🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Облигационери на "Български пощи" искат промяна на обезпеченията

От ИНГ банк предлагат приходи от продажби на имоти да влизат в специална сметка

Български пощи смятат да се разделят с ненужни имоти, но транспортният министър Ивайло Московски предупреди, че това не е решение за тежките им финансови проблеми
Български пощи смятат да се разделят с ненужни имоти, но транспортният министър Ивайло Московски предупреди, че това не е решение за тежките им финансови проблеми
Български пощи смятат да се разделят с ненужни имоти, но транспортният министър Ивайло Московски предупреди, че това не е решение за тежките им финансови проблеми    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Български пощи смятат да се разделят с ненужни имоти, но транспортният министър Ивайло Московски предупреди, че това не е решение за тежките им финансови проблеми    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

 
Досега  дружеството не е закъснявало с плащанията, но част от изискванията по дълга отпаднаха временно

Кредитори на "Български пощи" са поискали допълнително обезпечение за емисията облигации на компанията. Това стана ясно от покана за общо събрание на облигационерите, свикано от банката довереник Райфайзенбанк за 6 декември. Допълнително обезпечение е поискала ИНГ банк - София, която е един от облигационерите. Молбата е то да се запази, докато книжата бъдат погасени изцяло.

Имоти в портфейла

Едно от досегашните обезпечения обаче ще отпадне – ипотека върху имот на "Български пощи", гласи друга точка в дневния ред. Ако това предложение бъде гласувано, заложеният имот ще може свободно да бъде продаван, каквото е желанието на пощите, става ясно от поканата. Официално няма повече информация кой точно е имотът и какво ще бъде допълнителното обезпечение, което се иска от ИНГ банк.

По неофициална информация на "Капитал Daily" ИНГ банк е поискала допълнителното обезпечение на книжата да бъде залог върху приходи от продажби на имоти. Той ще бъде учреден върху специална сметка, в която до края на годината трябва да се внасят поне 10% от приходите. От следващата година се планира в нея да влизат поне половината от тях. Това ще се прави, докато по сметката не се натрупа сума, достатъчна за покриване на поне две вноски от главницата, показват допълнителни материали към поканата, изпратена до кредиторите. Първите две плащания по главницата на емисията ще са през месеците май и август следващата година, като общата им сума е 2.5 млн. евро.

Според материалите, които все още не са публикувани в Търговския регистър, предложеното отпадане на ипотека е върху недвижим имот в София, който "Български пощи" ще може да продаде. От държавната компания не пожелаха да коментират предложенията на облигационерите, като обясниха, че скоро материалите трябва да бъдат публикувани в Търговския регистър.

Нужни и ненужни

Кредитор, който не пожела да бъде цитиран, обясни, че става въпрос за имот, чиято пазарна оценка е близо 8 млн. евро. В доклада на "Райфайзен" от началото на ноември има описани три имота в София, ипотекирани заради дълговите книжа. С оценка от 7.9 млн. лв. е дворно място със сграда в груб строеж до Централна гара. Най-големият ипотекиран имот се намира в кв. "Враждебна" - оценен на 9.7 млн. лв., с площ от над 25 дка. Най-малкият е административна сграда в "Студентски град" за 6.5 млн. лв. Последната им оценка е направена на 12 юли, като тя е леко понижена спрямо тази от януари. Все още не е ясно дали пощите имат сериозен кандидат за покупка на някой от имотите.

За привличане на допълнителни приходи през октомври миналата година правителството разреши на компанията да продаде част от ненужните си имоти. С това трябва да бъдат спестени и разходи по поддръжката им. В началото на годината обаче транспортният министър Ивайло Московски предупреди, че продажбата на имоти е само временно решение и не може да се използва за стабилизиране на дружеството. За деветмесечието "Български пощи" има 97.9 млн. лв. общи приходи, с 6.3% спад на годишна база. Загубата им се е увеличила с 44% до 9.1 млн. лв.

Вдигане на лихвата

Държавното дружество "Български пощи" има емисия облигации от 15 млн. евро, чийто падеж изтича през февруари 2014 г. Досега дружеството не е имало проблеми със закъснели плащания, като последното лихвено беше преди седмица, също погасено навреме. Освен леко закъснение при подаването на информация към Райфайзенбанк в последния доклад на довереника няма данни пощите да не са изпълнили някой от ангажиментите, които имат по облигациите. В края на май облигационерите одобриха промяна на част от изискванията по емисията – до края на март 2013 г. компанията няма да има задължение да покрива определени съотношения между дълг и печалба преди данъци и амортизации. За това време "Български пощи" ще плаща по-висока лихва – с 0.25 процентни пункта, но няма задължение да плаща еднократна такса от 10 хил. лв. на Райфайзенбанк. След повишението лихвата е 3-месечен Eurobor с 3.88% надбавка.

Все още няма коментари
Нов коментар