благоприятно развитие", казва например той в един от хороскопите си.

Опитите да се погледне в непроницаемото бъдеще водят задължително до абстрактна интерпретация. За разлика например от Нострадамус, който гледа по-глобално в бъдещето, Лещански се обръща персонално към личността и прави това всеки ден. И когато прогнозите, въпреки че са абстрактни, са написани добре, съвсем закономерно се четат. Лещански ловко борави с конкретиката в хороскопите си и може би с нея просто плаща данък на клишето в жанра "астрологична прогноза". В случая със земетресението в Хасково той пренебрегна правилoто да не бъде много конкретен и получи в замяна големи неприятности.

Проблемът в тази история обаче далеч не беше астрологът. Ефектът от всяка прогноза зависи от едно основно нещо – доверието на хората. Ако прокуратурата в Хасково искаше да бъде обективна, тя трябваше да повдигне обвинение не срещу Лещански за "заблуждаващи знаци за злополука или тревога", а срещу жителите на южния град в лековерие. Всъщност дори не и лековерие, а сериозно недоверие в рационалния начин на мислене и официалните авторитети. Хората в Хасково можеха да повярват на сеизмолозите, че земетресенията не се предвиждат и че градът по принцип не попада в сеизмологично активна зона. Можеха да повярват на това, че завесата между настоящето и бъдещето не може да бъде повдигната нито от астрологията, нито въобще.

Основната тема в историята за астролога всъщност не е дори и доверието в него, а недоверието в рационалния свят. Тя показва, че удивително много хора се обръщат към абстрактното и свръхестественото вместо към материалното и нормалното и това не е проблем само за Хасково. Същия синдром направи предаването "Ясновидци" едно от най-гледаните, книгите за Ванга - бестселъри, а опашките пред чудотворните икони, които, като се съберат на едно място, имат огромна сила - километрични.

Тъжнoто обяснение на този феномен е, че вероятно за тях сегашната публичност не е по-достоверна от преди 20 години. За тези, които в априлската нощ преди Великден не спаха в къщите си, публичните авторитети говорят фалшиво. За вярващите в свръхестественото медиите и официалната информация създават мъглив свят, чиято цел е да скрива истинските събития и причините да се случват.

Врачките и екстрасенсите обаче не се приемат на сериозно само от някакъв маргинален кръг заблудени хора. Те често могат да бъдат видени и по медиите, където думата им се дава напълно на сериозно. Жената-сензор Мая Попова например често бива цитирана без капка ирония по въпроса за земетресенията. Тя можела да предсказва сеизмологична активност, като усеща изтръпвания на различни места по тялото си, които показват къде ще има трус. В края на всяка година по-известните астролози правят предсказания за следващата и дават прогнозите си какво ще се случва в политиката и икономиката. От услугите на тези хора се възползват и партиите. Преди парламентарните избори през 2005 "Атака" например се беше допитала до Вера Кочовска и Лещански дали ще влезе в парламента. Според текст на Капка Георгиева, публикуван във в. "Атака" година по-късно, двамата тогава прогнозирали, че партията ще спечели 8%, докато всички социолози оставяха Волен Сидеров под 4-поцентовата бариера...

Накратко, вярата в астролозите и свръхестественото всъщност показва усещането на хората, че са само заблудените зрители на посредствен спектакъл, който е изгоден само на неговите продуценти.

А, да, за малко да забравим - в Хасково все пак имаше земетресение, но 20-ина дни след прогнозата на Лещански, макар и доста слабо...

15 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-(
    Милграм
    • - 3
    • + 8

    "Ако прокуратурата в Хасково искаше да бъде обективна, тя трябваше да повдигне обвинение не срещу Лещански за "заблуждаващи знаци за злополука или тревога", а срещу жителите на южния град в лековерие."

    До колкото ми е известно лековерието не е престъпление, докато лъжата, подвеждането и "заблуждаващи знаци за злополука или тревога" са, подобна на клеветата.

    По същата логика съдят:
    * измамника, а не измамения;
    * лъжеца, а не излъгания;
    * крадеца, а не окрадения;
    * изнасилвача, а не изнасиления;
    * убиеца, а не убития;

    Нормалните у нас считат за луди, както беше казал някой.

    За съжаление живеем в чалга държава с чалга закони, чалга политици, чалга население, чалга институции, чалга медии, чалга предавания, чалга музика, чалга икономика, чалга квартали, чалга пътища, чалга тротоари, чалга полиция, чалга парламент, чалга съдебна власт...

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    Милграм

    Експериментът на Милграм:

    http://www.youtube.com/watch?v=BcvSNg0HZwk

    Много поучително за вярата в авторитетите и за отговорността на авторитетите. Мисля, че изводът е ясен.

    Нередност?
  • 3
    longanlon avatar :-P
    Longanlon
    • - 2
    • + 11

    както беше написал някой в коментар под предишната статия на Капитал по въпроса:

    "Свобода за Лещански! Хасково - резерват за идиоти!"

    :)

    Нередност?
  • 4
    antropos avatar :-?
    antropos
    • + 4

    Е,вие го издигнахте в култ!

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    Милграм
    • - 1
    • + 3

    Кого сме издигнали в култ, Лещански? Точно обратното - трябва да го обесят, както той сам пожела. Ама няма кой.

    Нередност?
  • 6
    a_lizzard avatar :-|
    a_lizzard
    • + 6

    А къде е втората част за италианеца?

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    `
    • - 3
    • + 1

    А, да, за малко да забравим - в Хасково все пак имаше земетресение, но 20-ина дни след прогнозата на Лещански, макар и доста слабо...

    Значи горе-долу познава!

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-|
    Милграм
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#7] от "`":

    Да бе, не било компютри, а компоти!
    Такива земетресения стават постоянно на територията, потърсете статистиката.

    Макар че като гледам само 10-11 по Рихтер може да оправи тая пародия на държава. Ама така, от изток до запад.

    Нередност?
  • 9
    dragozow avatar :-|
    Кум Вълчан
    • - 3
    • + 4

    Що ни занимавате с глупости? Все си мислех че изданието е сериозно, а пишете за врачки и шамани.

    Нередност?
  • 10
    hamaelleon avatar :-@
    Владимир Комаров
    • - 2
    • + 2

    Жалко, че за астрологията и за астрологичната общност се съди по някакви медийни фигури като Лещански и Алена, както и че се слага на една нога с някакви врачки, магове и т.н.

    И след като някой като Лещански направи нещо подобно иди после обяснявай какво астрологията е и какво не е...

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал