Home, smart home

Умният дом може да бъде постигнат както с две-три джаджи вкъщи, така и с цялостна система, свързана и управлявана с едно приложение

Умният дом е все по-достъпен благодарение на множество компании, които предлагат цялостни системи за управление на жилищата, но още офисите и хотелите
Умният дом е все по-достъпен благодарение на множество компании, които предлагат цялостни системи за управление на жилищата, но още офисите и хотелите
Умният дом е все по-достъпен благодарение на множество компании, които предлагат цялостни системи за управление на жилищата, но още офисите и хотелите
Умният дом е все по-достъпен благодарение на множество компании, които предлагат цялостни системи за управление на жилищата, но още офисите и хотелите
Темата накратко
  • Умният дом може да бъде постигнат както с две-три джаджи вкъщи, така и с цялостна система, свързана и управлявана с едно приложение.
  • Съществуват сензори и превключватели за температура, влажност, дим, както и да се следи всичко с 360-градусови камери.
  • Примерната оферта от 10 хил. лв. на един от сайтовете включва оборудване за тристайно жилище, както и труда за окабеляване и свързване.

Представете си, че е лято, навън е голяма жега, след час ще тръгнете от работа, а вкъщи няма никого, който да включи климатика във всекидневната. Мислите си какъв задух ще е, защото навсякъде е затворено, но пък щорите са вдигнати и е напекло. Но има решение: да сте направили дома си "умен" с автоматизация на повечето ключове, контакти, осветление и т.н. И магията се случва за секунди - от приложение на телефона ви затваряте щорите и включвате климатика на подходящата температура.

Идеята за умен дом не е нова, а възниква още в научната фантастика, а през 1975 г. става възможна и след създаването на комуникационен протокол, благодарение на който могат да се регулират уреди от разстояние. Днес може да бъде управлявано по този начин абсолютно всичко, захранвано от електричество. Ако самият уред е "аналогов" и не може да се свърже с приложение, то контактът, в който е включен, може да бъде "умен" и по този начин да се управлява и електроуредът.

Създаването на умен дом е достъпно за всички

Внедряването на технологиите вкъщи не е толкова скъпо и сложно, колкото може би ви изглежда.

Кога и откъде?

"Smart" джаджи за дома днес вече могат да бъдат намерени почти навсякъде, включително в големи вериги като "Технополис" и Praktiker, както и сайтове като eMag. В тях обаче могат да бъдат закупени отделни уреди, умни крушки, контакти, превключватели, сензори, видеокамери и т.н. Всеки може сам да автоматизира дома си частично или пълно. Ако искаме да имаме умен дом от - до обаче, по-скоро трябва да се обърнем към специализирани сайтове, които предлагат цялостни решения. И най-удачният момент да превърнем жилището си в smart е или при ремонт на стария си апартамент, или при довършителните работи на новозакупен.

През последните години се появиха няколко специализирани сайта, на които желаещите да превърнат домовете си в smart могат да намерят всичко необходимо. Някои от тях предлагат всякакви решения за "умно" осветление и сензори като smartdirect.bg или са с фокус заключващи системи и контрол на достъпа като v-maxprotect.com, а други предлагат всичко от - до като vsh.bg. Няколко са и сайтовете, които предлагат не просто продукти, които да закупите от тях, а ще се погрижат за всичко от проектирането до изграждането на "умните" системи. Smart-homes.bg и inovativa.bg предлагат решения, включително за офисни и хотелски сгради. Други примери са aktakon.com и smarthome-bg.com.

Как да направим дома си умен бързо и евтино

Новите технологии са вече тук и са достъпни. Въпросът е как да се комбинират и използват ефективно.

А колко?

След като разберем къде можем да открием желания умен дом, идва най-важното - колко ще ни струва и дали можем да предвидим сумата в бюджета за ремонта. Естествено, крайната цена зависи от изпълнителя, който ще изберем, както и продуктите, които ще използваме. Тук от голямо значение е индивидуалният случай - големина на жилището, брой прозорци, осветителни тела, ключове, контакти, камери, датчици и т.н., от които се нуждаем.

