Airbus: Авиопревозвачите ще купят самолети за 3.5 трлн. долара до 2030 г.

Една трета от търсенето ще бъде от Азия

Главният изпълнителен директор на Airbus Том Ендерс.
Главният изпълнителен директор на Airbus Том Ендерс.
Главният изпълнителен директор на Airbus Том Ендерс.    ©  Tim Chong
Главният изпълнителен директор на Airbus Том Ендерс.    ©  Tim Chong
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Световните авиопревозвачи ще имат нужда от нови самолети на стойност 3.5 трлн. долара до 2030 г., като над една трета от търсенето ще бъде от Азия, съобщи днес главният изпълнителен директор на Airbus Том Ендерс, цитиран от Асошиейтед прес.

Авиационният сектор ще има нужда от 27 800 нови самолета с капацитет над 100 места между 2010 и 2030 г., като вероятно Азия ще поиска около 9370 от тези самолети на стойност 1.3 трлн. долара, посочи Том Ендерс. Дейността ни не се мести на Изток, тя се е преместила на Изток, отбеляза Ендерс на пресконференция на международното авиоизложение Singapore Airshow, което започна вчера и ще продължи до 19 февруари.

Airbus и Boing отдавна се конкурират за азиатския пазар. Airbus е получил 1600 твърди поръчки от Азия миналата година, а Boing направи най-голямата си сделка през ноември, когато индонезийската авиокомпания Lion Air се споразумя с него да купи 230 самолета за 22 млрд. долара.

Boing посочи по-рано тази седмица, че очаква авиокомпаниите да имат нужда от 33 500 нови самолета на стойност 4 трлн. долара до 2030 г., като на Азия се падат 35% от тези самолети. Очакванията са, че Азия ще представлява около 33% от световния въздушен пътнически поток до 2030 г. спрямо сегашните 28 на сот, а делът на САЩ ще спадне от 27 на сто на 20%, посочиха от Airbus.

Ендерс повтори, че компанията поправя малките пукнатини, открити по крилата на някои от самолетите А380. Airbus проверява всички 69 машини А380, които е доставил досега, след като авиопревозвачите Singapore Airlines и Qantas съобщиха за малки цепнатини по крилата през декември. Airbus, чиято централа е във Франция, е най-големият производител на самолети в света. След него се нарежда американската компания Boing.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    alex.kurtev avatar :-|
    Александър Куртев

    Само да вметна, че правилното изписване на Боинг на английски е Boeing.

    Нередност?
Нов коментар