Една е-е-ей такава лъжа

Управлението на пандемията

Плакат на Бойко Борисов с надпис корупция
Плакат на Бойко Борисов с надпис корупция
Плакат на Бойко Борисов с надпис корупция    ©  Велко Ангелов
Плакат на Бойко Борисов с надпис корупция    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Драги Джелсомино, ти чисто и просто си попаднал в Страната на лъжците. Тук законът повелява на всички да лъжат. И тежко на оня, който каже истината." Това обяснява един от жителите на странния град, в който попада героят в една от детските книги на Джани Родари. Звучи ли познато? Има защо:

При едно от внезапните си посещения някъде из страната премиерът Борисов без никакви притеснения каза следното:

"Ние управляваме по най-добрия начин пандемията, това е безспорно. С възможно най-либералните мерки, с много дисциплинирано население, с маски, дистанция. (...) И в момента ние се справяме най-добре от всички с тази ужасна пандемия." Дали обаче има ли поне едно вярно твърдение в това изказване?

Може би за най-либералните мерки. Всичко друго е като от Страната на лъжците, където, както пише Родари, "лъжците и мошениците са на почит, а честните хора - в затвора".

За поне две седмици през есента България беше най-засегнатата от ковид страна в света. Заради липсата на правилно управление тук от усложнения след заразяване с коронавирус умираха най-много хора на глава от населението. След края на пандемията България ще се окаже сред най-пострадалите държави, със сигурност в първата тройка. Само заради лошо управление - липса на инвестиции в правилните посоки, липса на стратегия какво да се прави, на подготовка на болниците, закъснели мерки и пр.

След провала по време на втората вълна актуалният етап е ваксинационната кампания. Тук тя започна късно, миксът от ваксини беше спорен, не се направи нужното той да се промени и ефектът е, че в момента България е на последно място от Европейския съюз по брой поставени ваксини. Сърбия има около пет пъти повече ваксинирани. И понеже това не е достатъчно, официалният план за имунизация срещу ковид напълно се разпадна - всичко става хаотично и без стратегия.

Всичко това има цена и тя е много ясна: кризата в България ще продължи по-дълго - и за хората, и за бизнеса.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал