🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Отпада регистрацията по Търговския закон на фермери, продаващи на тържища

Промяната ще влезе в сила след месец

До миналата година малките фермери продаваха свободно продукцията си на тържища
До миналата година малките фермери продаваха свободно продукцията си на тържища
До миналата година малките фермери продаваха свободно продукцията си на тържища    ©  Надежда Чипева
До миналата година малките фермери продаваха свободно продукцията си на тържища    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В момента в парламента се работи по законодателни промени, които да премахнат регистрацията по Търговския закон на земеделски производители, предлагащи продукцията си на тържища. Това стана ясно от изказване на агроминистъра Мирослав Найденов на среща със зеленчукопроизводители в Пазарджик. Той обясни още, че промените ще бъдат готови до месец.

До миналата година малките фермери продаваха свободно продукцията си на тържища, като за целта им беше необходима единствено регистрация за земеделски производител. Според промени, обнародвани в Държавен вестник през декември, обаче те вече са длъжни да се регистрират и по Търговския закон и да водят счетоводство.

От земеделското министерство съобщиха, че мярката е целяла да пребори т.нар. прекупвачи по борсите. Зеленчукопроизводителите обаче твърдят, че разходите им ще се увеличат сериозно и има нагласи за започване на протести. 

"Връщаме нещата по стария ред, защото ще пострадат най-дребните производители", е казал днес Мирослав Найденов на среща с над 200 зеленчукопроизводители в Пазарджик. Очаква се промените да бъдат готови до месец.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    alex052 avatar :-|
    alex052
    • - 1

    И за да не пострадат най дребните да оставим едрите да си разиграват коня.И пак да си имаме земеделски производители на цитрусови плодове.Те произвеждат и продават-да си отворят фирми,да се регистрират и да си плащат наравно с другите.И какво означава........че разходите им ще се увеличат сериозно и има нагласи за започване на протести.
    Да си протестират не ми пречат.Колко ще им скочат разходите-един каза в новините в 20.00 ,че били около 1500 лв на година/въпросният индивид имал оранжерии 1500-2000кв.м/Мисля гледаше краставици.Доколкото помня добива беше около 8-10 тона от декар за парник.за отопляема оранжерия не знам.Да се разхвърлят 1500лева на 8-10 т. от декар си е проста математика.
    Ами добре.Разпределено на килограм продукция колко прави?Какъв му е добива,че да не може да си го позволи?А и ако тази цена ще ограничи прекупвачите по веригата и ще накара тези които се пишат производители да си плащат данъците какво лошо има?
    Защо се допуска да стачкуват миньори,работници от БДЖ и към тях има твърдо отношение а земеделски производители да им се плашим?

    Нередност?
Нов коментар