България е удвоила търговския си дефицит извън ЕС

Поскъпването на горивата е основната причина за влошеното външнотърговско салдо

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Търговският дефицит на България със страните извън ЕС нараства два и половина пъти за първите осем месеца на годината спрямо същия период на 2011 г. Според данните на Националния статистически институт вносът превишава износа с 5.01 млрд. лв., като основната причина за това са поскъпващите горива. Те заемат най-голям дял в структурата на вноса с България, като за осемте месеца стойността му е 6.87 милиарда лева, или с 15% повече на годишна база.

Нещо положително

Положително е, че машините са втората стокова група с най-голям дял във вноса. Това може да означава, че частният сектор отново инвестира в придобиването на производствено оборудване, но в същата категория се включва и вносът на превозни средства, поради което е трудно да се определи каква част от вноса се формира от продажбите на леки автомобили за домакинствата.

Освен това доста от тях отиват и за реекспорт. Тъй като България има рафинерии, голяма част от вноса на суровина се изнася след преработка. Общата стойност на продадените зад граница горива, произведени в България, е 3.19 млрд. лв., което им отрежда най-голям дял от износа с от 29%.

На второ място в износа на България се нареждат междинните продукти, които се нуждаят от допълнителна преработка. Стойността на износа им е 2.36 млрд. лв., или с 3.1% повече спрямо осемте месеца на миналата година. След това се нарежда химическата промишленост, чийто износ е за 1.9 млрд. лв., или с 8% повече на годишна база. България обаче остава голям износител на суровини, което означава, че в страната остава най-малката част от добавената стойност, която се формира до крайната им реализация. Общо изнесените суровини за периода от януари до август е 1.26 млрд. лв., което представлява годишно увеличение от 19%.