Цената е различна, но ще представим две примерни оферти на различни сайтове, както и с различна марка оборудване. Първият и по-евтин вариант е този на futurehome.bg, като той е предвиден за тристайно жилище с две спални. Офертата е на стойност 10 хиляди лева и включва използването изцяло на оборудване на полския производител Fibaro.

В нея е включено оборудване за управление на три климатични системи, две роло щори и един автоматизиран корниз за завеси, както и два бойлера, които могат да бъдат включвани и изключвани по график според нуждите на домакинството. Предвидени са също 12 кръга на осветление из цялото жилище, както и три смарт контакта с възможност за мониторинг на изразходваната електроенергия.

В офертата са включени и пет броя сензори за врати, които дават информация кои са затворени и кои не. Има още сензори за светлина (в осем зони) и топлина (шест сензора), благодарение на които (в едно с тези за вратите) може да се прецизира температурата в различните зони на апартамента, както и да се включва или изключва неизползвано осветление. Също така има възможност да се засича движение (осем датчика) в стаите, както и да се измерва влажността (два включени датчика) в банята например. Сензорите за врати и прозорци струват 122 лв.

От сайта предлагат още сензор, който да следи за наводнения, като при регистрирано такова се затваря главният ВиК кран. Други пет датчика пък следят и сигнализират при влизането с взлом в жилището. Включени са още осем сензора, които ще следят за рязка промяна в температурата, което би могло да бъде вследствие на неработещи коректно котлони или фурна. При засичането на такава промяна електрозахранването към тях ще се спира, а ако все пак вече е избухнал пожар, друг сензор ще засече дима и ще издаде съответно звуков или светлинен сигнал, както и да извести съседи или близки, когато няма никого в къщи. Сензор за дим на българския сайт струва 162 лв.

Цялостната система позволява гласов контрол чрез Alexa на Amazon или Home Аssistant на Google. Освен оборудването в офертата на сайта е включен още трудът за цялостното окабеляване, свързване и настройване на различните компоненти на системата за умен дом. Управлението на всички системи се случва чрез home center, какъвто отделно на сайта на futurehome струва 1172 лв.

Alexa, отчети ми водомера

Със смарт водомери и електромери месечните сметки може да се понижат значително.

Втората оферта е на сайта iduacom.bg, които са изчислили, че за двустайно жилище с площ 75 кв.м цялото оборудване ведно с работата по инсталация ще струва малко под 13 хил. лв. В тяхното предложение е предвидено оборудване на австрийския производител Loxone. Цялата система се управлява от минисървър, който отговаря за всичко - достъп, осветление, засенчване, температура, климатизация, мултимедия, електрозахранване и контакти. Цената му, закупен отделно, в интернет е 1538 лв.

Цялостната система дава възможност да се изключват всички светлини с един ключ, включително настройване за автоматичното му спиране при липса на човек в помещението, както и възможност за приглушена светлина за ориентиране нощно време. В примерната оферта са предвидени четири приглушени и четири превключващи се светлинни кръга. При засенчването с автоматични щори е предвидено управлението на три щори във всекидневната и една в спалнята.

Управлението на климата в жилище включва сензори за температурата и влажността. На сайта на Loxone един такъв сензор струва 194 евро.

Частта на системата за сигурност включва четири контакта за прозорци, един за врата, както и два детектора за дим. С цел енергоспестяване пет сензора ще следят за присъствие на човек в жилището и съответно ще управляват климатизацията, бойлера, щорите, осветлението и отоплението. Датчикът, следящ за присъствие, струва 254 лв. в българския сайт.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    njk1612268808715601 avatar :-|
    Dimitar Dimitrov
    • + 3

    Малко на автора му липсват познания или статията е платена реклама. Най-голямият производител в Европа е Българска компания - Shelly. Нямам идея защо пробутва много по-скъпи предложения.

    Нередност?
Нов коментар