Грузия превзема Южна Осетия

<p>Огромен брой военна техника и войници се насочиха към столицата Цхинвали след тежки сражения през нощта.</p>
<p>Огромен брой военна техника и войници се насочиха към столицата Цхинвали след тежки сражения през нощта.</p>
<p>Огромен брой военна техника и войници се насочиха към столицата Цхинвали след тежки сражения през нощта.</p>    ©  Reuters
<p>Огромен брой военна техника и войници се насочиха към столицата Цхинвали след тежки сражения през нощта.</p>    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Война започна внезапно и неочаквано в Кавказ. След седмица на престрелки по границата между Грузия и нейната автономна провинция Южна Осетия, през нощта на 7 срещу 8 август грузинската армия нахлу в провинцията и обсади столицата Цхинвали, подлагайки я на артилерийски и въздушен обстрел. Танкове, БТР-и и сухопътни части вече контролират части от столицата, заявиха за Итар-Тасс очевидци по телефона. Жителите на района, който иска независимост от Грузия, се евакуираха до последно преди да пристигне грузинската армия. Според руските миротворци, намиращи се в Цхинвали, тяхната щабквартира е била сред атакуваните сгради. Командващия миротворците ген-майор Марат Кулахметов потвърди по телефона за руски медии, че сред войниците му има загинали. Тбилиси отрече да е извършван обстрел на руската щабквартира. Южноосетинския комитет за медиите и информацията съобщи, че грузински Су-25 бомбардират както Цхинвали, така и пътя на север, който е единствената връзка с Русия.

"Освободихме Знаурския и Цинагарския райони и боевете се водят в центъра на Цхинвали", обяви грузинският президент Михаил Саакашвили в телевизионно обръщение. Изненадващата военна офанзива започна след като в четвъртък Тбилиси обяви прекратяване на огъня. Според грузинското външно министерство, малко след това южноосетинските части са започнали обстрел на няколко грузински села, което е накарало армията да предприеме драстични мерки. По заповед на Саакашвили, грузинските части са навлезли дълбоко в провинцията. Пред журналисти в петък сутринта, грузинският премиер Ладо Гургенидзе намекна, че веднъж започнала, такава операция няма да спре преди да бъде поет контрола над цялата провинция. "Ако е необходимо да се извършват операции за опазване на населението и спиране на сепаратистките акции в Цхинвали или другаде, те ще бъдат извършени", каза той.

Михаил Саакашвили обяви пълна мобилизиция, което говори, че Грузия се готви за по-продължителен конфликт, може би не само с Южна Осетия. Другата грузинска провинция, която иска независимост - Абхазия, вече струпа по границата си военна техника и части. Правителството й заяви, че ще подкрепи южноосетинците, въпреки че единствения поддръжник на двете непризнати републики - Русия, призова Абхазия да не се намесва в конфликта. От самата Русия към Южна Осетия от дни насам се стичат доброволци, които да се бият с грузинската армия, твърдят грузински медии. Президентът на руската Северна Осетия Теймураз Мамсуров също пристигна в обстрелвания Цхинвали, за да заяви подкрепа за южноосетинския президент Едуард Кокойти. "Грузия демонстрира варварската си, фашистка същност. Не можем да останем настрани, без да защитим братята и сестрите си", обяви Мамсуров през Интерфакс. Над 90% от южноосетинците имат руски паспорти, което може да бъде използвано от Москва като причина за намеса в конфликта. Засега обаче, Русия остава официално неангажирана, въпреки че премиерът Владимир Путин каза, че ще има "ответни действия". Президентът Дмитрий Медведев обсъжда ситуацията с руския Съвет за сигурност. Грузински военни заявиха, че не са засекли редовни руски части да влизат в Южна Осетия, но са регистрирали влизането на тежка военно-транспортна техника. Тбилиси също така обвини Москва, че руски самолети са бомбардирали град Гори и заяви, че един от тях е бил свален. Външното министерство на Русия категорично отрече обвиненията и ги нарече "информационна провокация".

Късно снощи Съветът за сигурност на ООН не успя да постигне консенсус и споразумение за мирно разрешаване на конфликта. Грузия отказа да подпише примирие.

44 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    айсайдер

    Ето положението на мирното осетинско население....

    http://life.ru/video/4932


    Безспорно,е че след прецедента Косово,грузинските власти,съвсем правилно,решиха да предприемат"окончателно решение" на осетинския въпрос...сметката е проста-да прогонят,част от населението
    http://www.dpni.org/articles/lenta_novo/9562/

    .."Более 70% города Цхинвали занято правительственным войсками Грузии. Об этом журналистам в пятницу около 14:00 по местному времени заявил представитель правящей партии "Единое нацдвижение", мэр Тбилиси Гиги Угулава. Об этом сообщает ИА REGNUM.

    По его словам, с 15:00 до 18:00 вечера будет объявлен мораторий для того, чтобы жители Цхинвали через созданный коридор в селе Эргнети смогли покинуть зону боевых действий..."

    http://www.dpni.org/articles/pul_s_blog/9561/
    Ако Грузия не успее бързо да реши проблема"синдрома Косово"би се разиграл в неин ущърб и на Кавказ....


    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    Веселин

    Не зная почти нищо за ситуацията, затова не мога да взема страна. Само искам да отбележа че съм възхитен от смелостта на грузинците! Това е предизвикателство към Русия, а да се предизвиква Русия никога не е добра идея...

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    Някой си

    Веселин, надявам се, че си се възхущавал и на афганистанците и иракчаните.

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    айсайдер

    Още един човек е даже и по-смел-Осама бен Ладен?

    Нередност?
  • 5
    boby1945 avatar :-P
    boby1945

    Не е хорошо да се бият кавказците баш на откриването на Олимпиадата!
    Че са гореща кръв и обичат да правят проблеми, това да, ама чак война?
    Ще им дърпаме ушите и двете, по много пъти в разни посоки!

    Нередност?
  • 6
    boby1945 avatar :-P
    boby1945

    «Недолго продолжался бой, / Бежали робкие грузины!».

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    Българин-юнак

    Тази статия е доста тенденциозна, т.е. про-руска! Руснаците били "миротворци" хахаха! А Грузинците са "превзели". Все едно Българиа да "превземе" Сандански. До колкто знам Българиа не признава сепаратистките територии на Южна Осетия и Абхазия. Явно е кои спонсорира "Капитал" - разни про-руски комуняги. Това което прави "Капитал" е опасно, защото защитава идеи на отцепничество. А потенциални отцепници има и у нас...

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-|
    иху-аху

    по-рано днес yahoo answers имаше въпрос, пуснат от момиче, живеещо в Америка, щата Джорджия:
    "I live in georegia but i dont see rusia no where not even sound..." продължаваше с неща като "застрашена ли съм"? "казаха, че имало и танкове..." и т.н.

    класика в жанра... : ))) но за съжаление вече е изтрит...

    а иначе - какъв процент от осетия е грузинско и какъв руско население? и кога всъщност е присъединена провинцията към Грузия. Чух, че 2те са били една държава за пръв път по време на Съветския съюз.

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-|
    Гена

    Истината е че Южна Осетия влиза в границите на Грузия след създаването на СССР и не е грузинска територия.Грузинците действат като терористи.

    Нередност?
  • 10
    Avatar :-|
    ици бици

    Това на 1 снимка БМ-21 ли са? Якоо

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал