🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ibuprofen L-arginine: Нова перспектива в борбата с болката

На десетата минута благоприятно повлияване се наблюдава при 9 от всеки 10 пациенти

Ibuprofen L-arginine: Нова перспектива в борбата с болката
Ibuprofen L-arginine: Нова перспектива в борбата с болката
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Болката е постоянен, но рядко желан "гост" в човешкото ежедневие. Тя съпътства всички патологични процеси, като играе ролята на алармен сигнал, стимулиращ реакция от страна на организма. Може да бъде с различен произход, локализация, интензитет и продължителност, придружавана или не от други симптоми[1].

Острата интензивна и внезапна болка е най-често срещаната болка, а най-популярното средство за облекчението й са нестероидните противовъзпалителни средства. Те са едни от най-използваните лекарства, затова иновациите в нестероидните продукти засягат много хора и благоприятстват качеството на живот на всички социални групи. Ибупрофен е едно от най-използваните нестероидни противовъзпалителни средства. Притежава аналгетични, антипиретични и противовъзпалителни свойства. Основен недостатък на молекулата на ибупрофена е нейната слаба разтворимост във вода, която обуславя относително по-бавна абсорбция при перорален прием, съответно по-бавно достигане на терапевтично значима концентрация в кръвта и по-бавно облекчаване на болковата симптоматика.

В края на миналия век като решение на този основен недостатък е представена комбинацията Ibuprofen L-arginine. За разлика от конвенционалния ибупрофен, Ibuprofen L-arginine е високоразтворима във вода сол, формирана от комбинирането на ибупрофен и аминокиселината L-arginine. Аминокиселината ускорява абсорбцията на ибупрофена от клетките на стомашната и тънкочревната мукоза[2].

Пет минути след перорален прием на лекарството Ibuprofen L-arginine неговото ниво в кръвта достига до точка, която е достатъчно висока, за да започне да действа. А времето за достигане на максимална концентрация в кръвната плазма е за период от 15 до 30 минути. Това е доста по-бързо от стандартния ибупрофен, който обикновено отнема 1.5 до 3 часа, за да достигне на максималното си ниво в кръвта. Тези промени във времето, в което лекарството достига до кръвообращението, също така влияят и на начина, по който то действа в тялото[3].

Българският опит с Ibuprofen L-arginine

Българският опит включва провеждането на анкета сред лекари от различни специалности с цел обобщаване и популяризиране на клиничните ползи от използването на Ibuprofen L-arginine. Резултатите от проучването показват, че на десетата минута благоприятно повлияване на болката се наблюдава при девет от всеки десет пациенти, а при пациентките с менструална болка няма неповлияни - таблица 1.

Процент пациенти, отчитащи намаляване на интензитета на болката на 10 минута

В резултат на това българските лекари признават и оценяват положително Ibuprofen L-arginine като иновативен продукт за амбулаторно лечение, който се отличава с изключително бърз и силен аналгетичен ефект при пациенти с остра интензивна и внезапна болка.

Книгопис:

1.
Национален консенсус за лечение на неврологично обусловените болки. Под редакцията на акад. проф. д-р Иван Миланов, дмн (2018).

2. Mehlisch DR, Ardia A, Pallotta T. Analgesia with ibuprofen arginate versus conventional ibuprofen for patients with dysmenorrhea: a crossover trial. Curr Ther Res Clin Exp.2003;64(6):327-337.doi:10.1016/S0011- 393X(03)00104-8.

3. Cajaraville JP. Ibuprofen Arginate for Rapid-Onset Pain Relief in Daily Practice: A Review of Its Use in Different Pain Condition. Journal of Pain Research 2021:14 117-126.