"Б" като Бразилия...

...или защо българските сайтове на кирилица най-вероятно няма да завършват на .бг

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Хората, които някога през живота си са регистрирали интернет страница с разширение .bg, със сигурност са се сблъсквали с бюрократичен лабиринт, достоен за филмовата антиутопия "Бразилия" на култовия Тери Гилиъм. С тромава и понякога абсурдна система, създадена не от някой назадничав държавен чиновник, а от една българска частна фирма. В желанието си да се застрахова срещу потенциални юридически претенции, компанията "Регистър.бг" (собственост на варненската фирма "Цифрови системи"), която еднолично управлява интернет областта от първо ниво с български национален код, е създала сложна система от изисквания и правила за регистрация на сайтове, където клиентът често се върти в омагьосан кръг.

Този скърцащ механизъм съществува от около 18 години и започва да се променя към по-добро едва през последните няколко месеца. Едва сега "Регистър.бг" започва да работи с други фирми-регистратори, които да продават на крайни потребители правото да имат своя страница с националното ни разширение. Крайният резултат е тъжен, но логичен: интернет-страниците с .bg са в пъти по-малко, но за сметка на това в пъти по-скъпи, от българските сайтове, които завършват на .com...

Съвсем скоро обаче това

Бюрократично кълбо

може би ще започне да се разплита покрай инициативата на ICANN (международната организация, която координира разпределението на имената и адресите в интернет) да пусне в употреба т.нар мултиезични домейни. Казано по-просто, това са интернет адреси, които са изписани с азбука, различни от латинската. Инициативата е известна под името Fast Track Process и стартира на 16 ноември 2009 г. след силно лобиране от страна на държави като Русия и Китай (което е разбираемо, като се има предвид, че китайският национален домейн .cn е вторият по популярност в света след германския .de).

До момента са подадени 12 кандидатури за регистратори на подобни "нелатински" сайтове, които обхващат 6 различни езика. "ICANN няма практика да коментира конкретни имена на кандидати за регистратори", каза за "Капитал" Вени Марковски, ръководител на програмата за глобално партньорство в международната организация и отговорник за Източна Европа, Русия и държавите в ОНД. Но все пак добавя: "Право на всяка държава е да оповести публично действията си в тази посока."

Бавното пробуждане

Добрата новина е, че точно това прави в момента българското Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС). Страната ни е една от първите, която се опитват да се възползват от инициативата Fast Track Process и да регистрира свое разширение за сайтове, изписани на кирилица. Другата добра новина е, че за момента МТИТС не демонстрира публично желание да обсеби управлението на новия домейн еднолично, а по-скоро да инициира публичен дебат по темата.

Има и лоша вест: българските сайтове на кирилица почти сигурно няма да завършват на .бг. Причината – този суфикс много прилича на националния домейн на... Бразилия (.br). "Във връзка с тази процедура стартирахме две онлайн анкети, публикувани на уебсайта на МТИТС. Едната е за име на кирилица на домейна .bg, а другата за това какви са ни представите и очакванията от регистъра на този нов домейн. Анкетите ще са активни до края на декември", каза за "Капитал" зам.-министърът на транспорта Първан Русинов, който отговаря за информационните технологии. "Не може да има мултиезичен домейн, който визуално да прилича на латински домейн", коментира и Вени Марковски от ICANN. Подобен проблем има и Русия, която не може да регистрира разширението .ру, защото то напълно повтаря парагвайския домейн .py.

.com като .сом

Основното притеснение покрай въвеждането на мултиезичните сайтове е свързано с евентуални измами (заради еднакво изписвани букви в кирилицата и латиницата) и нарушаване на авторски права. Например недобронамерен потребител решава да регистрира pаypal.com (a-тата са изписани на кирилица) и на този адрес се появява phishing-сайт, който копира популярната система за интернет разплащания и събира валидни номера на кредитни карти.

"Помислете какво ще стане, ако някой обяви, че е запален риболовец и иска да регистрира домейна .сом, за да развива мрежа от сайтове за улов на сомове. Подобни адреси копират най-популярния домейн .com", образно описва проблема Вени Марковски. Според него изискванията и ограниченията във връзка с бъдещите мултиезични интернет адреси се въвеждат с цел запазване на сигурността и стабилността на интернет.

Съществуват обаче и защитници на тезата, че разширението .бг трябва да се запази въпреки изложените аргументи и опасения. Това са представителите на сдружение UNINET. То е създадено през юни 2007 г. с основна цел да организира, управлява и контролира интернет домейн имена на кирилица за България. Сдружението и е един от претендентите да стане мултиезичен регистър у нас. През последните две години фирмите, които участват в организацията, въвеждат експериментално използване на адреси, изписани на български, съвместно с корейската компания i-DNS.net International (i-DNS.net).

"Разширението .бг недвусмислено се свързва с България и е утвърдено от много години", коментира за "Капитал" Любомир Русанов - управител на компанията Superhosting.bg и един от хората, които стоят зад инициативата UNINET. И добавя: "Кой би ползвал сайтове с 8-буквеното разширение .българия, каквото е едно от предложенията на транспортното министерство."

Любомир Русанов смята, че интернет страниците на кирилица ще се приемат добре от българския пазар. "Нашата цел е да увеличаваме ползването на интернет, защото все още има твърде много хора, които се затрудняват да ползват латиница", допълва той. Според него може да се очакват не повече от 20-30 хил. интернет адреса на български през следващите 10 години. "Домейнът .com ще продължи да е най-популярен в България. Освен ако "Регистър.бг" не свалят драстично цените", коментира Русанов.

Домейнът на раздора

Съществува и един по-фундаментален въпрос освен емоционалния спор какво да е разширението на българските сайтове, изписани на кирилица. Става дума за това коя фирма или организация ще поеме управлението на бъдещия наш многоезичен домейн. Това е тема, която всички заинтересувани страни коментират изключително внимателно и пестеливо. "Цифрови системи" и "Регистър.бг" смятат, че .бг им се полага по право", коментира за "Капитал" представител на интернет бранша, пожелал да остане неназован.

"Регистър.бг" изяви официално своята готовност и желание да управлява новия домейн на България на кирилица. МТИТС гледа равнопоставено на всички заинтересувани да участват в този процес. В тази връзка на "Регистър.бг" не е отредена специална роля", коментира обаче зам.-министър Първан Русинов. Ръководителите на "Регистър.бг" не отговориха на зададените им въпроси до редакционното приключване на броя, но в официално съобщение на своя сайт обявяват: "Ако бъде избран двусимволният низ .бг и когато на "Регистър.бг" бъде делегирано да управлява областта .бг, регистрирането на домейните на кирилица ще се осъществява едновременно в областите .bg и .бг."

В битката за контрола над българския многоезичен домейн със сигурност ще се включи и сдружението UNINET, чийто представители в момента преценяват дали да внесат документите си в ICANN в следващите седмици, или да изчакат обществения дебат по темата, който министерството на транспорта ще организира след новогодишните празници. Позицията на българската държава също не 100% сигурна. В анкета по въпроса ведомството е посочило няколко възможности за управление на бг сайтовете: създадено за целта търговско дружество, създадено за целта сдружение с нестопанска цел, държавна структура или академична организация.

По неофициална информация държавата може да използва случая и да се опита и да отнеме правата за .bg от "Регистър.бг". Това вероятно би срещнало подкрепата на всички онези, които са се лутали в бюрократичните процедури на фирмата, но трудно може да стане на практика, защото ICANN не се интересува от търговските практики на компаниите регистри, а само от стабилното функциониране на интернет.

Ако заинтересуваните организации се разберат, интернет адресите на кирилица вероятно може би ще са факт до максимум 6 месеца. Ако обаче по стар български обичай страните изнесат интригите помежду си на международно ниво, съдбата на българските многоезични домейни би могла да се поотложи във времето. И да влезе в сценарий, достоен за филма "Бразилия".

45 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    capitalist avatar :-|
    capitalist
    • - 5
    • + 17

    то и словения прилича на словакия ,и много ги бъркат ама какво да се прави ....обърканият си е объркан ,кьораф карти не играе....

