🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

По-лесно.bg

Регистрацията на .bg адреси в интернет става по-либерална. На теория.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Регистрацията на домейн в България доскоро ти даваше неподозирана добавена стойност освен уебадрес с разширение .bg. Процедурата, с която заявяваш и в крайна сметка получаваш име на сайт, те учеше на важни житейски качества: търпение, организираност и упоритост (докато събереш нужните документи, с които да докажеш право на използване - търговска марка, регистрация на фирма и т.н.). Школата за каляване на характера, наречена "Регистър.БГ", обаче може би ще затвори врати, след като единственият регистратор на интернет адреси с разширение .bg обяви нови, по-либерални условия за получаване на имена.

По-добре късно

"Регистър.БГ" (подразделение на варненската фирма "Цифрови системи") обяви във вторник новите си общи условия за получаване на национален домейн от областта на първо ниво (ccTLD). Досега желаещите да получат интернет адрес, който завършва с разширението .bg, трябваше да докажат правото си да използват желаното име. За целта трябваше да имате запазена в Патентното ведомство търговска марка, да сте регистрирана фирма, да притежавате печатно издание с ISSN, ISBN, да сте парламентарна коалиция и т.н. Ако желаехте да запазите интернет адрес със собственото си име, трябваше да стискате палци то да не съвпадне с фамилията на някой известен българин или да не прозвучи така на регистраторите от варненската фирма. ("Когато желаното име може да доведе до объркване, трябва да се използва друго име", според общите условия.)

Според новите условия вече можете да регистрирате име, без да отговаряте на тези условия - "на свой риск", както пише на уебстраницата на "Регистър.БГ". В такъв случай обаче домейнът ви ще бъде незащитен, т.е. ще подлежи на арбитриране при евентуални претенции към името. Защитени домейни са тези, които удостоверяват основания за ползване (фирмена регистрация, търговска марка и т.н.) или са на повече от 5 години.

Новосъздадената арбитражна комисия ще бъде една от най-важните части на регистратора. За съжаление за момента няма данни кой ще участва в този своеобразен съд освен споменатото в общите условия, че "ще бъде сформирана от "Регистър.БГ". Според Вени Марковски от "Интернет общество - България" и Красимир Симонски от Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС) няма информация към тях да са отправени покани за "експертно съдействие" в работата на тази арбитражна комисия. От общите условия обаче става ясно, че разглеждането на един подобен спор ще струва 100 евро.

Промяната в регламента за регистрация на интернет сайт с разширение .bg безспорно е крачка напред. Според Красимир Симонски, зам.-председател на ДАИТС, мерките, предприети от "Регистър.БГ", са много закъснели, но поне са факт. Остава въпросът защо подобна промяна бе извършена сега, при положение че защитниците на "Регистър.БГ" често обосноваваха тежката си процедура с тенденция в световен мащаб да се върви към по-строги правила, а не обратното. Според Вени Марковски, причината за промяната (осъществена в иначе отпускарския месец август) е предстоящата Първа конференция на регистраторите от Централна и Източна Европа в София от 8 до 10 септември.

Критиката

Условията за регистриране на интернет адреси често бяха сочени като една от основните причини (заедно с цената за регистрация на .bg домейн, която е 30 евро без ДДС) за малкия брой сайтове с националното разширение. По данни на European Domain Statistics за май 2008 г. в Чехия, където един домейн струва 79 евро годишно, регистраторът е неправителствена организация с участие на държавата, но въпреки това са разпределени над 400 хиляди национални домейна.

Към сряда, 27 август (или ден и половина след като бяха обявени новите условия на сайта на "Регистър.БГ"), имаше въведени над 780 запитвания за нови интернет адреси според електронната тикет система на "Регистър.БГ". Естествено това не означава, че в близките дни ще има нови 800 сайта, но определено е индикация, че интерес към .bg домейни има и че може да се очаква новата процедура да доведе до повишаване броя на сайтовете, използващи българското ccTLD.

Именно "хабенето на време и нерви", а не цената беше голямата спънка пред повечето хора, които се интересуват от .bg домейн. Алтернативен начин да се сдобиеш с име на български сайт бе да използваш услугите на друга фирма - "Регистратор.бг", които срещу по-висока цена вършеха работата на посредник. Схемата беше следната: плащаш, за да бъде регистрирана фирма с желаното от теб име, а после, след като имаш основанието да получиш домейн и такъв ти бъде даден, тази компания прекратява дейността си.

