ВЕИ асоциация иска Борисов да се намеси в спора с регулатора

Регулаторът се готви да запази таксата за достъп, въпреки че премиерът обяви подкрепа за бъдещето развитие на зелената енергия

Въвеждането на таксата за присъединяване за ВЕИ доведе до протести пред сградата на енергийния регулатор в края на миналата година.
Въвеждането на таксата за присъединяване за ВЕИ доведе до протести пред сградата на енергийния регулатор в края на миналата година.
Въвеждането на таксата за присъединяване за ВЕИ доведе до протести пред сградата на енергийния регулатор в края на миналата година.    ©  Георги Кожухаров
Въвеждането на таксата за присъединяване за ВЕИ доведе до протести пред сградата на енергийния регулатор в края на миналата година.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българската фотоволтаична асоциация алармира в отворено писмо до премиера Бойко Борисов, че въпреки заявената от него подкрепа за бъдещото развитие на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в България, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) се готви да запази цената за достъп до мрежата, с която електроразпределителните предприятия ще продължат да получават до 39% от приходите на ВЕИ централите. Цената за достъп беше въведена от регулатора през есента на миналата година с идеята производителите на зелена енергия да покрият част от дефицита в системата, който се оценява на около 250 млн. лв. Това обаче доведе до бурни протести в бранша, тъй като по този начин голяма част особено от малките проекти ще бъдат доведени до фалит.

В средата на януари премиерът Борисов се срещна с представители на инициативния комитет за зелени алтернативи срещу АЕЦ "Белене", след което стана ясно, че е стигнал до извода, че зелената енергия в България трябва да се развива. Като е отбелязал също, че е много важно да се  облекчи поставянето на панелите и перките на покривни пространства. Ако това действително се случи, развитието на тази ниша, което беше спъвано в последните години, най-сетне ще се отпуши и ще позволи на множество домакинства да произвеждат електроенергия в домовете си.

"Личният ви ангажимент даде надежда на 1300 обезверени производители на електроенергия от ВЕИ. Те повярваха, че най-сетне енергийният регулатор ще отмени незаконната и дискриминационна "цена за достъп до мрежата" за ВЕИ обекти. За огромно съжаление действителността опроверга не само вас, но и техните очаквания", пише в писмото на председателя на управителния съвет на организацията Никола Газдов до Биросов.

Регулаторът обаче е попарил надеждите за привличане на нови инвестиции в слънчеви, вятърни и водни централи, защото обяви, че на 25 януари ще одобри "Общи условия за достъп на производителите на електрическа енергия от ВЕИ до електроразпределителната мрежа". По този начин ЕРП ще могат законно да сключват договори, с които да задължат производителите на зелена енергия да плащат цената за достъп.

От асоциацията твърдят, че общите условия са изработени от трите ЕРП-та и са изцяло в тяхна полза и в ущърб на производителите от ВЕИ.

Според тях цената за достъп до мрежата няма да бъде премахната и трите ЕРП ще продължат "незаконно да получават до 39% от приходите на ВЕИ централите". Освен това с приемането на общите условия регулаторът давал възможност на ЕРП да изключват ВЕИ централите по собствено усмотрение и без да дължат компенсация за това.

От браншовата организация искат да знаят дали действията на ДКЕВР са част от новата енергийна политика на премиера, като се надяват това да не е така и Борисов да носи отговорност за поетия ангажимент за развитие на зелената енергия.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daks avatar :-|
    ДАКС
    • - 4
    • + 5

    Предварително се извинявам за леко оф топик коментара ми, но поради реалната опасност и под тази статия форумът да бъде превзет и разводнен от платените драскачи, ще си позволя отново да постна настоящия пост.

    Моля отново редовните читатели на форума да ме извинят, но се чувствам длъжен отново да напомня за наличието на платени демагози, които активно коментират във форумите, претендирайки че са обикновени читатели, които споделят личното си мнение. Според мен такъв е източника на всички мнения под псевдонимите "kalingrozni", "icelander" , "martosto" и „trayan.petkov“. Успешно ви приглася и пишещия под псевдоним "45iv".

    Как разбрах ли?

    Ами на първо време от информацията за активността в профила им. Но не само. Ако човек си направи труда да проследи мненията им и дискусиите които водят, сам за себе си лесно ще установи, че менията им са плоска демагогия, и единствените им цели са разводняване на дискусиите и отклоняването им от основните и важни въпроси по темата.

    Ето и кратък анализ на активността на въпросните псевдоними (никове) от профила им:

    "kalingrozni" – регистриран на 7.01.2013 г. (понеделник традиционно е първи работен ден на новоназначените). От тази дата насетне коментирал само и единствено под статии, свързани с АЕЦ Белене и предстоящия референдум. При това го правил ежечасно и ежеминутно, както би го правил човек, чиято основна работа е това. И почти всичките му коментари са постнати в рамките на работното време на средностатистически държавен служител.
    http://id.capital.bg/kalingrozni

    "icelander" (регистрирал се на 11.01.2013 г.) http://id.capital.bg/icelander

    "martosto" (регистрирал се на 24.12.2012 г. - Бъднивечер :) http://id.capital.bg/martosto

    „trayan.petkov“ (регистриран на 21.01.2013) http://id.capital.bg/trayan.petkov


    Оставям на съфорумците и администраторите на форума да преценят дали се касае за "шизофрения" и ползване на различни псевдоними от един платен писач, или шефовете им са се бръкнали за повечко пари (предвид залога) и са наели няколко човека.

    В опитите си да постигнат някакъв ефект с писаниците си, "kalingrozni" и „icelander“ системно използват аргументите на силата, вместо силата на аргументите. Използват гнусните и долнопробни методи за пропагандиране, неуважителното и обидно отношение, лични обиди, проектиране на собствените си пороци върху лица, които не познават и т.н. Не разчитайте да ги убедите с аргументи. И не се впечатлявайте от писанията им. До едно са празнословия и демагогия. На нито един съществен въпрос, който им е поставен аргументирано не са отговорили. Разчитат на празнословия и разводняване на форума, разчитат на отклоняване на вниманието от основните, сериозни въпроси и проблеми по темата.

    Нередност?
  • 2
    purple_rain avatar :-(
    purple_rain
    • - 9
    • + 7

    Спекулантите наричащи себе си инвеститори,кога ще проумеят,че българина не може да плаща още по-скъп ток за да имат те огромни печалби.Ако ги няма тези такси хората трябва да плащат още по-скъп ток,няма как да стане.Да си намалят печалбите в нормални граници и да престанат с оплакванията.Капитал продължавате да лобирате за интересите на собственика си Прокопиев,без да напишете,че той има интереси и печели от ВЕИ.

    Нередност?
  • 3
    smokingpipe avatar :-|
    smokingpipe
    • - 5
    • + 3

    Плакат на снимката : " Г-н Борисов , вие ни излъгахте ! "

    И за колко ли дни е обещал да ги оправи ? От друга страна , и към селския бик да се бяха обърнали , и той щеше да се озори .

    Нередност?
  • 4
    chichi01 avatar :-|
    Чичи (Ice Man's fan)
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#1] от "ДАКС":

    Благодаря за позицията и примерите.
    Подкрепям!

    Нередност?
  • 5
    subsonic avatar :-|
    subsonic
    • - 2
    • + 4

    До коментар [#2] от "purple_rain":

    Токът за крайния потребител е скъп не заради ВЕИ, а заради префенциалната цена на изкупуване на тока от високоефективно поризводство и когенерация на топлофикациите. И сравнителния скъпия ток от частните Марици и ТЕЦ-а на Ковачки.

    Токът от ВЕИ, като махнем ВЕЦ, е толкова незначителен процент от общия микс, че влиянието му е минимално.

    Нередност?
  • 6
    purple_rain avatar :-|
    purple_rain
    • - 4
    • + 2

    До коментар [#5] от "subsonic":

    "Ако става въпрос за регулираната част на енергетиката, единственият фактор, който може да повлияе на цената на тока, е голямото количество ВЕИ, което трябва да се изкупува на преференциални цени.С въвеждането на цена за достъп ние разпределяме тежестта за поскъпването на тока по начин, който смятаме за справедлив. Тези, които предизвикват разходи, трябва да си ги поемат като разходи. Това каза пред БНТ Ангел Семерджиев, председател на ДКЕВР.

    Нередност?
  • 7
    subsonic avatar :-|
    subsonic
    • + 3

    Е, какво искаш да ми кажеш - че цената на изкупване на тока от топлофикациите не е регулирана?

    27-30 ст. за КВч

    Аналогична е и цената от частните Марици, дето е договорена с ДКЕВР в дългосрочен план. Направи си справка, ако ти стиска.

    Семерджията говори каквото му е угодно за да манипулира общественото мнение.

    Нередност?
  • 8
    v_balev avatar :-|
    v_balev
    • + 3

    http://europa.eu/rapid/press-release_IP-13-42_bg.htm
    За да бъде прекратен спорът между "заинтересовани страни" (както ги наричат по-горе някои от читателите, които също са заинтересовани страни - дори и да не го знаят) и така наречените "хейтъри" - РАЗГЛЕДАЙТЕ ПОСОЧЕНИЯ ЛИНК!!! Във връзка с не приложеното европейско законодателство и директиви Българя като държава членка на ЕС ще трябва да плаща (най-вероятно, след като се произнесе съдът) ежедневни глоби по 2-те дела заведени срещу нея от ЕК като за всяко едно по 8448 евро/ден.
    Това прави по около 6 000 000 (шест милиарда) лева/годишно или почти около 3 милиарда евро/годишно.
    И всичко това се случва само и единствено заради едни 250 милиона лева ПОВЕЧЕ ПЕЧАЛБА за ЕРП-тата.
    Всеки здраво мислещ човек може да се досети от къде ще дойдат парите за покриване на тези санкции (за тези които не се - от НАШИТЕ джобове като български граждани.
    Този случай с този така наречен енергиен казус не е единственият по рода си. Всеки който си направи труда да потърси информация - не от коментарите под различните статии, а директно от официалните страници на институциите може да се убеди сам за себе си и да спрат с тези коментари на "незаинтересованите" страни.

    Нередност?
Нов коментар