Фермерите подадоха заявления за 1 млрд. лв. за техника и модернизация

Средствата очаквано надхвърлиха планирания бюджет от 150 млн. евро по инвестиционната мярка, което налага система на ранкиране при класирането на проектите

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Само месец след като Министерството на земеделието и храните отвори авансово приема на документи по мярката "Инвестиции в селските стопанства", подадените проекти по нея са за малко над 966.3 млн. лв. Това е най-атрактивният инструмент за субсидиране на стопанствата по Програмата за развитие на селските райони 2014 - 2020, защото чрез него се финансират купуването на нова техника и разходите за модернизация на фермите. Интересът към мярката е толкова голям, че стойността на подадените заявления надхвърли значително предвидения в настоящия прием бюджет от 150 млн. евро. Това налага процедура по ранкиране на проектите при класиране, тоест ще се дава предимство при финансирането на тези, които са събрали най-много точки. До края на годината инвестиционната мярка ще бъде отворена още веднъж. Целият бюджет на Програмата за развитие на селските райони е 2.9 млрд. евро, като средствата ще бъдат разпределени в 18 схеми. 

Кой е с предимство

Крайният срок за подаване на документи за купуване само на техника изтече на 18 май, като за това са подени 2168 заявления на стойност 531.32 млн. лв. Приемът на проекти за финансиране на строително-монтажни работи, трайни насаждения и др. ще приключи на 8 юни, с което общият обем на проектите може и да надхвърли 1 млрд. лв. Тогава ще започне и ранкирането на всички кандидатствали. Най-много точки ще получават проектите от секторите животновъдство, плодове и зеленчуци и етеричномаслени култури. По-рано през годината те бяха определени като уязвими от Комитета за наблюдение на програмата. Бонуси в класирането ще има и за проекти, които се изпълняват от млади фермери или такива на територията на Северозападния регион в страната и други необлагодетелствани райони. По-напред ще могат да се класират още проекти, осигуряващи повече работни места, както и такива, които въвеждат иновации. Допълнителни точки ще се дават на младите фермери до 40 години, както и на биологичните производители.

Подпомагането от ЕС е в размер на 50% от стойността на проекта, но субсидията може да достигне и до 90%, ако към нея се се включат някои добавки. С 10% повече ще е финансирането, ако проектът е подаден от млад фермер или от необлагодетелстван район, а с 15% повече, ако е на биопроизводител. Насърчават се и колективните инвестиции. Финансирането на проекти, подадени от повече от 10 производителя, ще е с 20% повече, а когато те са между 6 и 10 – с 10%. Таванът на подпoмагане за индивидуални проекти е 70% от стойността им, а за колективни 90%. Сумата на максималното финансиране на един кандидат ще е 1.5 млн. евро и до 5 млн. евро, когато става дума за група производители. Ограничението за инвестиции в техника е 500 хил. евро, но таванът е отново по-висок за колективна покупка – 750 хил. евро.

Енергийна ефективност за всички

Точково предимство при класирането от тази година ще има и за проекти за повишаване на енергийната ефективност. Тоест фермерите е трябвало да докажат, че с инвестицията си ще намалят разходите за енергия с минимум 5%. Представители на сектора сигнализираха, че това доказване минава само през експертизата на лицензирана фирма, а цената за тази услуга е между 4 и 5 хил. лв. Разходи, които са почти непосилни за по-малките стопанства.

 

Програмата за развитие на селските райони е получила одобрение от ЕК 

Подмярката за инвестиции в селските стопанства 4.1. от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 стартира авансово през април, още преди самата програма да бъде официално одобрена от Брюксел. Програмата трябваше да започне миналата година, но първо се забави подготовката й, а след това и проектът, който беше представен от предишното правителство получи над 420 забележки от ЕК. Последваха корекции и изпращане за ново одобрение, като такова се очакваше да дойде през лятото. Според неофициална информация и източници на "Капитал" писмото от Европейската комисия е получено във вторник, а до дни ще бъде официално обявена информацията за одобрението на ПРСР. Авансовото отваряне на мерки стана възможно на собствен риск на държавата.
Фонд "Земеделие" отпуска 30 хил. лева за изложби на овчарски кучета

Фонд "Земеделие" отпуска 30 хил. лева за изложби на овчарски кучета, съобщиха от финансовата институция. Помощта се предоставя на малки и средни предприятия от животновъдния сектор за популяризиране на възможностите и постиженията на породата българско овчарско куче под формата на субсидирани услуги от Българския киноложки клуб за българско овчарско куче. Сред основателите и почетен председател за известно време беше премиерът Бойко Борисов, който е и собственик на такова куче. Кандидатстването по схемата за участие в киноложки изложби, сключването на договор между ДФ "Земеделие" и клуба и изплащането на помощта трябва да се извърши до 29 май т.г., посочват от фонда.  Максималният бюджет по схемата "Помощ за участие в киноложки изложби" за 2015 г. е 30 хил. лева, като фонд "Земеделие" финансира до 100 процента от разходите за участие в изложението.
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал