🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

AI бюлетин: Ще стигнат ли данните, с които да захранваме AI; Американски вестници съдят OpenAI и Microsoft

CoPilot | Designer
CoPilot | Designer
CoPilot | Designer    ©  CoPilot | Designer
CoPilot | Designer    ©  CoPilot | Designer
Бюлетин: DemistifAI DemistifAI

Седмичният бюлетин на Капитал и Digitalk DemistifAI е вашия източник на информация за еволюцията на изкуствения интелект и неговото въздействие върху бизнеса.

DemistifAI е седмичен бюлетин от екипите на "Капитал" и Digitalk, посветен изцяло на темата за изкуствения интелект. Чрез него ще можете да получите от достъп на едно място до актуална и надеждна информация за развитието на изкуствения интелект и неговото въздействие върху бизнеса, задълбочени анализи и прогнози до интересни приложения и добри практики на технологията в България и по света. Ако искате да се абонирате към този бюлетин, натиснете ТУК.

Здравейте,

В света на AI данните са най-ценната валута. За да извлечем максимална стойност от тях обаче ни предстои да се справим с две ключови предизвикателства.

На първо място е количеството - нуждаем се от наистина огромни обеми информация, за да можем да обучим мощни, точни и висококачествени AI алгоритми. Откъде обаче се взимат тези данни? Достатъчни ли са и защитени ли са по отношение на авторските права? Това са въпросите, които все повече ще излизат на преден план. В тази връзка вече се водят и редица съдебни дела, които ще определят как трябва да се случва целият процес в бъдеще, така че да няма ощетени.

Същевременно според актуално проучване до края на тази година новите текстове в интернет ще свършат. Оказва се, че най-големите модели вече са погълнали по-значителната част от онлайн съдържанието и скоро няма да има много нова информация, от която да се учат. Прогнозите сочат, че обемът на данните в глобалната мрежа нараства с около 7% годишно, докато обемът на тези, върху които се обучава AI, се увеличава с 200% за същия период. Това провокира притеснения, че досегашните темпове на развитие на AI няма да могат да се запазят. Не е ясно дали има реален повод за тревога, като засега продължават да се търсят нови източници на информация, както и да се разработват нови архитектури и техники за по-ефективно обучение с по-малко данни.

Второто предизвикателство е свързано с големите количества енергия, необходими за обработката на сериозните обеми информация. Според Международната агенция по енергетика, заради изкуствения интелект през следващите две години токът, консумиран от центровете за данни глобално, ще се удвои спрямо сегашните нива. Това ще наложи нуждата от модернизиране на електропреносната мрежа, както и цялостно променяне на начина, по който се захранва и охлажда инфраструктурата в тези центрове. За да се справи с проблема, Microsoft например обяви ново партньорство за осигуряване на възобновяема енергия за своите сървърни ферми. Подобни споразумения също така сключиха през последните месеци AWS и Google Cloud.

Game chAInger





Американски вестници съдят OpenAI и Microsoft

Какво се случи

Група от осем американски вестника подаде иск във федерален съд срещу Microsoft и OpenAI, като твърди, че технологичните компании са използвали техни статии, защитени с авторски права, за да обучава модели с генеративен изкуствен интелект без разрешение и без заплащане. Изданията, които са собственост на MediaNews Group на хедж фонда Alden Global Capital, твърдят, че подкрепяната от Microsoft OpenAI е разчитала на техни статии за обучение на своите езикови модели GPT-2 и GPT-3. В иска се изтъква също така и проблемът с халюцинациите, генерирани от ChatGPT, които уронват престижа на медиите. Например услугата на OpenAI погрешно посочва, че според вестникарска статия пушенето е лек за астма.

Защо това е важно

Това не е първият случай, в който технологичните компании са критикувани заради начина, по който обучават своите модели. През декември New York Times заведе дело срещу OpenAI и Microsoft на сходни основания, твърдейки, че създаването и обучението на ChatGPT е свързано с незаконно използване на материали, защитени с авторски права. Очаква се новите искове да увеличават тежестта на претенциите на издателите, а изходът от тези съдебни процеси може да промени изоснови начина, по който медиите печелят от работата си в ерата на изкуствения интелект. В продължение на две десетилетия издателите разчитаха основно на приходите от реклами в резултатите от търсенето, а инструментите с генеративен изкуствен интелект заплашват да унищожат голяма част от този трафик.

Какво следва

Засега много медии предпочитат да сключват сделки с компаниите, разработващи решения с генеративен изкуствен интелект. От една страна това се дължи на трудната бизнес среда, а от друга - на нетърпението на изданията да започнат да експериментират с генеративния AI и да подобрят работата си. OpenAI вече подписа споразумения с Financial Times, Associated Press и мултинационалната медийна компания Alex Springer за използване на съдържание от различни техни сайтове за обучение на своите големи езикови модели. Доста възможно е и по отношение на новото дело в крайна сметка да се постигне подобна договорка. Има обаче и друг вариант - OpenAI вече оспори жалбите на Times, твърдейки, че случаите, в които AI инструментите на компанията са преписвали дословно репортажи без авторство и разрешение, са "рядък бъг, който искаме да сведем до нула".

Повече по темата можете да прочетете ТУК.

AI в бизнеса



Представете си да имате аватар, който мисли и комуникира като вас - виртуалното ви Аз, но с AI мозък и предназначено за взаимодействие с другите от ваше име. Meta вече разработва технология, наречена Creator A.I., която ще даде възможност на истински инфлуенсъри в Instagram да създават фалшиви дигитални AI версии на себе си, за да контактуват с феновете чрез директни съобщения и коментари. Къде още ще могат да се прилагат дигиталните клонинги в бизнеса и как ще можем да се възползваме от тях, прочетете в статията.
Amazon Q е новият бизнес чатбот, използващ генеративен изкуствен интелект, който може да помага за извличане на знания, разговори, за софтуерни разработки, съставяне на отчети и т.н.. Q е създаден като отговор на Microsoft Copilot и работи в разговорен формат, подобен на ChatGPT на OpenAI. Amazon Q има три ключови аспекта: Amazon Q Developer, Amazon Q Business и Amazon Q Apps
AI възможностите вече стават неизменна част и от CRM системите. Те заемат все по-централно място в начина, по който компаниите взаимодействат със своите клиенти. Технологията предлага по-персонализирано потребителско изживяване и значително увеличаване на фирмената продуктивност. Какъв е правилният подход към иновативната технология - разказаха участниците по време на тазгодишната Salesforce конференция, организирана от "Некст Консулт".
Qualcomm обяви най-новия си чип, наречен Snapdragon X Plus, който се очаква да захранва следващо поколение компютри с Windows. Чипът разполага и с невронен процесор (NPU), който има за цел да ускорява задачи с AI, като позволява изчисления чрез локалното устройство, вместо да ги изпраща за обработка в облака. Първите продукти с Snapdragon X Plus се очакват да бъдат официално представени през май.





Digitalk Conference+AI

14 май 2024 | София Ивент Център и Онлайн

Стратезите в сектора на биотехнологиите залагат, че AI методите ще предизвикат революция в тяхната индустрия и по-специално в областта на разработването на лекарства. AI инструменти като BioGPT достигат паритет спрямо човешките отговори на въпроси в областта на биомедицинските изследвания, а някои компании започват изпитания на генерирани от AI лекарства.

Огромният потенциал на изкуствения интелект във фарма сектора ще е една от темите на тазгодишната технологична конференция Digitalk, организирана от "Капитал" и LAUNCHub. Събитието ще представи още примери за приложението и възможностите на технологията в различни сектори и ще потърси отговори за това как тя ще продължи да променя бизнес средата и начина ни на живот.

Разгледайте програмата и запазете своето място тук.

Регулации

Технологичният напредък все повече ни доближава до потенциалната поява на т.нар. автономни "роботи убийци". Затова според експертите сега е моментът да се постигне съгласие за международните правила и норми за осигуряването на човешки контрол върху оръжейните системи, които вземат решения без човешко участие. Именно тази тема беше във фокуса на специална конференция във Виена в края на април, събрала представители на 143 държави и неправителствени организации - "Човечеството на кръстопът: автономни оръжейни системи и предизвикателството на регулирането". Какви са етичните и правни дилеми, породени от оръжията с изкуствен интелект, способни да работят без човешки надзор, прочетете в статитията.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар