🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Генерална репетиция

Резултатите от европейските избори ще подскажат кой ще преговаря за следващото правителство

Кампанията за европейските избори беше всъщност кампания за националните<br />
<br />
Кампанията за европейските избори беше всъщност кампания за националните<br />
<br />
Кампанията за европейските избори беше всъщност кампания за националните<br /> <br />    ©  reuters
Кампанията за европейските избори беше всъщност кампания за националните<br /> <br />    ©  reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Около споровете и анализите дали изборите за европейски и национален парламент да бъдат в един и същи ден - така нареченото 2 в 1, в управляващото мнозинство са правили друга сметка, която вече е очевидна. Формулата всъщност е 1 в 2. През призмата на партийните интереси евроизборите в неделя са нищо по-различно от една гигантска генерална репетиция на национална сцена. Перфектна социологическа извадка, математически модел, който ще бъде проверен на живо, за да бъде прецизиран след месец.

Евровотът ще има и динамични ефекти. Победителят ще получи предимство за националните избори на 5 юли, защото ще се превърне в магнит за тези, които още не са решили кого да изберат, и за онези, които следват водача. За управляващите БСП и ДПС е много удобно "замерването" да бъде направено при по-ниската избирателна активност, характерна за гласуването за Европейски парламент. Защото така твърдите им, дисциплинирани ядра ще покажат максимално добрата за тях картина. Не случайно посланието, на което социалистите заложиха през последните дни, е, че силите с Бойко Борисов са едва ли не изравнени.

Изборите ще измерят и тежестта на по-малките формации. Дори да останат под чертата, те все пак ще получат достатъчно гласове, които ще станат обект на "търговия" за парламентарния вот.

Изследване на "Маркет ЛИНКС" дни преди гласуването показва, че при слаб интерес депутати в европарламента ще изпратят ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака". При по-висока активност шанс получава и "Синята коалиция" (виж графиката).

"Не сме имали такава ситуация досега", казва политологът Румяна Коларова. "Политиците, анализаторите и самите граждани говорят за европейските избори, но мислят и коментират парламентарните", допълва тя. Кампанията за европейския вот всъщност беше кампания за Народното събрание, а в нея ясно се очертаха кой към какво ще се стреми на парламентарните избори.

Колко може ГЕРБ?

ГЕРБ води убедително в социологическите проучвания, но въпросът на въпросите е колко силна е партията на кмета Бойко Борисов и дали ще може да състави правителство. Изборите в неделя може би няма да покажат това категорично, но ще очертаят евентуалните конфигурации за властта.

Досега ГЕРБ беше победител в два избора - за европейски депутати (2007 г.) и за кметове, но социолозите все още не са категорични каква част от привържениците са твърди гласоподаватели. Ако Борисов не е безапелационен водач в неделя, той ще трябва да изчисли откъде да мобилизира още гласове и кои са възможните му партньори в следващия парламент. Въпреки енергията, която се очакваше да събере "Синята коалиция", не е изключено тя да не може да вземе достатъчно гласове, за да допълни мнозинството на ГЕРБ. Това ще бъде тествано на евроизборите. И ако десните формации (СДС и ДСБ) не излъчат нито един евродепутат, има вероятност избирателите им да се насочат към ГЕРБ.

Не е изключена патова ситуация, при която ще е невъзможно да се сформира мнозинство както около партията на Борисов, така и около БСП. Тогава ще дойде часът на "Атака", за чието иначе нежелано партньорство ще трябва да се борят и двете страни. Единствената рецепта за изход от блокаж е висока активност, която да изхвърли от сметките ad hoc създадените псевдодесни формации и да концентрира преразпределението на гласовете към водача в класирането.

Социалистите: без нас не може

"БСП си поставя за цел да бъде първа политическа сила и на двата избора", е мантрата на ангажираните в кампанията на социалистите. Тази суперцел не изглежда възможна. Истинската игра на БСП е да се пребори за малка разлика с ГЕРБ и да се превърне в незаобиколим фактор, когато се стигне до съставяне на следващото правителство. При добър резултат още тази неделя социалистите ще могат да претендират, че управлението им няма алтернатива.

Дни преди гласуването на 7 юни Юрий Асланов от агенция "Афис", член на Висшия съвет на БСП и един от съветниците на Сергей Станишев, твърдеше, че резултатите на ГЕРБ и БСП ще са изключително близки. Въпреки че не си признават официално, стратезите на "Позитано" 20 определят като успешна кампанията, провеждана от името на коалиционния им партньор "Нова зора", която заложи на черния PR. Те отчитат, че пенсионерите са били най-силно повлияни от заплахите в клиповете и рекламите "избираш Бойко Борисов, получаваш Иван Костов". "Дебатите и скандалите с опонентите имат за резултат мобилизация на твърдите ядра, а не разширяване на периферната подкрепа", обяснява социологът Юлий Павлов.

Теоретично при ниска избирателна активност твърдото ядро на БСП може да се окаже толкова мощно, че да изравни резултата с партията на кмета, която разчита на широка, но недисциплинирана обществена подкрепа. Затова най-вероятно в червено-черната кампания на социалистите липсват призиви за активно гласуване. Все пак прогнозите на агенции като "Маркет ЛИНКС", "Алфа рисърч", "Скала" и "Сова" са, че разликата между ГЕРБ и БСП ще е цели 10%. Ако резултатът в неделя наистина е такъв, кампанията за националните избори ще се радикализира.

ДПС не се отказва

Целта на Ахмед Доган е или отново да бъде в следващата власт, или да блокира сформирането на мнозинство. На тази стратегия са построени всички ходове на лидера на ДПС. По време на кампанията за европарламент той демонстрира хиперактивност като за пръв път от 20 години извади пак етническата карта. При всички срещи с електората си Доган не пропускаше да спомене, че има опасност от нов възродителен процес, очевидно визирайки Бойко Борисов и изказването му, че одобрява целите на смяната на имената на българските турци, но не и методите. ДПС беше в основата и на атаката на управляващите срещу "Синята коалиция" и по-специално срещу регистрацията на СДС за участие в изборите. "Залогът за парламентарните избори на лидера на ДПС е голям, защото, ако стратегията му не успее, той остава извън властта, независимо дали ще има голяма коалиция между ГЕРБ и БСП, или дясно мнозинство между партията на Бойко Борисов и обединението ДСБ - СДС", смята Румяна Коларова. А, ако Доган наистина успее да вкара в следващия парламент 40 депутати, както се заканваше на предизборните си срещи из страната, не е изключено тактиката му за блокиране на мнозинството да проработи.

"Синята коалиция" - сега или никога

Според политолога Васил Гарнизов резултатите от евровота трябва да се гледат не партия по партия, а като съотношение между статуквото (БСП - ДПС) и промяната (ГЕРБ - "Синята коалиция"). "Ако формацията на Бойко Борисов и десните партии вземат заедно повече мандати от двете управляващи партии, реториката на промяната ще зазвучи по-мощно в оставащите седмици до парламентарния вот и те могат да разчитат на допълнителна подкрепа", коментира Гарнизов. Ако обаче БСП и ДПС успеят да спечелят повече евродепутатски места, ще се обявят за победители. "Това ще промени поведението им в кампанията за парламентарните избори, като най-вероятно посланието им към избирателите ще бъде, че формацията на Бойко Борисов не се възприема като алтернатива на управлението им", смята Гарнизов.

Този анализ е логичен, но истината е, че и на двата вота "Синята коалиция" ще се бори сама и фактът, че в предизборната си кампания се представя като сигурен партньор на ГЕРБ не й добавя автоматично тежест. Ако в неделя обединените СДС и ДСБ не вземат нито един евромандат, задачата им за националните избори ще е още по-трудна, въпреки че бариерата е по-ниска. Политолозите не изключват при подобен сценарий част от сините избиратели да се пренасочат за по-сигурно към партията на Борисов.

Под бариерата, но не и извън сметките

Няколко по-малки политически герои засега остават под изборната бариера от почти 6% за Европейски парламент. Това обаче никак не ги изключва от сметките за разпределянето на мандатите в Народното събрание. Дори напротив - ще станат "обект на желание". Всички големи партии ще опитат да оптимизират резултатите си за националния вот и вероятно ще влязат в бързи преговори за прехвърляне на гласове от загубилите. Технически това може да става или през излъчване на мажоритарни кандидати от малките формации с твърди гласоподаватели, или срещу обещания за по-периферни назначения в администрацията.

Най-неясна е съдбата на НДСВ. Царската формация постави начело на листата си за евродепутати най-известното си лице - еврокомисарят Меглена Кунева. Ако това не помогне, жълтите ще изпаднат в още по-тежка ситуация на изборите за Народното събрание. Възможно е в резултат малкото останали симпатизанти на НДСВ да се пренасочат към ГЕРБ и по-малко към "Синята коалиция" и БСП.

Прагът за европарламента изглежда непостижим и за партията "Ред, законност и справедливост" въпреки разточителната и агресивна кампания на лидера й Яне Янев.

Резултатите от изборите тази неделя ще направят ясни само част от детайлите на политическата картина. ГЕРБ ще разбере дали може да разчита на обществената енергия, която иска промяна на статуквото. БСП ще види колко верни последователи са й останали след четири години в управлението. Всички ще проверим дали ДПС все още има магическата сила да получава все повече гласове независимо от поведението си във властта. Ключова ще е равносметката за "Синята коалиция".

В неделя ще бъдат проверени всички предварителни изчисления в партийните централи. От понеделник започва истинската битка.

По темата работиха и Елена Старидолска, Люба Йорданова

71 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    eurorealiste avatar :-|
    еврореалист
    • - 21
    • + 8

    Генералната репетиция за изборите за парламент, който ще излъчи правителство, всъщност не са изборите за Европарламент, а парламентарните през юли. Следващото правителство ще е служебно, а на късната есен - с песен. Нови избори.
    Ако и тогава не успеят - ранната пролет най-накрая някой измислен кабинет ще смени служебното правителство.
    Иначе резултатите на евровота ще са такива, че ГЕРБ ще води с около 1,9%.
    Проблемът е сериозен. Сега мнозинството трудно ще се сформира. Партиите от двете основни "кръвни групи" са на кантар. Няма как Доган да запълни луфта. Нито РЗС.

    Нередност?
  • 3
    h2so4 avatar :-|
    h2so4
    • - 37
    • + 15

    Не съм сигурен, че и при повторни избори ще има кой-знае какъв ефект.
    Но поне могат да направят Бойко по-сговорчив.

    Колкото и да се дискутира моралната страна на негативната кампания на БСП за Бойко Борисов и Костов - не може да се отрече, че е изключително добре премислена и ефективна. Само се чудя защо ГЕРБ не отговориха с нещо от сорта - "...гласуваш за Станишев, получаваш Доган".
    Идеята не е моя, някой тук във форума я сподели.

    А сега да помечтаем.
    Криза е. Очертава се да бъде дълга и гадна. Само безвластието ни е кусура в момента.
    Не мисля, че има политическа сила, която ще дойде на власт и няма да краде. Хората на Бойко също ще крадат.
    Мисля, че е най-добре, да има една силна коалиция, между ГЕРБ и БСП.
    Егото на ББ е голямо и от БСП го знаят. Добре е ГЕРБ да вземат отбраната и МВР - да се изкефи Бойко. Да им дадат и земеделието, регионалното развитие, екологията. Там са милиардите от Европа. Сега е ред на хората на ГЕРБ да папкат(Костов е папкал достатъчно). Парите на Европа ще "смекчат" твърдата позиция на електората и ръководството на ГЕРБ. Да дадат на Костов финансите. Не че ще направи кой-знае какво, но все пак се е упражнявал един път. Поне няма да направи поразии. И да оставят икономиката на БСП. Там се иска работа, кадри и акъл. А те кадри и акъл си имат, няма какво да се лъжем. Тъкмо ще са буфер между Бат Бойко и Русия. Че този както не си мери приказките, ще ядоса Путин, и оня ще му разкаже играта. А кой ще го отнесе - ясно е - всички ние.
    Да им оставят и социалното министерство(на БСП) - проблеми с пенсионерите - колкото щеш. Да го отнесат БСП. Нали са леви и социални. Да поемат и здравеопазването. Само ядове там. А и няма кой-знае колко за крадене.

    Мечти.

    Ама без майтап. Не ми се иска дълъг период на безвластие. А и да включиш в управлението недуразумения като Атака или РЗС, само за да сформираш кабинет - направо си е обидно.

    За ДПС се подразбира, че им е нужна дълга диета....поне 8 години.

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    Духолов
    • - 22
    • + 8

    Аз мисля, че изборите ще бъдат ЕДИН ГОЛЯМ ШАМАР за изживяващите се като политици. Почти всички кандидати са ХРАНТУТНИЦИ, които нямат по един ден трудов стаж, а искат да управляват и много пари да получават-затова не им публикуват биографийте с труд. стаж. По здравословно за тях ще е да отидат да поработят.
    ДАА СЕ ГЛАСУВА ЗА НЕГОДНИЦИ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ.

    Нередност?
  • 5
    h2so4 avatar :-|
    h2so4
    • - 10
    • + 4

    Недоразумение се пише с О :) Сори.

    Нередност?
  • 6
    ivkra2 avatar :-|
    Иван Кръстев Петров
    • - 9
    • + 9

    На български е правилно да казва и пише "измерване", а не "замерване". Последното е русизъм.

    Нередност?
  • 7
    eurorealiste avatar :-|
    еврореалист
    • - 6
    • + 5

    До Сярна киселина:

    Интересно пишеш за коалицията между гербера и розата. То направо си е кондоминиум*.
    Не че досега не е било така, ама да се появи такъв "субект" и на политическата сцена, направо ще си помисля, че сме се европеизирали...
    По-скоро след изборите на есен ГЕРБ ще качи още някой-друг процент, сините ще се осаферят и ще съставят коалиция. На кантар.
    ГЕРБ да вземе това и онова министерство - ей, човек, направо ми настръхва косата, като си представя, особено на едно място, кой ще изкарат насреща... То Бат Бойко отдавна, викат, че му имал зъб...
    Хм, май е време да се изнасяме за Еврапата... дорде е време, хммм...

    *Кондоминиумът по дефиниция е територия с установена суверенна власт над нея от 2 или повече държави.

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-|
    До H2so4
    • - 6
    • + 27

    "И да оставят икономиката на БСП. Там се иска работа, кадри и акъл. А те кадри и акъл си имат, няма какво да се лъжем." - Да, Румен Петков, Румен Овчаров, Батко, Михов и Станишев са една добра представителна извадка :)
    Ама не за акъл, а за наглост и некадърност!

    Защо не си го кажеш направо: "Другари, гласувайте пак за БСП!"

    Да, ама няма! И без това бабичките ще го направят вместо нас ... ама като ви е толкова акъла да оставяте носталгични старци, селяни и депесари да ви решават бъдещето, така ще е!
    За това сме се докарали до това положение. Тези, които не гласуват, гласуват за БСП и ДПС, това е истината!

    Айде и умната ... че още 4 години БСП ще ни върнат в каменната ера ... и после ще е късно да се оправят нещата ....

    Нередност?
  • 9
    h2so4 avatar :-|
    h2so4
    • - 32
    • + 8

    Румен Петков не мога да го преценя. Миков ми изглежда ОК, особено, като го сравнявам с другите преди него. За Овчаров - не мога да си кривя душата - и от икономика разбира и от енергетика. Не е нужно да харесваш някого, за да го уважаваш.
    Аз, братле, съм достатъчно голям, за да помня времето, когато ми изсипваха "цялата и неоспорима истина" на главата. И не ми харесваше. И затова не мога да приема такива като тебе, които правят същото, и си мислят, че са последна инстанция. Само защото са сложили отрицателен/положителен знак на твърденията си. "Всеки, който не е с нас, е против нас". "Който не скача, е червен".....айде бе..... Ще има да вземаш. Покажи, че си по-умен от мен, и ще те последвам.....Иначе - желая ти здраве и късмет....

    Нередност?
  • 10
    Avatar :-|
    До H2so4
    • - 10
    • + 19

    "Ще има да вземаш. Покажи, че си по-умен от мен, и ще те последвам"

    Смешен си ...

    На вас, овцете, все някой ви трябва да го следвате, да ви води и поучава - я Ленин, я Сталин, я Георги Димитров, я някой друг вожд като Доган или Станишев, ама така е, докато има овце, все ще се намери кой да ги стриже.

    Коалиция между ГЕРБ и БСП няма да има, колкото и да я бленуваш ...

    Щом не може да прецениш Румен Петков, Миков ти изглежда ОК и твърдиш, че Р. Овч. разбира от нещо, какво повече да коментираме ... :)

    "И затова не мога да приема такива като тебе" - това може само да ме радва. Ако ме беше приел, това щеше доста да ме притесни, ако трябва да съм искрен с теб ... :) Щях да си помисля, че нещо ми е сбъркано ... :)

    Нередност?
Нов коментар