🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

България трябва да гледа към Азия и зелените технологии

България трябва да се реформира и да преструктурира икономиката си, ако иска да се приспособи по-бързо към новата реалност след кризата. Това бе посланието, което излъчиха експерти и представители на фирмите по време на Четвъртата конференция бизнесът среща властта.

Кристалина Георгиева, вицепрезидент на Световната банка
Кристалина Георгиева, вицепрезидент на Световната банка
Кристалина Георгиева, вицепрезидент на Световната банка    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Кристалина Георгиева, вицепрезидент на Световната банка    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Новата нормалност е терминът, който налагат всички икономисти за периода след кризата", заяви Кристалина Георгиева, вицепремиер и корпоративен секретар на Световната банка. Тя обясни, че след кризата икономическият ръст на глобално ниво вече няма да е толкова висок, както досега, достъпът до финансиране ще е ограничен, а новите двигатели на икономическия растеж ще са икономики като Китай и Индия. България също трябва да се приспооби към тези нови тенденции. Това според Кристалина Георгиева може да стане, като икономиката ни се "нагоди" към Китай и Индия - двигателите на растеж след кризата, да се включи в дебата за борбата с глобалното затопляне и да се възползва от него.

Ясно е, че държавата не може да стимулира директно реалната икономика и трябва да съкращава разходи, затова според Кристалина Георгиева са нужни реформи в публичния сектор.

Бизнесът също отдавна призовава за преструктуриране на образованието, администрацията, здравеопазването и съдебната система.

"Българската криза е съчетание между финансова криза, загубено доверие и несвършена работа на предишни правителства. Затова оттук нататък формулата за оцеляване ще е запазване на финансовата стабилност, борба с корупцията и структурни реформи", заяви Иво Прокопиев, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и съиздател на вестниците "Капитал" и "Дневник".

Според него, ако преди се е мислело, че когато едно правителство прави реформи, губи рейтинг, то сега трябва да се върви към промяна, ако новото правителство не иска да загуби всичко.

Основните трендове в световната икономика, които ще властват следващите 20 години и от които страната ни трябва да се възползва, според Прокопиев, също са глобалното затопляне (което означава нова енергийна стратегия за България и изграждане на нов, зелен имидж на страната), нагаждане към азиатските икономики (които вече няма да се конкурират с ниска цена на труда, а страната ни има възможност да привлече инвестиции от Китай) и икономика на знанието (което означава по-висока производителност на труда и реформа в образованието).

Не трябва да се подценяват и интернет и новите технологии, които дават възможност за нов вид бизнеси. Тук според Прокопиев българското правителство може да помогне с изграждане на електронно правителство и достъп до широколентов интернет. Възможност за страната ни за осигуряване на повече заетост и добавена стойност в икономиката е аутсорсингът. Бизнес, който носи около 30 млрд. долара годишно и който се разраства бързо. Вече две поредни години страната ни номер е едно в Европа по условия за привличане на такъв бизнес.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    ББ

    айде еврейската банка почна с прогнози за след кризата. А в навечерието и къде беше, да удари камбаната за задържане на темпото. И този тарикат с фабриката за фотоволтаични елементи веднага за зелен имидж хаха

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    кесепи хацзлих
    • + 2

    да ама г-н ДЖОРДЖ СОРОС КАЗВА ТОЧНО ОБРАТНОТО.ИДЕ ВТОРА ВЬЛНА нещо КАТО АФТЕРШОК-ФЛЕШБЕК ЦУНАМИ КОЕТО ЩЕ ПОМЕТЕ ДОСТА БАНКИ ИЩЕ ИЗРЬСИ ИБЕЗ ТУЙ ТРУДНО СЬБРАНИЯ КАПИТАЛ КОЙТО Е ОСТАНАЛ ОТ ПРЕДИ дано да не еправ АМА УВИ ВИНАГИ Е ПРАВ-ако някой иска да не загуби трябва да прави сьщото като СОРОС макар че итой изгоря с доста пари.най-правилно действат в ИТАЛИЯ кьдето завардиха италанските власти офисите на всички швейцарски банки по границата до швейцария и поставиха под контрол и наблюдение всеки който влиза иизнася пари идокументи впосока границата .ТАКА СЕ ДЕЙСТВА В ИТАЛИЯ-БЕЗКОМПРОМИСНО.АКО ИМАМЕ МАЛКО РАЗУМ ТРЯБВА БЬРЗО ДА СЕ ИЗТЕГЛЯТ КАПИТАЛИТЕ ОТ ЧУЖДИТЕ БАНКИ ИОБРАТНО В ,БГ

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    Империалист

    Кризата е в резултат на риологично-акумулативни процеси.
    Периодът на натрупване на неблагоприятни фактори е много дълъг и без съществени видими проявления. Един път започнал, процесът не може да се спре. Финансовите катаклизми ще затихнат от самосебе си, при достигане на ново равновесно положение на банковата система.

    Нередност?
  • 4
    tucker_case avatar :-P
    tucker case

    то харашо... ма на наште нервни бузинессмени от едни кротки, чесни и вежливи европейци им се разфърчават лястовичките... камо ли от хитрите, коварни и лъжливи азиянци...

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    Онанимен

    Както го разбирам аз: Яжте ориз със коприва.

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    нилсен

    а каква кисело-горчива каша ни е забьркала ДАТСКАТА БАНКА-ДАНСКЕ БАНК В БЛИЗКИТЕ 6-7 МЕСЕЦА не истина ,пьлно обезценяване на бг лева и големи печалби за дания дано да не им сьрбаме попапрата

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    hn

    Ако искат да се реформират да погледнат първо към интелектуалната революция в Китай, после да направят България безимитна зона и е крайно време държавата да инвестира в хората си а не в знакови проекти, щото е важно задапаратното устройство, кой взима творческите решения, всеки може да чете и да смята и да изпълнява каквото му кажат, но трудно се намират хора които да създават и продават нови продути.

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-|
    Симеон Петров

    Странно защо г-жа Кристалина ни дава ъгъл да гледаме към Азия, когато тя я наблюдава от Америка...Тая жена вярва ли си...

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал