🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

EADS отчете рекордна печалба, очаква още по-добра година

Пекин блокира покупките на Airbus заради европейската екологична такса

Главният изпълнителен директор на EADS Луи Галоа е оптимист за бъдещето на консорциума.
Главният изпълнителен директор на EADS Луи Галоа е оптимист за бъдещето на консорциума.
Главният изпълнителен директор на EADS Луи Галоа е оптимист за бъдещето на консорциума.    ©  Morris Mac Matzen
Главният изпълнителен директор на EADS Луи Галоа е оптимист за бъдещето на консорциума.    ©  Morris Mac Matzen
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Собственикът на Airbus - Европейският авиационен и отбранителен консорциум (EADS), отчете рекордна печалба през миналата година и очаква още по-добри резултати през тази. Печалбата й през миналата година се е покачила с 87% до 1.03 млрд. евро, при 553 млн. евро година по-рано. Само през последното тримесечие положителният резултат се е повишил със 72 на сто, до 612 млн. евро. По-доброто представяне се дължи на увеличаващия се въздушен трафик и повечето поръчки, съобщиха световните агенции.

Продажбите за цялата минала година са се увеличили със 7 на сто до 49.1 млрд. евро спрямо 45.7 млрд. евро година по-рано. Резултатите ас по-добри от очакванията на анализаторите, които прогнозираха приходи за цялата минала година от 47.88 млрд. евро. Печалбата на една акция е 1.27 евро - също над очакванията за 0.93 евро. EADS прогнозира растежът й да продължи с над 6 на сто през 2012 г. и храни надежди, че световната икономика и въздушният трафик също ще нарастват.

Проблеми с Пекин

Главният изпълнителен директор на EADS Луи Галоа съобщи обаче, че Пекин блокира покупките на самолети Airbus от китайски компании в отговор на наложената европейска такса върху въглеродните емисии. Той призова Брюксел да се откаже от прилагането на тази такса. "Airbus е засегнат от ответни мерки. Китайското правителство отказва да одобри поръчките на самолети, направени от китайски авиокомпании", посочи Галоа.

Той освен това отхвърли натиска на Германия за "ребалансиране" в нейна полза на европейската самолетостроителна и отбранителна група, заявявайки, че тя ще продължи да бъде управлявана "без външна намеса". Координаторът на германското правителство за самолетостроенето Петер Хинце писа през февруари до консорциума с настояване да ребалансира промишлената си дейност и ръководството в полза на Германия. "Това писмо не е уместно и не отговаря на начина, по който се управляват компаниите, чиито акциите си търгуват на борсата", заяви французинът Галоа.

Airbus осигурява 105 млн. евро за пукнатините в крилата на А380

От EADS съобщиха още, че авиопроизводителят Airbus е заделил 105 млн. евро за малките пукнатини, появили се в крилата на големите самолети А380. Луи Галоа посочи, че провизията е за 67 самолета, които са в експлоатация. "Поправките на първите 15 или 17 самолета показват, че заделената сума е адекватна", допълни той. В момента Airbus проучва процес на производство, при който ще се избегнат микропукнатините, появили се в основата на някои от ребрата на крилата на големите машини, след което ще се види дали това изисква по-големи разходи, изтъкна Луи Галоа.

Airbus все още се надява да постигне баланс за А380 до 2014 или 2015 г., припомни ръководителят на европейския самолетостроителен и отбранителен гигант. Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA) нареди през февруари да бъдат проверени всички А380 след откритите пукнатини по повърхността на крилата на някои от тях. Самолетната компания и авиационната агенция уверяват, че тези пукнатини не представляват никаква опасност за сигурността на полетите.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kadiyata avatar :-P
    Белият Негър
    • - 2
    • + 1

    Да си оправят проблемите в тоалетните на А-330-300.
    За 3 полета,три пъти имаше запушване,и вонеше отвратително.......
    Стюардите не знаеха какво да правят,усмихваха се със запушени носове.
    Иначе самолетите са страхотни

    Нередност?
  • 2
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • + 1

    До коментар [#1] от "From Bulgaristan":ти се моли крилата да са на място, да не се налага да се проветряваш в режим на свободно падане... :-)

    Нередност?
Нов коментар