🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фонд "Земеделие" приема заявки за закупуване на млечни квоти

Сделките ще са при цена 7 стотинки за килограм

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Държавен фонд "Земеделие" започва от днес допълнителен прием на заявки за закупуване на млечни квоти, съобщиха от институцията. Кандидатите могат да подават документи до 31 януари. Чрез тези заявки фирмите, които желаят да се включат в т.нар. квотна борса, ще могат да купят квоти за 16.7 млн. кг за доставки и 1.1 млн. кг за директна продажба. Тези количества са били заявени от фермери през миналата година, но няма направен паричен превод за тях, заради което и по регламент на Европейския съюз (ЕС) се обявяват за нова продажба.

Квотите за производство на краве мляко са въведени на ниво ЕС в края на 80-те години и България следва процедурата от присъединяването си през 2007 г. Всяка държава-членка има национална квота за производство, която се разпределя между отделните фермери в страната. Те могат да произведат и продадат единствено регламентираното количество, като са възможни две направления - директни продажби на мляко и продажби на преработватели.

Квотната борса е система за покупко-продажба на правата за производство, чиято цел е да осигури допълнителни количества права за производство на фермерите, които искат да разширят производството си, както и да даде възможност на други да се освободят от тях. Квотите обаче също не се продават на свободен принцип, а при фиксирана цена, определена от земеделското министерство. За настоящата процедура тя е 7 стотинки за килограм, колкото беше и през миналата година.

Очаква се от 2015 г. ЕС да премахне квотната система за производство на краве мляко.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vyrnym.izezo avatar :-|
    vyrnym.izezo

    ударно подпомагане на млекопроизводството:

    1.1 млн. кг за директна продажба = на 100 крави, от които можем на лотариен принцип да се сдобиваме с истинско мляко:)))

    17.6 млн. кг - по 4 кила на човек, трябва да сме благодарни, че това по магазините все още го докарва на цвят

    Нередност?
  • 2
    bobsyn avatar :-|
    Batezuzi

    плановата икономика не остана ли в миналото... От къде накъде някакви чиновници ще казват кой колко млечни продукти може да произвежда

    Нередност?
Нов коментар