🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Еврото спадна до 11-месечно дъно след безрезултатното заседание на ФЕД

Акциите отново тръгнаха надолу заради продължаващата несигурност за световната икономика

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Азиатските акции поевтиняха, а еврото се доближи до 11-месечно дъно, след като Фередалният резерв на САЩ не предприе нови стъпки, за да стимулира растежа и да контрира охлаждащия ефект върху американската икономика от европейската дългова криза. Акциите на Wall Street също отбелязаха спад след последната годишна среща на централната банка, на която беше отчетено скромно подобрение на икономиката, но също така бе заявено, че сътресенията на пазара заради европейската криза представляват сериозен риск.

Основният японски индекс Nikkei отстъпи с 0.4%, а по-широкият индекс MSCI Asia Pacific с 0.6%. Европейските борси последваха тенденцията и също отвориха със спад. Stoxx Europe 600 загуби 0.5%, с което изтри вчера[ното повишение, последвало успешния търг на испански държавни облигации.

Единната валута продължи спада си от последните дни и достигна курс от 1.30090 долара – най-ниското ниво от средата на януари и с почти 20 цента под рекордните му нива от май. За поскъпването на долара основна роля изиграха заплахите на рейтинговите агенции, че ще понижат суверенните кредитни рейтинги в еврозоната, което допълнително ще повиши разходите по задълженията им. Пазарни анализатори, цитирани от Reuters, коментират, че при съществуващата несигурност за това как ще се развият нещата в началото на следващата година, инвеститорите разбираемо търсят сигурност.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bono_vox avatar :-|
    bono_vox
    • - 3
    • + 5

    Еврото пада след заседания на ФЕД...???? Брей да му се не знае, не разбирам вече.....ФЕД са мислили план за спасяване на еврото ли, какво ли???
    Те си имат лекарство за долара и то се нарича ПЕЧАТНИЦА
    Артър Хейли в Банкери преди 30 години говори за нещата, които се случват днес и предсказва смъртта на долара вследствие големия дълг и постоянното печатане на пари.

    Нередност?
Нов коментар