НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Shell e открила шистов газ в Китай

Информацията е от китайския партньор на петролната компания

Сонда за добив на природен газ от шистови скали
Сонда за добив на природен газ от шистови скали
Сонда за добив на природен газ от шистови скали    ©  Associated Press
Сонда за добив на природен газ от шистови скали    ©  Associated Press
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Мултинационалната компания Royal Dutch Shell е открила шистов газ в Китай, съобщи Ройтерс. Откритието може да доведе до ограничаване на вноса на газ на пазар, за който производителите на синьо гориво се надяват, че ще генерира търсене.

Представител на държавната нефтопреработваща компания PetroChina, която партнира на Shell в Китай, е обяснил пред информационната агенция, че резултатите от два сондажа са положителни. "Shell работи по два вертикални сондажа, които реализират много добро първично производство", казва проф. Южан Лю, вицепрезидент на изследователския институт за петролни проучвания RIPED на Petrochina.

Базираната в Холандия компания е отказала коментар. "Shell ще приключи сондажните си дейности до края на годината, както е планирано", пише в официално изявление на компанията.

През ноември 2009 г. PetroChina и Royal Dutch Shell се споразумяха съвместно да изследват запасите от шистов газ в участъка Фушун-Йончуан в Сечуанския басейн. По-рано тази година се появи информацията, че Shell е започнала сондажи в два кладенеца в участъка.

Потенциал

В момента в Китай не се добива шистов газ в индустриални мащаби. Според представители на газовия бизнес, цитирани от Ройтерс, шистовата революция в САЩ трудно може да се възпроизведе другаде заради сложната геология, липсата на достатъчно води или достъпа до подходящи терени. Южан Лю признава, че скалните формации в Китай са различни от тези в САЩ, но отрича да са по-сложни или по-малко изобилни.

Заради бума на шистовия добив в САЩ и намерението на много компании да изнасят втечнен природен газ (LNG), редица производители конвенционално синьо гориво се преориентираха към Китай, чиито енергийни нужди нарастват. Новите открития могат да осуетят плановете им, коментира Ройтерс.

По-рано изпълнителният директор на Shell Петер Восер не скри, че има големи очаквания за добива от шистови скали в азиатската страна. Според доклад на Американската агенция за енергийна информация технически достъпните залежи на шистов газ в Китай могат да се окажат по-големи от тези в САЩ.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cheta avatar :-|
    cheta
    • - 2
    • + 2

    Според американската агенция "технически достъпните залежи на шистов газ в Китай могат да се окажат по-големи от тези в САЩ".
    Това е Извънредна новина! Очаквам развитие на темата.

    Нередност?
  • 2
    onufrij avatar :-|
    onufrij
    • + 2

    Би било крайно очудващо, ако на толкова голяма територия, НЕ открият нещо такова.

    Нередност?
Нов коментар