400 000 лв. са присвоени от болница и дом за възрастни

Парите са източени със скрити транзакции и фалшиви банкови бордера

   ©  ЦВЕТЕЛИНА НИКОЛАЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Почти 400 000 лв. са изчезнали за няколко години от две общински структури в София. 213 790 лв. са присвоили директорката и главната счетоводителка в Дом за възрастни хора с деменция в кв. Княжево. Счетоводител в Пета градска болница е източил 180 000 лв. с фалшиви банкови бордера, съобщиха от Столичната община. Данните за нарушенията са изпратени на Софийска градска прокуратура, а служителите, участвали в схемите, са уволнени.

Простата схема "Присвояването на пари от Дома за хора с деменция е правено по много проста схема", обясни директорът на звено "Вътрешен контрол" в общината Ботьо Ботев. Теглени са пари от бюджетната сметка в Общинска банка, като те след това не са заприходявани в касата на социалното заведение, т.е. правени са скрити транзакции. Присвояването е започнало през 2007 г. и е продължило до 2010 г. Присвоените суми са растели с всяка изминала година. През 2007 г. от банката са изтеглени на траншове общо 30 000 лв., които не са заприходени в касата. Това са 16.5% от бюджета на дома. През 2008 г. присвоените пари са 21% от бюджета, през 2009 г. - 77%, а през 2010 и 2011 г. достигат до 83%. Годишният бюджет на Дома за хора с деменция е между 70 000 и 90 000 лв. "Храненето на живеещите в дома се осигурява с обществена поръчка, която е направена централно от Столичната община, и поне храна са имали", успокои Йорданка Фандъкова.

Как е било прикрито

"Столичната община не е открила нарушенията във финансовите отчети на дома, защото парите от скритите транзакции са били вписвани като разходи за заплати или за гориво", обясни Елена Любенова – експерт в дирекция "Вътрешен контрол" в кметството. По думите й счетоводството на дома е водено хаотично, като дори част от документацията е била "открадната" през 2009 г., проверката в дома продължава.

Възможно е схемата да е действала още от 2002 г., когато е назначена Снежана Стоенчева за главен счетоводител. Целият трудов стаж на уволнената директорка Параскева Бърнева пък е минал в този дом. Заради откритите нарушения в Дома за възрастни с деменция столичният кмет е разпоредил проверки във всички общински социални заведения.

Заради нарушения изпълнителните директори на "Озеленяване" и "Екоравновесие" бяха сменени. В тези общински дружества и в "Столичен автотранспорт" продължават прокурорските проверки.