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-P
    моряка
    • - 4

    А Бразилците много добре знаят ,какво е Б.Г.,както и нецензорните думи излизащи от устата на Хр.Стоичков по повод съдийските решения.Уверих се че бразилците са българо -говорящи а това се дължи на футбола.

    Нередност?
  • 4
    ras16377431 avatar :-|
    ras16377431
    • - 5
    • + 66

    Единствените хора в България, които ще имат полза от домейните на кирилица са интернет-измамниците и продавачите на съответните домейни. Никой няма да регистрира домейна си само на кирилица. Много хора и фирми ще бъдат изнудени да си регистрират допълнителен домейн на кирилица, само и само някой друг да не го регистрира и използва срещу тях. Така домейните на кирилица ще се ползват единствено за да прехвърлят посетителите към оригиналните домейни на латиница. А твърдението, че непознаването на латиницата е някаква пречка пред развитието на интернет у нас са смехотворни. Пречката е, че тъжно много хора още не могат да си позволят домашен компютър и интернет, а не че не могат да напишат .bg.

    Мултиезичните домейни сигурно са истински полезни за арабските страни или за Китай, но за българските собственици на сайтове ще са досада и излишен разход.

    Нередност?
  • 5
    danielcho avatar :-|
    Даниел Чо
    • - 5
    • + 8

    Според мен всички адреси в "bg" и "бг" трябва да са еднакви!

    Това ще
    - Направи живота на потребителя (на мен) лесен
    - Предотврати "phishing-а" благодарение на добрия контрол от българска страна

    Дори и да не бъде "бг", ами "брг" и т.н., пак трябва да се копират всички адреси.

    Коментари?

    Нередност?
  • 6
    kbderror avatar :-@
    kbderror
    • - 4
    • + 16

    Незнам защо, но Digsys (цифрови системи) е монополист регистратор на българските домейни и се облагодетелства за сметка на другиго (всеки коитои поиска .bg домейн). Къде е КЗК - няма я, защотото това винаги е било така и незнаем защо продължава. Имаше по едно време някакви разговори, digsys се притесни много за нарушаването на печалбите си и всичко свърши до там. Затова всичките ми саитове ще са bg.com, biz или секви други, щото са евтини и не искам занимавам с говореши меко кухи парчета в миризливия им (стара сграда) офис някъде зад ЦУМ беше. Потребителя му е се тая com или bg ще отвори, иска да е лесно запомнящо се и да получи инфо на тая страница. А дали ше има .бг не ме късае,на китай и русия щом им трябва да си слагат, може да закачим и ние покрай тях. Съгласен съм изяло с коментар 4. говорим за различни азбуки, т'ва че са сходни няма общо. Коментар 1 е перфектен :) Кьорав карти верно не играе.

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    HTML
    • - 2
    • + 24

    Момчиле, Момчиле, няма ли кой да ти каже, че Вени е топ-идиота на Българския Интернет. Който не се е захванал с него, той не го е направил на 2 стотинки.

    Кога ще спрете да публикувате глупостите му? Или ви плаща, за да ги публикувате?

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-(
    Категорично за ".бг" !
    • - 9
    • + 10

    Вени Марковски е откровен борец срещу правителството на ГЕРБ. Крайно пристрастно и в комунистически стил, критикува всякъкви възможни добри инициативи на новото правителство. Не е приемливо от една страна да критикува правителството, а от друга страна да си налага мнението върху правителството и върху 8 милиона граждани, много от които ясно заявяват че искат ".бг" за кириличен домейн на България. Министерството да не му вярва на лъжите!

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-|
    .
    • - 6
    • + 2

    Очевидно е кой ще ма ползва от този .бг или каквото там е в крайна сметка: фирми като Суперхостинг, през които евентуално ще минава регистрацията.

    Нередност?
  • 10
    Avatar :-|
    .
    • - 5
    • + 14

    До коментар [#8] от "Категорично за ".бг" !":

    Комсомолецът Вени Марковски хич не ми харесва, но .бг е недоразумение, което не бива да се позволява.

    Нередност?
Нов коментар