🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво трябва да знаете, ако ви предстои саниране

Алиансът за висока строителна култура описва важните правила, за да е качествено, и препоръчва засилен контрол от страна на собствениците.

Какво трябва да знаете, ако ви предстои саниране
Какво трябва да знаете, ако ви предстои саниране
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Санирането на жилищните сгради има ключово значение за качеството на живот в тях. То подобрява комфорта на обитаване. Съществено е за намаляването на енергийната консумация и негативните въздействия на околната среда. За да бъде успешен целият процес по саниране обаче, то трябва да бъде съобразено с определени изисквания.

В своите "Кратки насоки за собственици на жилища в сгради, одобрени по националната програма за енергийна ефективност" Алиансът за висока строителна култура разглежда основните принципи за правилно изпълнение на процесите за топлоизолация. Акцентира се върху четири основни зони в сградите - цокъл, стени, балкон и покрив.

Цокъл

Цокълът на една сграда е връзката на фасадата й със земята, затова и той се топлоизолира различно в цялата сградата. Височината му трябва да бъде поне 50 см от нивото на терена. Топлоизолацията в зоната на цокъла трябва да бъде XPS - фибран (екструдиран полистирен). За разлика от EPS (стиропорът) фибранът (XPS) е със затворена клетъчна структура, което го прави по-устойчив на вода, обясняват от Алианса за висока строителна култура.

Има няколко основни изисквания към повърхностния слой (облицовката) на цокъла. Той може да бъде изработен от каменни, керамични или клинкерни плочки или мазилки. Препоръчително е под облицовката да се полагат два слоя армираща стъклофибърна мрежа. Нужно е и допълнително укрепване на топлоизолационните плочи с дюбели, което се изпълнява през двата слоя мрежа.

Има още няколко специфики за монтажа на цокълен профил, които обясняват от Алианса за висока строителна култура. Ако самият цокъл отстъпва от равнината на стената, изолациите на двете се отделят с цокълен профил, от който започват да се редят изолационните плочи по стените. Когато изолацията на цокъла и фасадата равнят, връзката между тях трябва да се усили със стъклофибърна мрежа, която да застъпва с 20 см и двата вида изолация. След като плочите са осигурени по този начин, се поставя основното укрепване с мрежа по цялата повърхнина.

При цокъл, отстъпващ навън спрямо фасадата, и с топлоизолация на стените, разположени под терена, се изисква монтиране на завършващ водооткапващ профил, издаден минимум 2 см пред цокъла.

Балкони и лоджии

Твърдението, че балконът не е нужно да бъде топлоизолиран, защото няма стени, които в дома се отопляват, е погрешно разбиране. Причината е това, че температурните разлики преминават по плочите и стените, като по този начин влизат вътре. Следователно топлоизолацията е неефективна и живеещите дори не разбират каква е причината.

В зоната на цокъла и пода топлоизолацията трябва да бъде изпълнена с XPS (фибран). Хидроизолацията е нужно да е с височина поне 30 см от нивото на пода. Важно нещо, на което тук трябва да се обърне внимание, е правилното изпълнение на наклоните за отводняване.

Стените

Стените са най-големият по обем елемент в процеса на топлоизолиране. Преди да се премине към лепенето на топлоизолационните плочи, е важно да се провери състоянието на основата и нейната подготовка. Това става по следния начин - с гола ръка или кърпа се проверява дали от стената се отделя прах. С твърд и остър предмет се проверява здравината на основата. Ако предметът не оставя следи, по-дълбоки от 3 мм, основната може да бъде считана за здрава.

Проверката равна ли е основата се извършва с летва дълга 3 м върху произволно избрани места. Ако няма отклонение, по-голямо от 5 мм, основата се приема за равна.

Основата се подготвя за полагането на топлоизолационната система с няколко стъпки. Първо, фасадата се почиства и обезпрашава, като се отстраняват и възстановят изветрели, ронещи се или отлепени участъци от мазилката. Всички неравности, надвишаващи 5 мм, се подравняват с подходящ материал съобразно вида на старата мазилка. Ако неравностите по повърхността са много, се препоръчва фасадата да бъде измазана цялостно.

Полагането на топлоизолацията

Алиансът за висока строителна култура представя няколко метода за залепване на топлоизолацията към стената. Първият - рамково-точков метод, се осъществява ръчно. По целия контур на плочата се нанася лепило с дебелина около 1-2 см. При плочи с размери 50 х 100 см се добавят три средно големи топки по дължина в средата, като при по-големи плочи топките са повече.

Най-разпространената грешка при залепването на топлоизолацията в България е това да се прави само с топки. Подобна практика се превръща в предпоставка за т.нар. коминен ефект. Ефектът е преохлаждане на стената и съответно конденз, който създава условия за развитие на гъбички и мухъл. Коминният ефект води и до по-бързо разгаряне на пожари по етажите в сградата.

Друг метод е лепене "на гребен", който се полага ръчно или машинно. При него лепилото се поставя "на гребен" с маламашка и при залепването плочата се приплъзва перпендикулярно на ивиците лепило. Важно е да се спазят няколко изисквания в процеса на полагане. Лепенето започва от горния ръб на цокъла и продължава хоризонтално по широчината на фасадата. Плочите се поставят по дългата им страна и се прилепват плътно една към друга с разминаване на вертикалните им фуги в различните редове. В случай че се подреждат вертикално, има риск по-лесно да се разлепят.

В случай че на фасадата има отвор, фугите между плочите не трябва да са продължения на неговите краища. Ако плочите са с отчупени или смачкани ръбове, те не се използват.

Грешка е фугите между плочите да бъдат запълвани с лепило, защото то не позволява на температурните разлики да преминават, което води до неефективност на изолацията. Добрата практика е фугите да се пълнят с материала на топлоизолацията или монтажна пяна.

По ръбовете на сградата трябва да се полагат само цели плочи или половин такива, които да се разминават помежду си. Не трябва да се засичат или съвпадат фугите, защото това може да доведе до напукване или отваряне на широки фуги в топлоизолацията.

Дюбелите са елемент от топлоизолационната система, който осигурява сигурно закрепване на плочите към основата (бетонна или тухлена стена). Те минават през топлоизолационните плочи или лепилния слой и се "закотвят в носещата основа". Ако дюбелът в изолацията не е напълно забит, е възможно като резултат да се получи неравна фасада и дюбелите да се виждат през мазилката. Друг проблем е неправилното или недостатъчно дюбелиране на фасадата.

От страна на строителя най-грубото нарушение е фалшивото дюбелиране. За да си спестят работа, работниците срязват дюбела и забиват само главата му с цел визуално извършване на процеса. По този начин не само се нарушава процесът на строителството, а се застрашават и човешки животи.

Покриви

При процеса на саниране на покриви има много варианти, като те зависят от конструктивната система и геометрията на покрива. Сайтът на Алианса за висока строителна култура предлага повече информация за основните видове покриви и какво трябва да се знае за тяхната топло- и хидроизолация.

При саниране работата на собствениците не приключва със спечелването на проекта. Най-ефикасният начин да бъдат спрени лошите строителни практики остава контролът от страна на самите собственици. Алиансът за висока строителна култура препоръчва те да правят снимки и видеа в процеса на санирането. Ако имат съмнения дали строителят спазва добре правилата и указанията, е най-добре да се свържат със специалист в сферата.

Целите на организацията

Алианс за висока строителна култура е организация с нестопанска цел, регистрирана през юни тази година.

Основната й цел е да работи за създаване на висока строителна култура съгласно осемте критерия, залегнали в декларацията "Една висока строителна култура за Европа" от Давос 2018 г. Те са свързани с управлението, функционалността, околната среда, икономиката, многообразието, съобразяването с контекста и духа на мястото и с красотата.

Сред декларираните цели на алианса е да отстоява върховенството на закона и да участва активно в развитието на националното законодателство, да работи за укрепване на гражданското общество, частния икономически сектор и демократичните институции в страната.

Бори се също за намаляване на административната тежест върху гражданското общество и бизнеса, дигитализация и прозрачност на управлението, за свободен пазар в сектора на строителство, за дигитализация на процесите в целия жизнен цикъл на обектите и др.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gl_avatar avatar :-|
    gl_avatar

    Успех в ремонтите!
    И късмет с добри майстори.

    Нередност?
Нов коментар