Опитите да се разбие доминиращата роля на "Цифрови системи" и "Регистър.БГ" при bg сайтовете имат дълга история. Последната инициатива в тази посока датира от 2007 г. Tя се нарича "Точка.BG" и нейната цел бе да предизвика дискусия за работата на регистратора монополист. Друг подход имаше сдружение, наречено "Български публичен интернет регистър". В него участваха "Интернет общество - България", ДАИТС, Сдружението за електронни комуникации и представители на университетската общност. През 2006 г. това сдружение заяви, че има намерение (с правителствена подкрепа) да кандидатства по процедурата за пределегиране на правата за регистриране на национални домейни пред ICANN и управляваната от тях агенция IANA (организацията, която се грижи за "зачислените" към страните национални домейни от първо ниво). По тази процедура са били сменени отговорните за тази дейност институции в Швеция, Хонконг и т.н.

Идеята беше базата данни с bg сайтове да бъде поета от сдружението "Български публичен интернет регистър", а техническата част от предлагането на домейни да се осъществи от повече компании. Така или иначе това не се е случило до днес, въпреки че Красимир Симонски от ДАИТС заяви за "Капитал", че е напълно възможно такава процедура да бъде започната в съвсем близко бъдеще. Което обаче не означава, че тя ще бъде успешна - за подобни решения на ICANN е необходимо обединяването на държава, бизнес и интернет общество, както и сериозни нарушения или пропуски на действащия регулатор. През 2006 г. бе проведена среща в София на IANA (Balcan ccTLD Workshop). Пaк през същата 2006 г. бяха въведени някои промени в правилата на "Регистър.БГ" като това, че началната такса за регистрация от 60 долара отпадна. В момента, за да притежавате за година домейн с .bg, трябва да платите 30 евро без ДДС, или 70.40 лева. За сравнение - цената на един домейн с разширение .com е около 10 долара. И все пак подобни цени съществуват, а в други европейски държави таксите са дори по-скъпи. И все пак фактът, че в България регистрираните .bg домейни от 1993 г. не надвишават 10 хиляди, е показателен (точни данни не бяха предоставени от "Регистър.БГ", които отказаха какъвто и да било коментар по новите общи условия до редакционното приключване на броя).

Либералния монополист

"Раздаването на домейни не може да бъде бизнес. Трябва да се постигнат максимално честни демократични условия за разпределяне на ресурс, който е национален", коментира за "Капитал" зам.-председателят на ДАИТС Красимир Симонски. Въпреки че по това твърдение също може да се спори, е категорично ясно, че ресурсът .bg е важен за обществения интерес.

Всъщност големият въпрос, който и тези нови общи условия не могат да разрешат, е един - защо няма алтернатива на "Регистър.БГ". От гледна точка на администрацията монопол няма - през 1998 г. Комисията за защита на конкуренцията е била сезирана от Вени Марковски за монопол - по това време bg сайтовете са се разпределяли директно от компанията майка на "Регистър.БГ", която се нарича "Цифрови системи". Според заключението "Цифрови системи" не са монополист, а "компания с преобладаващ пазарен дял".

На практика няма причина да има монопол, защото в общите условия на "Регистър.БГ" е посочено, че към компанията може да бъде асоцииран друг регистратор. Упомената е дори цената (1000 евро) за начално включване на този алтернативен регистратор. Интересен е фактът, че няма друг действащ регистратор, при положение че това очевидно си е действащ бизнес (приходите на "Регистър.БГ" за 2006 г. са 532 хиляди лева). В общите условия обаче не е посочена процедура, по която на практика да се случи това, а по неофициална информация на отправени запитвания просто не е било отговорено.

Разликата между усещането за монопол и монопола е малка, а единствено конкуренцията може да регулира ефективно цената, качеството на услугата и т.н. На практика това се случва и в момента - по данни на webhosting.info регистрираните от България домейни с разширение .com са над 100 хиляди. Приемливата алтернатива за притежателите на български сайтове все още е да регистрират алтернативни имена зад граница, независимо дали .bg домейнът е национален ресурс или не. Всъщност никой не печели от липсата на справедлив регламент при разпределението на интернет имена под националния домейн. А компании като "Регистър.БГ" едва ли ще реформират доброволно своите бизнес практики, освен ако не бъдат принудени да го направят от невидимата ръка на свободния пазар.

29 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    Наблюдател

    Много едностранна статия на вестник Капитал! Според статията алтернативата е да се даде регистрацията на БГ домейни на държавата с участието на Вени Марковски. Защо авторите на статията смятат, че това ще доведе до подобрение? Държавата има достатъчно функции, които всички виждаме как се изпълняват. Кое е това нещо до което се е докоснала държавата и е процъфтяло? Може би образование, здравеопазване, съдебна система или инфраструктура (член да ВСС дава подкуп на трима полицаи)? Всичко е проядено с корупция и честно казано въпреки, че Регистър БГ прави крачка напред пак се пише срещу регистъра. Защо не се споменават плюсовете като например липса на множество съдебни дела (това си е голямо спестяване за бизнеса в БГ), не се развихри спекула с бг имената, липса на корупция. Защо ДАИТЦ или държавните органи не се заемат с олигопола на Глобул, МТел и Вивател и намаляване цените на взаимно свързване с цел да се насърчи конкуренцията. В бг са най-високите цени на мобилните услуги в ЕС. Защо държавата не регулира тях, за да помогне на гражданите си? Защо капитал не пише за това? Да не би това да е платена публикация???

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    Коментатор

    .com 18.00лв.
    .net 18.00лв.
    .org 18.00лв.
    .biz 18.00лв.
    .eu 18.00лв.
    .info 18.00лв.

    .bg 30 евро (без ДДС) или 70.00 лева

    Ха сега изберете българското.

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    атанас

    При това .bg само иска куп документи, които се уреждат с месеци... Какво ли улеснение е това новото, щом след време може да ти вземат домейна? Искам да пусна бързо сайт и си купувам домейн. За две-три седмици плаша някой, че успявам, или просто човек иска да ме изнуди и пуска процедура по арбитраж... Какво става? Сега имам 3-4 домейна, които са пуснати за седмици, в гугъл излизат с по над 500000 страници, имат до 8000 посещения на ден/Това е с последния, който е на 2 месеца и вече е в топ 5 за България за категорията си./. Как да чакам за име с месеци или да рискувам конкуренцията да ми отнеме името на проекта? Разбира се, че домейните са .com. Просто системата трябва да е световната- искаш да правиш нещо и си взимаш името, ако е свободно. Докато си изкарам 100 документа, бих могъл да заявя името и да работя вече.
    Ако Цифрови Системи следят толкова за крадене на марки, как позволиха vbox7.bg да се купи от друг човек много след налагане на марката? И после, разбира се, той да иска 50-60000 за името.../Така се пусна името zazz.bg./ Нали всичко уж е в името на защитата от такива случаи?

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    Набл

    Дам, хейтърите Капитал отново атакуват успехите на другите! Според мен просто завиждат на регистър.бг! Толкова са негативни! И се опитват да помогнат на В. Марк да узурпира фирмата! Холи шит! Джизъз Крайст`н`стъф!

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    мрт

    кой знае този арбитражен съд какви ще ги забърка. ще има скандали, отнети домейни с апетитни имена и т.н
    съдът според мен ще служи за обслужване на богати клиенти с развит вкус към висококачествени домейни от български произход.
    не знам. не искам да влагам повече емоции по темата. т.е грижа ме е но има по-лесна и евтина алтернатива.
    аз лично съм кацнал на .com-а и не искам да се занимавам с глупости и да се притеснявам, че някой ще ми се меси и изнудва ако имам прекалено добър домейн или нещо такова.

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-|
    tzappa

    Отдавна е ясно едно - всеки може да си вземе какъвто и да е домейн от регистър.бг, при това без никакви документи, освен тези с финикийските знаци. Конкретна сума не ми е казвана, и предполагам зависи единствено от апетитите към конкретният домейн...

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-|
    Васил Колев

    Register.bg не са от най-приятните фирми за работа, бюрокрацията и хартиите, които са нужни за повечето неща са наистина ужасна история, но поне за разлика от "алтернативата" знаят как се поддържа DNS и изобщо подобна услуга - което ДАИТС, Вени и т.н. са показвали неколкократно, че не умеят.

    Колкото за процедурата за отнемане на domain-а и прехвърлянето му към някой друг регистратор - няма грам шанс да се случи, даже и с връзките на Вени в ICANN. Отнема поне няколко години и иска в общи линии съществуващия регистратор да не може да си върши работата (например в случая с Ирак - да е в затвора).

    Нередност?
  • 10
    Avatar :-|
    бивш клиент

    От опита си с register.bg мога да заявя, че това е една отвратителна фирма. Мошеници от класа. Никога повече вземане-даване с тях.

    Нередност?
Нов коментар