🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Печалбата на банките за деветмесечието достигна 795 млн. лв.

Отливът от банките с гръцка собственост е спрял и дори има известен ръст на активите при тях

   ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Огромната част от печалбата да е генерирана от двете най-големи по активи институции.

Печалбата на банките за деветмесечието достигна 795 млн. лв. и вече надмина отчетените за цялата 2014 г. 745 млн. лв. Ръстът спрямо същия период на миналата година е 194 млн. лв., или 32%. Това става ясно от публикуваните от БНБ данни към края на септември, които показват успокояване на пазара и преустановяване на отлива на клиенти от банките с гръцки собственици. Активите нарастват с 1.9% до 85.5%, като ръстът продължава да е неравномерен и насочен предимно към големите и приемани за по-стабилни банки с чужда собственост.

Какво движи печалбата

За разлика от първите месеци на годината продължава тенденцията печалбата да е генерира повече от традиционните банкови операции и по-малко от еднократни ефекти като финансови операции или курсови разлики. Нетният лихвен марж се запазва в порядъка на 230 млн. лв. на тримесечие. Конкретно за септември печалбата се свива спрямо август с 16.8% до 82 млн. лв., като причината е основно в отчетените по-високи разходи за обезценки, които се покачват с 14.5 млн. лв. до 70.3 млн. лв. Като цяло за деветмесечието обаче разходите за обезценки са по-малко от начислените през 2014 г.

Продължава тенденцията огромната част от печалбата да е генерирана от двете най-големи по активи институции. Уникредит Булбанк отчита 243 млн. лв., а ДСК - 246.8 млн. лв. При третата по големина ПИБ, която ползва държавна подкрепа, печалбата се свива с 14.2 млн. лв. до почти 10 млн. лв. основно заради по-високи обезценки. Като цяло от 28-те на пазара 8 банки отчитат загуба.

Краят на гръцката криза

От данните ясно се вижда, че тенденцията на отлив на депозити от банките с гръцка собственост около политическата криза в Атина през лятото е преодоляна. Активите на ОББ нарастват през третото тримесечие с 246.7 млн. лв., а тези на Пощенска банка - с 34.9 млн. лв. Клонът на Алфа банк, който е в процедура по вливане в Пощенска банка, е продължил леко да губи ресурс, а най-съществен спад на активите има при Пиреос банк - 90 млн. лв. Той обаче се дължи в голяма степен на загуби от обезценки.

Все пак основната част от ръста на балансовото число в системата продължава да се генерира от големите банки с европейски собственици. "Уникредит" е пораснала по активи с още половин милиард лева и вече има 19.2% пазарен дял. ДСК също пораства с 430 млн. лв., което й отрежда 12.2%. При ПИБ има малък спад на активите, като вероятно затова и няма нови изплащания по депозита на държавата и той остава малко над 500 млн. лв.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал